Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Günlük Çinko İhtiyacımızı Nasıl Karşılarız? Çinko İçeren Gıdalar Neler?

Günlük Çinko İhtiyacımızı Nasıl Karşılarız? Çinko İçeren Gıdalar Neler?

Çinko, insan vücudunun metabolizmasının ve bağışıklık sisteminin doğru şekilde çalışmasını sağlayan en önemli bileşenlerden biridir. Bunun yanı sıra yaraların iyileşme süreçleri ve tat alma duyumuz açısından da büyük öneme sahiptir. Yetersiz ve sağlıksız beslenme koşulları, yaşadığımız kronik rahatsızlıklar ve bazı klinik tablolar, vücudumuzdaki çinko miktarının azalmasına yol açabilir. Vücudumuz doğal yapısı itibariyle çinko üretme yeteneğine sahip değildir. Bu yüzden de ihtiyacımız olan çinkoyu beslenme yolu ile karşılamamız gerekir.

Çinkoya dair gereksinimlerimizi karşılayabilmek için deniz ürünleri, kuruyemişler, kırmızı et ve baklagillerin tüketilmesi gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri de çinko bakımından zengin besin kaynakları arasında yer alır. Beslenme yolu ile yeterince çinko sağlanamazsa takviyelerle de karşılanabilir. Büyüme ve gelişim süreçlerine katkı sağlayan çinko özellikle gebelik, ergenlik ve çocukluk dönemleri için fayda sağlar. Özel Ortadoğu Hastanesi çinko içeren gıdaları sizler için anlattı.

Yazı İçeriği

Çinko İçeren Besinler Nelerdir?

Çinko hücrelerin metabolizmasında birçok kademede önemli işlevleri olan bir elementtir. Çinko bakımından zengin gıdalar arasında deniz mahsulleri, balık, et, süt ve yumurta sıralanabilir. Bunun haricinde roka, ıspanak, karalahana, taze fasulye ve benzeri sebzeler ile nohut, bezelye ve barbunya benzeri baklagiller de vücudumuz için iyi birer çinko kaynağıdır. Sıralamamız gerekirse:

  • Kırmızı Et
  • Deniz mahsulleri
  • Kuruyemişler
  • Baklagiller
  • Süt ve süt ürünleri
  • Sebzeler
  • Yumurta
  • Tam tahıllı gıdalar

Bir Adet Muzda Ne Kadar Çinko Var?

Bir adet orta boy muz genellikle 120 gram ağırlıktadır. Bu boyuttaki bir muzda 0.15 mg kadar çinko bulunur. Bu açıdan bakınca muzun çinko açısından çok da zengin bir gıda olduğu söylenemez. Yine de muz tükettiğimizde çinko ihtiyacımızın bir bölümünü karşılayabiliriz. Muz A, C, E, B6, B12 vitaminleri bakımından zengindir. Aynı zamanda sodyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve demir gibi değerler muz içerisinde yeterli miktarda bulunur. Bir yetişkinin günde bir veya iki adet muz tüketmesi yeterlidir. Daha fazla tüketilmesi faydadan çok zarara yol açabilir. Kan şekerini düzenleyici etkisi bulunan muz, sindirim sistemine de yardımcı olur. Kalp sağlığını korur ve açlık hissinin baskılanmasını sağlar.

Günlük Çinko İhtiyacını Karşılamak İçin Neler Yemeliyiz?

Başta et ve deniz ürünleri olmak üzere hayvansal gıdalar çinko açısından zengin kaynaklardır. Fakat çinko kaynağı olarak kullanılabilecek gıdalar arasında süt, süt ürünleri, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler de bulunur. Çinko insan metabolizması ve bağışıklık sistemi açısından çok önemli bir mineraldir. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır, gelişim ve büyüme süreçlerini destekler, soğuk algınlıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Çinko gereksinimini karşılamak için tüketebileceğiniz gıdaları sıralamamız gerekirse:

  • İstiridye, yengeç ve somon gibi deniz ürünleri
  • Dana eti, tavuk eti ve hindi eti
  • Mercimek, nohut ve fasulye gibi baklagiller
  • Yoğurt, peynir ve süt
  • Yağlı tohumlar
  • Yulaf, esmer pirinç, buğday tohumu ve kinoa
  • Ispanak, roka, karalahana ve benzeri yeşil yapraklı sebzeler
  • Ve fındık sayılabilir.

Vücutta Çinko Eksikliği Hangi Sorunlara Neden Olur?

Çinko, insan vücudu için çok sayıda fayda sağlayan bir mineraldir. Hal böyle olunca çinko eksikliği vücudun doku ve organlarında bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Çinko eksikliği yaşandığı takdirde sindirim sisteminden kemik sağlığına, üremeden bağışıklık sistemine, cilt sağlığından merkezi sinir sistemine kadar birçok vücut sisteminde sorunlar yaşanır. Çinko eksikliği sık yaşana bir durum değildir. Buna karşın bir kişide çinko eksikliği yaşanırsa saç dökülmesi, koku ve tat alma sorunlarının yaşanabilir.

Kadınların adet döngüleri ve ruh hallerinde bazı değişimler yaşanabilir. Çinko eksikliği sonucunda cilt çatlakları, akne, egzama ve tırnakların kırılgan hale gelmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Özellikle bebeklik ve çocukların gelişim süreçlerini sağlıklı şekilde sürdürebilmeleri için çinko içeren gıdaları yeterli şekilde tüketmeleri gerekir. Çinko eksikliğinin şiddetli düzeylere erişmesi bağışıklık sisteminin büyük oranda zayıflamasına yol açar. Bu yüzden bazı eklem hastalıkları ile çinko eksikliği arasında bir ilişki söz konusudur.

Günlük olarak tüketilmesi gereken çinko miktarı, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre farklılık gösterebilir. Örneğin yetişkin bir insanın gün içerisinde 8 ila 11 miligram kadar çinkoya ihtiyacı vardır. Bir öğünde et, balık, tavuk veya baklagillerin tüketilmesinin yanı sıra ara öğünlerde bir miktar kuruyemiş yemek çinko ihtiyacınızı beslenme yolu ile karşılamanız için fazlası ile yeterli olmaktadır.

Vücutta Çinkonun Fazla Olması Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Çinkonun vücut için büyük yararları bulunsa da vücutta fazla miktarda çinko bulunması, bazı sorunları da beraberinde getirir. Mide bulantısı, ishal, karın ağrısı ve kusma gibi şikayetler yaşanabilir. Uzun süreler boyunca fazla miktarda çinko tüketmek vücudun bakır emilimine zarar verebilir. Bu da kansızlıkla sonuçlanır. Çinko fazlalığı özellikle takviye olarak çinko kullanan kişilerde karşımıza çıkar. Doktorlar kişinin öznel koşullarına ve gösterdiği semptomlara bakarak çinko fazlalığını teşhis edebilirler. Bu gibi durumlarda takviye kullanımının durdurulması gerekir. Bu sayede çinko fazlalığı dengelenebilmektedir. Eğer çinkodan kaynaklı bazı semptomlar yaşanıyorsa doktor tavsiyesi ile beslenme düzeninizde bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir.

Önemli Uyarı

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler