Anasayfa Tıbbi Birimler Beslenme ve Diyet Zayıflama
Zayıflama

Zayıflama

En önemli sağlık sorunlarından biri olan şişmanlık, kişinin besinlerden aldığı enerjinin, harcadığı enerjiden fazla olması nedeniyle oluşur. Vücut, aldığı enerjinin fazlasını yakamaz ve vücudun belirli bölgelerinde yağ olarak depolamaya başlar. Vücutta yağ miktarının artması insülin direnci, tip2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon, safra kesesi ve karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, uyku apnesi, kas ve iskelet sistemi bozuklukları gibi pek çok kronik hastalığa yol açabilir.

Doğal besin tüketiminin azalması, fast food tüketiminin artması, fiziksel aktivitenin azalması gibi nedenler şişmanlığın artışının en önemli sebeplerindendir.

Sağlıklı Zayıflama Nedir?

Vücudun ihtiyacı olan protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınarak fiziksel yapıda bir bozukluk oluşmadan kilo verilmesi, sağlıklı zayıflama olarak adlandırılır. Sağlıklı zayıflamada kişinin yaşına, cinsiyetine, sosyo-ekonomik düzeyine ve beslenme alışkanlıklarına göre özel olarak zayıflama diyetleri hazırlanmalıdır. Zayıflama diyetlerinin yanı sıra egzersiz programları da uygulanabilir. Zayıflamaya karar veren kişiler, bunun hızlı bir şekilde olmasını ister; ancak hızlı kilo verme yöntemi olarak sunulan şok diyetler, tek gıda diyetleri, yüksek proteinli ve düşük karbonhidratlı diyetler vücudun enerji dengesinde hasar yaratabilir. Ayrıca metabolizmanın yavaşlamasına ve geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açabilir. Vücudun uzun süre aç kalmasına neden olan bu tarz diyetler başta mide olmak üzere bağırsak, karaciğer, böbrek ve tiroid hormonları üzerinde olumsuz etkiye neden olabilir. Çok düşük kalorili diyetler yapmak yerine sağlıklı beslenmeyi günlük hayatın rutini haline getirmek gerekir.

Sağlıklı Zayıflama Yöntemleri

Sağlıklı zayıflama için sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli fiziksel aktivite de önemlidir. Günlük hayatta yapılacak birkaç küçük değişiklik sayesinde kas kütlesi arttırılabilir ve metabolizma hızlandırılabilir. Vücuda fazla yüklenmeden gün içinde yapılacak 1 saatlik yürüyüşler, plates, yüzme, aerobik gibi aktiviteler ideal kiloya ulaşmayı kolaylaştırır.

Düzenli egzersizler, vücudun şekillenmesine ve fit bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur. Göbek, basen, kalça gibi bölgelerde biriken yağların eritilmesinde etkin rol oynayan egzersiz kalp, diyabet ve tansiyon gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.

Güne protein içeren tahıllı ekmek, yumurta, peynir, domates, salatalık, maydanoz olan bir kahvaltıyla başlamak ve gün boyu en az 2 litre su tüketmek sağlıklı zayıflama için gereklidir.

Sağlıklı Şekilde Nasıl Kilo Verilir?

Sağlıklı zayıflamak için önce ulaşılabilir bir hedef belirlenmelidir. Günlük yaşamda kişiyi zorlayacak yanlış bir beslenme programı sürdürülebilir olmaz ve kişinin diyeti bırakmasına yol açar. Kızartma ve aşırı yağlı gıdalardan kaçınmak, haşlama veya ızgara yemekleri tercih etmek, hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar yemek sağlıklı beslenme konusunda atılan ilk adımlardır. Kahvaltı, öğle ve akşam ana öğünleri atlanmamalı ve öğün arasında ceviz, badem, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulunmalıdır.

Asitli içecekler ve hazır meyve suları yerine taze meyve ve bitki çayları tüketmek gerekir. Böylece hem vücutta oluşan ödem atılır hem de toksin madde birikimini engellenir ve yağ yakımı artar. Yemeklere baharat eklemek, beyaz ekmek yerine kepekli, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmek ve her öğün salata yemek bağırsakların çalışmasını da düzenler ve kilo vermeye engel olan bağırsak sorunlarının önüne geçer.

Beslenme ve Diyet Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Beslenme ve Diyet birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Beslenme ve Diyet Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler