Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Diyabette Beslenme

Diyabette Beslenme

Diyabet hastalarının fiziksel aktivitelere yaşam rutinleri içerisinde yer vermesi ve günlük beslenmelerine özen göstermesi gerekiyor. Kan şekerini dengelemek için sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, olmazsa olmaz niteliktedir. Egzersizler ve diyabet ilaçları da aksatılmadığında, bedenimizin kan basıncını kontrol altında tutması çok daha kolaydır. Bununla birlikte kendimizi daha enerjik ve iyi hissederiz. Toplumdaki en yaygın sağlık problemlerinden biri olan diyabetle ilgili merak edilenleri Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nihal Özdemir sizler için anlattı.

Şeker (Diyabet) Hastalığına Ne İyi Gelir?

Diyabet hastalığında kan şekeri dengesini sağlamak, organlarımızın zarar görmesini engellemek için son derece önemlidir. Bu yüzden diyabetik beslenme rutini oluşturmamız gerekir. Uzun süren açlık, şeker hastaları için risklidir. Bu nedenle kan şekerini yükseltmeyecek gıdalarla beslenmek ve uzun süre aç kalmamakta fayda vardır. Beslenme rutinimizde:

  • Fastfood benzeri kızarmış ve yağlı besinlerden olabildiğince uzak durmak,
  • Kivi, kayısı, greyfurt ve elma gibi meyveleri yeterli miktarda tüketmek,
  • Günlük ihtiyacımız olan sıvı miktarını tüketmek,
  • Süt ve süt ürünlerine yer vermek,
  • Taze kuruyemişler tüketmek şeker hastalarına fayda sağlayacaktır.

Diyabet (Şeker) Hastalığına İyi Gelen Gıdalar

İçerisinde barındırdığı mineraller ve bileşenler aracılığı ile bazı tahıllar, sebzeler, meyveler, süt ve et ürünleri; bedenimizin kan şekeri dengesini korumamıza yardımcı olur. Gelin kan şekeri dengemizi sağlamamızda bizlere destek olan gıdaları birlikte inceleyelim.

Tonbalığı, Somon ve Uskumru Benzeri Yağlı Balıklar

Omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığına olumlu yönde katkı sağlayan sardalya, hamsi, uskumru, somon ve tonbalığı diyabet riskini azaltan gıdalar arasındadır. Tokluk hissi verirler ve bedenin kaliteli protein ihtiyacını önemli ölçüde karşılar.

Ispanak, Brokoli, Lahana Ve Benzeri Yeşil Yapraklı Sebzeler

Besin değerleri bakımından son derece zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin bir özelliği de kolay sindirilebilir olması. Ispanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini içeriğiyle güçlü bir antioksidan görevi görürler. Diyabet hastalarının C vitamini gereksinimini karşımalarına katkı sağlarlar. Bu sayede kan şekeri düzeyi kontrol altına alınırken aynı zamanda hücre hasarı da en aza indirilmiş olur.

Yumurta ve Protein Bakımından Zengin Diğer Gıdalar

Yumurta, insan bedenindeki iltihabı minimalize eder ve bedenin insülin duyarlılığını sağlar. Kan şekeri düzeyinizi gün boyu korumak için kahvaltıda güne yumurta ile başlayabilirsiniz.

Laktoz Intolerasınız Yoksa Peynir, Yoğurt ve Benzeri Süt Ürünleri

Kalsiyum ve protein kaynağı olan süt ürünleri kilo yönetiminizi destekler ve diyabet hastalarına katkı sağlar. Ancak laktoz intoleransı olan kişilerin bazı mide rahatsızlıkları yaşamasına neden olabileceği için bu kişilerin laktozsuz süt ürünleri tercih etmesinde fayda vardır.

Chia ve Keten Tohumu

Chia ve keten tohumu, kişinin kan şekeri seviyesini düşürmeye katkı sağlar. Lifli gıdalardır ve tokluk hissi yaratırlar. Bu sayede diyabet hastalarında glismik yönetimin devamlılığını sağlarlar.

Ceviz Fındık ve Badem Benzeri Kuruyemişler

Özellikle Tip 2 Diyabet vakalarında obezite ile ilişkili yüksek insülin seviyeleri söz konusudur. Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler Tip 2 diyabet hastalarının kan şekerini düzenlemek için harika bir öğün oluşturabilirler. Bunun yanı sıra kişinin kolesterol düzeyinin düşmesine de katkı sağlar.

Antioksidanlar

Zeytinyağı ve C vitamini bakımından zengin gıdalar antioksidan görevi üstlenirler. Bu sayede sadece diyabet hastaları için değil aynı zamanda kalp ve tansiyon hastaları için de fayda sağlarlar.

Lifli Gıdalar

Beslenme rutinimizde lifli gıdalara yer vermek her zaman için önemlidir. Örneğin avokado, düşük şeker içeren buna karşın lif bakımından zengin bir besindir. Hastanın kan şekerini dengeler, vitamin ve mineral bakımından takviye sağlar. Patates, muz, bezelye, kavun, üzüm, elma ve portakal gibi gıdalara da beslenme rutini içerisinde yer verilebilir.

Yüksek Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Kan şekeri düzeyindeki yükselmenin en yaygın sebebi kişinin dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığıdır. Yediklerimiz ve içtiklerimiz bilhassa glisemik indeksi yüksek gıdalar, kan şekerimizin yükselmesine yol açar. Nişastasız gıdalar, yoğurt, elma, ceviz, fındık ve benzeri glisemik indeksi düşük besinler ve lifli gıdalar tercih etmekte fayda vardır. Bunun yanı sıra:

  • Fiziksel egzersizler yapmak,
  • Kalori alımını azaltmak,
  • Dengeli bir kiloda olmak,
  • Bol miktarda sıvı tüketmek,
  • Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmak,
  • Basit şekerlerden ve besin değeri düşük karbonhidratlardan sakınmak,
  • Lifli gıdalarla beslenmek,
  • Kan şekerimizi düzenli aralıklarla ölçtürmek vücudumuzun kan şekeri dengesini korumak için alabileceğimiz diğer önlemlerdir.
Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler