Tahin hem kek ve pastalarda hem mezelerde hem de pekmezle karıştırılarak sıkça tüketilen bir gıdadır. Tahinin antiinflamatuvar özelliği ve antioksidan deposu olması insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler göstermesine yol açıyor. Fakat yüksek miktarda yağ barındırdığı için ölçülü ve kontrollü şekilde tüketilmesi büyük önem taşıyor. Özel Ortadoğu Hastanesi tahinin faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Susamların öğütülmesi sonucunda elde edilen ve oldukça yoğun kıvamlı bir ezme olan tahin, özellikle Akdeniz ve Ortadoğu mutfaklarında yemeklerde kendisine çokça yer bulur. Günümüzde tüm dünyada tüketimi artan tahin, ülkemizde geleneksel olarak kahvaltılarda pekmez ile karıştırılarak tüketilmektedir. Bol miktarda yağ barındırdığı için ölçülü ve kontrollü şekilde tüketilmesi önemlidir. Tahinin rengi, üretiminde kullanılan susamın türüne, kabuklu ya da kabuksuz oluşuna göre değişebilmektedir. Çiğ susam kullanılarak üretilen ve kavrulmuş susamdan üretilen tahinlerin besin değeri oldukça yüksektir.
Tahin oldukça zengin bir besin profiline sahiptir. Bu yüzden doğru kullanıldığı takdirde mide rahatsızlıkları ya da kalp sağlığı üzerinde olumlu etki gösterir. Bunun yanı sıra kronik iltihaplanma sorununa iyi gelen zengin bir antioksidan kaynağıdır. Tahinin diğer faydalarından söz etmemiz gerekirse:
Tahin özellikle çinko, fosfor, magnezyum, amino asit ve tiamin benzeri besinler bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Bir yemek kaşığı tahinin içeriğinde:
Tahin tüketimi insan bedeni için güvenli kabul edilir. Fakat her gıdada olduğu gibi bilinçsiz, aşırı ve kontrolsüz tüketim bazı sorunları beraberinde getirebilir. Aşırı miktarda tahin tüketildiği zaman:
Tahin dünya genelinde yaygın şekilde kullanılan bir gıdadır. Damak zevkinize ve günlük beslenme alışkanlıklarınıza göre:
Her gün bir kaşık tahin yediğinizde bağışıklık sisteminize ve bağırsak sağlığınıza destek olmuş olursunuz. Bir kaşık tahin protein, mineral ve yağ içeriği ile birlikte vücudunuzun ihtiyaç duyduğu zindeliği sağlamak için yeterli olmaktadır.
Tahin limonla birlikte tüketildiğinde özellikle kalsiyum emilimi kolaylaşır ve bu şekilde kemik sağlığına olumlu etki eder. Aynı zamanda sindirim sistemini destekler.
İnsan vücudu yağlı gıdalardan sonra su içme ihtiyacı hisseder. Bu sindirimi kolaylaştıran bir davranıştır ve herhangi bir sakıncası yoktur.
Tahinin içerisinde bulunan sağlıklı yağlar, insan bedeninin sindirim sistemine destek sağlar. Mide de sindirimin en önemli organlarından biridir. Fakat kavrulmuş susamdan üretilen tahin mide yanması şikayetine yol açabilir. Mide hassasiyeti olan kişilerin çiğ susamdan üretilen tahinleri tercih etmesinde yarar vardır. Burada bakmanız gereken ipucu açık renkli tahinlerdir.
Hayır doğru şekilde tüketildiğinde tahin damar tıkanıklığına yol açmak bir yana kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bu sayede de kalp ve damar sağlığına katkı sağlar.
Tahin kilo vermenizi sağlamaz. Tam tersi aşırıya kaçan tüketimlerde yüksek yağ içeriği sayesinde kilo almanıza neden olur. Fakat ölçülü tüketildiğinde tokluk hissi verir ve acıkmanızı önleyerek kilo vermenize yardımcı olabilir.
Hayvansal kaynaklı bir protein olan tahinin içeriğinde kolajen bulunmaz.
Kavrulan susamların içeriğinde yer alan faydalı yağlar, üretim sürecinde gördükleri ısıl işlemlerden dolayı besin değerlerini büyük oranda kaybederler. Bu yüzden kavrulmamış susamdan üretilen tahinlerin tüketilmesinde yarar vardır.
Tahin fitosterol ve lignan içeriğinden ötürü glisemik kontrol sağlamanıza destek olur. Fakat kan şekerini düşürme özelliği yoktur.
Bal ve tahinin karıştırılarak tüketilmesi, antiinflamatuvar ve antibakteriyel özelliklerinden dolayı genellikle boğaz ağrısı şikayetine iyi gelebilmektedir. Bunun yanı sıra vücuda sağladığı enerji ile halsizlik ve yorgunluk şikayetlerine iyi gelir.
Tahin ve muz karışımları sağlıklı yağlar, potasyum ve protein bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Sportif etkinliklerin öncesinde tüketildiğinde vücuda fazla miktarda enerji sağlar.