Anasayfa Tıbbi Birimler Gastroenteroloji Ercp
Ercp

Ercp

Endoskopik yöntemlerden yararlanılarak safra yollarının incelenmesi işlemine ERCP adı verilir. Endoskopik bir aygıt ile safranın aktığı ince bağırsak üzerinden safra yollarına girilir ve bu bölge görüntülenerek doktora veri sağlar. ERCP sayesinde safra yollarındaki tümör, darlık, taş vb. oluşumlar için hem tanı konur hem de tedavi için imkân sağlar. “ERCP nedir?”, “ERCP ne kadar sürer”, “ERCP yaptıranların yorumları nasıl” gibi soruların sıkça sorulduğu bu ortamda Özel Ortadoğu Hastanesi ERCP hakkında merak edilenleri sizler için derledi…

İÇİNDEKİLER

ERCP Nedir?

ERCP veya bir başka deyişle Endoskopik Rertrograd Kolanjiyopankreatografi, safra kanalları, karaciğer, pankreas kanalı ve safra kesesi gibi organlarda ortaya çıkan problemlerin tanı ve tedavisinde kullanılan ileri teknoloji ürünü bir çeşit endoskopik tanı ve tedavi metodudur.

ERCP, gastroenteoroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Endoskopik ama aynı zamanda da radyolojik bir uygulamadır. ERCP, hastanın vücudunda kesi açılmadan, yalnızca sindirim boşlukları kullanılarak uygulanan bir metot olduğu için son derece avantajlıdır. Hastanın ağzından onikiparmak bağırsağına kadar ulaşılmasını sağlar. Safra kanallarının görüntülenebilmesi adına bölgeye bir madde verilir. Bu sayede içeriden elde ettiğimiz görüntüler ekrana yansıtılabilir. Bu metot ile hem tanı hem de tedavi uygulanabilmektedir. Hasta ERCP uygulaması esnasında anestezi ekibi tarafından sedasyon ilaçları verilerek uyutulur. Bu sayede hiçbir acı, ağrı ya da bulantı hissetmez. Bu konuda özel eğitim almış gastroenteroloji uzmanlarınca uygulanan ERCP, yalnızca sindirim sistemindeki boşluklar kullanılarak uygulandığı için işlemin ardından iltihap oluşum riski görece olarak daha azdır.

ERCP Kimlere Yapılır? Hangi Durumlarda ERCP Uygulanır?

Safra yolları ve pankreas kanalındaki rahatsızlıklarda, safra yollarının tıkanması durumunda ve safra yolu içerisinde gerçekleşen kanser vakalarında teşhis ve tedavi amaçlı kullanılır. Muhakkak uzman gastreoenterologlar tarafından, yüksek donanımlı ünitelerde gerçekleştirilmesi gereken önemli bir işlemdir. ERCP için en yaygın uygulanma sebebi safra yollarındaki taş oluşumudur. Safra kesesinde yer alan taş, kimi zaman ana safra kanalına düşebilir. Bu da tıkanmaya yol açar. Bu gibi durumlarda hasta karın ağrısı, sarılık, ateş ve bulantı gibi şikâyetler yaşar. Kimi zaman da bu taşlar pankreas kanalında hasara neden olabilir. Bu gibi durumlarda başvurulan ERCP aynı zamanda safra yolları ve pankreasta meydana gelen tümörlerde, bir takım pankreas hastalıklarında, safra yollarındaki daralmalarda ve kaçaklarda da başvurulan bir yöntemdir.

ERCP’nin Avantajları Nelerdir?

ERCP uygulanacak bölgeye doğal yollarla girildiğinden ötürü hastanın herhangi bir enfeksiyona maruz kalma riski son derece düşüktür. Safra yollarında bulunan taş alınırken, yolların çıkış noktası genişletildiğinden ötürü yeniden taş oluşma riski de önemli ölçüde azalacaktır. Stent uygulaması gerçekleştirilmişse safra yolu darlığı da ortadan kalkacaktır. Bu yüzden safra yolu tıkanması riski de düşecektir. Tüm bunların yanı sıra safra yolu ve pankreas tümörleri gibi vakalarda ERCP tanıyı kesinleştirmemize olanak sağlar. Hastanın genel sağlık durumunu iyileştirir. Stent uygulaması sayesinde hastanın yaşam kalitesi ve konforu önemli ölçüde artacaktır. Ameliyatsız bir yöntem olan ERCP’nin sonrasında hasta kolaylıkla günlük yaşam rutinine döner. ERCP’nin diğer uygulamalara göre başarı yüzdesinin çok daha yüksek olması da avantajlarından biridir.

ERCP Nasıl Yapılır?

Uygulama öncesinde hastanın aç karnına gelmesi gerekir. Diğer endoskopik metotların aksine ERCP uygulamasının ardından hastanın bir gün süresince hastanede kalması ve doğal beslenme düzenine dönene kadar takip altında tutulması gerekir. Gastroenteroloji uzmanı hastaya özel bir talimat verdiyse hastanın bu talimatı uygulaması gerekir. Yine ERCP öncesinde hasta, doktorunu alerjik durumları veya kullandığı ilaçlar konusunda bilgilendirmelidir. ERCP uygulamasından önce hasta anestezi uygulamasına tabi tutulur. Bir endoskopi aygıtı ile hastanın ağzından giriş yapılır. Yemek borusu ve mide üzerinden onikiparmak bağırsağına kadar ulaşılır. Bu noktadan sonra safra kanalının ve pankreas kanalının kesiştiği bölge olan papilla bölgesi bulunur. Bu sayede hem pankreas kanalı hem de safra yolları görüntülenebilmektedir. Görüntü elde edilmesi gereken bölgeye kontrast sıvısı ismi verilen bir madde verilir. Bu sayede alınan görüntüler değerlendirmeye tabi tutulabilir ve normal veya anormal durumlar gözlenebilir. Mesela darlıkları genişletme, tümör olduğundan şüphelenilen dokulardan örnek alma, taş kırma, dar bölgelere stent koyma gibi uygulamalar söz konusu mikro cihazlarla mümkündür. ERCP’de hem tanı hem de tedavi için ortalama olarak 30 ila 60 dakikalık bir zaman dilimi gerekir.

Gastroenteroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Gastroenteroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Gastroenteroloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Gastroenteroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler