Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Laparoskopik Cerahinin Kanser Ameliyatlarındaki Avantajları

Laparoskopik Cerahinin Kanser Ameliyatlarındaki Avantajları

Laparoskopik ameliyatlar, hastaların konforlu bir iyileşme süreci geçirmesini ve açık ameliyatlara kıyasla, normal yaşantılarına çok daha çabuk dönmelerini sağlayabiliyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atılgan Tolga Akçam, kanser tedavisi de dahil olmak üzere laparoskopik ameliyatların iyileşme sürecine olan katkılarını sizler için anlattı.

Dünya genelinde en çok can kaybına neden olan hastalıkların başında kanser vakaları geliyor. İnsan bedenindeki bazı hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması, sonrasında diğer doku ve organlara yayılması olarak tanımladığımız kanser hastalığı ile mücadelede erken tanı, büyük önem taşıyor.

Laparoskopik (Kapalı) Cerrahinin Avantajları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atılgan Tolga Akçam, kanser ameliyatlarında kanserli kitlenin bütünüyle çıkartılmasının önemine vurgu yapıyor. Özellikle son yıllarda hızla yaygınlaşan ve pek çok cerrahi tedavide kullanılan Laparoskopik (Kapalı) yöntemin kanser cerrahisinde de büyük fayda sağladığına değinen Prof. Dr. Akçam, Laparoskopik yöntemin hastaların iyileşme sürecini de hızlandırdığını ifade ediyor.

Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatların ardından hastalar, üç gün içerisinde taburcu edilebiliyor. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatların çok sayıda avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Atılgan Tolga Akçam, şu bilgileri veriyor: “Kanserli dokunun vücuttan çıkartılması için cerrahi operasyonlar uygulanır. Geçmiş senelerde açık cerrahi yöntemleri kullanılıyordu. Bu da hastalara uzun ve zorlu bir iyileşme süreci yaşatıyordu. Ancak Laparoskopik cerrahi yönteminde hastanın karın boşluğunda açılan 3-4 minimal delik ile giriş yapılabiliyor. Bütün operasyon monitörden izlenerek gerçekleştirilebiliyor ve kanserli doku tamamıyla ortadan kaldırılabiliyor. Neticesinde hastalarımız çok daha çabuk ayağa kalkıp, günlük yaşantılarına çabucak dönebiliyorlar. Ağrı şikayetleri ise açık cerrahiyle kıyaslanamayacak kadar minimal düzeyde kalıyor.”

Örnek vermek gerekirse bağırsak kanserinin tedavisi için bir açık ameliyat gerçekleştirildiğinde hastanın taburcu olma süresi sekiz ila on günü bulabiliyor. Ancak aynı ameliyat Laparoskopik cerrahi ile yapıldığında hastalar üçüncü gün itibariyle taburcu edilebiliyorlar. Taburcu olma süresinin kısalmasına ilaven Prof. Dr. Atılgan Tolga Akçam, komplikasyon riskinin de büyük oranda azaldığına dikkat çekiyor. Genel anestezi ve akciğer komplikasyonları gibi başlıca komplikasyonlara dair risk yüzdesinin çok daha az olduğu bir gerçek. Dolayısı ile hastalar normal yaşantılarına ve sağlıklarına hem daha çabuk, hem de daha kolay şekilde kavuşuyorlar. Hastanede yatma süresi neredeyse yarı yarıya azalıyor.

Eğer hastamızın bedeninde aşırı miktarda yayılmış büyük bir tümör yoksa, Laparoskopik (kapalı) cerrahi yöntemi son derece faydalı ve ideal bir çözüm.

Genel Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Atılgan Tolga Akçam’ın kısa biyografisini, yayınladığı akademik makaleleri, kazandığı ödülleri, yönettiği ve bizzat kaleme aldığı tez çalışmalarını görüntülemek için tıklayabilirsiniz.