Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahin hem kek ve pastalarda hem mezelerde hem de pekmezle karıştırılarak sıkça tüketilen bir gıdadır. Tahinin antiinflamatuvar özelliği ve antioksidan deposu olması insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler göstermesine yol açıyor. Fakat yüksek miktarda yağ barındırdığı için ölçülü ve kontrollü şekilde tüketilmesi büyük önem taşıyor. Özel Ortadoğu Hastanesi tahinin faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Yazı İçeriği

Tahin Nedir?

Susamların öğütülmesi sonucunda elde edilen ve oldukça yoğun kıvamlı bir ezme olan tahin, özellikle Akdeniz ve Ortadoğu mutfaklarında yemeklerde kendisine çokça yer bulur. Günümüzde tüm dünyada tüketimi artan tahin, ülkemizde geleneksel olarak kahvaltılarda pekmez ile karıştırılarak tüketilmektedir. Bol miktarda yağ barındırdığı için ölçülü ve kontrollü şekilde tüketilmesi önemlidir. Tahinin rengi, üretiminde kullanılan susamın türüne, kabuklu ya da kabuksuz oluşuna göre değişebilmektedir. Çiğ susam kullanılarak üretilen ve kavrulmuş susamdan üretilen tahinlerin besin değeri oldukça yüksektir.

Tahinin Faydaları Nelerdir?

Tahin oldukça zengin bir besin profiline sahiptir. Bu yüzden doğru kullanıldığı takdirde mide rahatsızlıkları ya da kalp sağlığı üzerinde olumlu etki gösterir. Bunun yanı sıra kronik iltihaplanma sorununa iyi gelen zengin bir antioksidan kaynağıdır. Tahinin diğer faydalarından söz etmemiz gerekirse:

  • Antiinflamatuvar özelliktedir.
  • Doymamış yağ asitleri sayesinde kolesterol düşürücü ve tansiyon düzenlemeye yardımcı bir gıdadır.
  • Zengin bir antioksidan kaynağıdır.
  • Kalsiyum ve magnezyum içeriğinden dolayı kemik sağlığını destekleyici etki gösterir.
  • Eklem ağrılarına iyi gelir.
  • Böbrek ve karaciğer sağlığını destekler.
  • Cilt ve saç sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterir.
  • Kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Tahinin Besin Değeri Nasıldır?

Tahin özellikle çinko, fosfor, magnezyum, amino asit ve tiamin benzeri besinler bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Bir yemek kaşığı tahinin içeriğinde:

  • 89 Kalori
  • 3,2 gram karbonhidrat
  • 2 buçuk gram protein
  • 8 gram yağ
  • 1 buçuk gram lif
  • 0,2 miligram tiamin
  • 49,4 miligram magnezyum
  • 111 miligram fosfor
  • 0,9 miligram demir
  • 64 miligram kalsiyum
  • 0,2 miligram bakır
  • 0,2 miligram manganez
  • Bir buçuk miligram çinko

Tahinin Zararları Nelerdir?

Tahin tüketimi insan bedeni için güvenli kabul edilir. Fakat her gıdada olduğu gibi bilinçsiz, aşırı ve kontrolsüz tüketim bazı sorunları beraberinde getirebilir. Aşırı miktarda tahin tüketildiği zaman:

  • Alerjik reaksiyonlar
  • Yüksek yağlı olduğu için kilo artışı
  • Susam yağından kaynaklı ishal gibi tablolar meydana gelebilir.

Tahin Nasıl Tüketilmelidir?

Tahin dünya genelinde yaygın şekilde kullanılan bir gıdadır. Damak zevkinize ve günlük beslenme alışkanlıklarınıza göre:

  • Salata sosu
  • Humus ve benzeri mezeler
  • Kurabiye, pasta ve kek
  • Pekmez ile birlikte
  • Granola ve benzeri ürünler şeklinde tüketilebilir.

Tahin ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Her Gün Bir Kaşık Tahin Tüketmek Güvenli Mi?

Her gün bir kaşık tahin yediğinizde bağışıklık sisteminize ve bağırsak sağlığınıza destek olmuş olursunuz. Bir kaşık tahin protein, mineral ve yağ içeriği ile birlikte vücudunuzun ihtiyaç duyduğu zindeliği sağlamak için yeterli olmaktadır.

Tahine Limon Sıkılır Mı?

Tahin limonla birlikte tüketildiğinde özellikle kalsiyum emilimi kolaylaşır ve bu şekilde kemik sağlığına olumlu etki eder. Aynı zamanda sindirim sistemini destekler.

Tahinin Üzerine Su İçilir Mi?

İnsan vücudu yağlı gıdalardan sonra su içme ihtiyacı hisseder. Bu sindirimi kolaylaştıran bir davranıştır ve herhangi bir sakıncası yoktur.

Tahin Mideye İyi Gelir Mi?

Tahinin içerisinde bulunan sağlıklı yağlar, insan bedeninin sindirim sistemine destek sağlar. Mide de sindirimin en önemli organlarından biridir. Fakat kavrulmuş susamdan üretilen tahin mide yanması şikayetine yol açabilir. Mide hassasiyeti olan kişilerin çiğ susamdan üretilen tahinleri tercih etmesinde yarar vardır. Burada bakmanız gereken ipucu açık renkli tahinlerdir.

Tahin Damar Tıkanıklığına Neden Olur Mu?

Hayır doğru şekilde tüketildiğinde tahin damar tıkanıklığına yol açmak bir yana kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bu sayede de kalp ve damar sağlığına katkı sağlar.

Tahin Kilo Verdirir Mi?

Tahin kilo vermenizi sağlamaz. Tam tersi aşırıya kaçan tüketimlerde yüksek yağ içeriği sayesinde kilo almanıza neden olur. Fakat ölçülü tüketildiğinde tokluk hissi verir ve acıkmanızı önleyerek kilo vermenize yardımcı olabilir.

Tahinde Kolajen Var Mı?

Hayvansal kaynaklı bir protein olan tahinin içeriğinde kolajen bulunmaz.

Kavrulmuş Tahinin Faydaları Nelerdir?

Kavrulan susamların içeriğinde yer alan faydalı yağlar, üretim sürecinde gördükleri ısıl işlemlerden dolayı besin değerlerini büyük oranda kaybederler. Bu yüzden kavrulmamış susamdan üretilen tahinlerin tüketilmesinde yarar vardır.

Tahin Şeker Hastalığına İyi Gelir Mi?

Tahin fitosterol ve lignan içeriğinden ötürü glisemik kontrol sağlamanıza destek olur. Fakat kan şekerini düşürme özelliği yoktur.

Tahin Balla Karıştırılarak Tüketilebilir Mi?

Bal ve tahinin karıştırılarak tüketilmesi, antiinflamatuvar ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı genellikle boğaz ağrısı şikayetine iyi gelebilmektedir. Bunun yanı sıra vücuda sağladığı enerji ile halsizlik ve yorgunluk şikayetlerine iyi gelir.

Tahin ve Muz Birlikte Tüketilirse Ne Olur?

Tahin ve muz karışımları sağlıklı yağlar, potasyum ve protein bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Sportif etkinliklerin öncesinde tüketildiğinde vücuda fazla miktarda enerji sağlar.

Önemli Uyarı

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler