Günümüzde giderek popüler hale gelen hindiba kahvesi kafein içermeyen bir kahve türü olduğu için pek çok insan tarafından tercih ediliyor. Hindiba bitkisinin köklerinden üretilen hindiba kahvesi C vitamini, inülin lifi, potasyum ve folat bakımından zengindir. Bu özelliklerinden dolayı kabızlık şikayetinin önüne geçen hindiba kahvesi bağırsak sağlığını destekleyici bir özelliktedir. Kilo kontrolü sağlamak isteyen kişiler tarafından tercih edilen hindiba kahvesi, kan şekeri ve kolesterol üzerinde de olumlu etkiler sağlar. Fakat hindiba kahvesi alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için dikkatli kullanılması gerekir. Bilinçsiz ve aşırı tüketildiği taktirde hindiba kahvesi olumsuz yan etkiler gösterebilir. Bu yüzden de mutlaka dikkatli kullanılması gerekir. Özel Ortadoğu Hastanesi hindiba kahvesinin yararları ve zararları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Hindiba kahvesi, hindiba bitkisinin kök bölgesinin kurutulmasının sonucunda üretilen ve içeriğinde kafein barındırmayan bir kahve türüdür. İlk olarak ABD’nin Louisiana eyaletinde ve New Orleans şehrinde kahve olarak üretilip tüketilmeye başlayan hindiba kahvesi C vitamini, manganez, folat, potasyum ve fosfor bakımından zengin bir içecektir. Lifli bir içecek olmasından dolayı özellikle bağırsak ve sindirim sağlığına olumlu etkileri olduğu için günümüzde dünya genelinde tercih edilen bir kahve türüdür.
Lifli bir içecek olduğu için hindiba kahvesinin en önemli işlevi bağırsak sağlığını desteklemesi ve kabızlık şikayetini önlemesidir. Bunun yanı sıra iştahı baskılayan hindiba kahvesi kilo kontrolü sağlamak isteyen kişiler tarafından da tercih edilmektedir. İçeriğinde bulunan kalsiyum ve benzeri minerallerin emilimi arttığı için ilerleyen yıllarda osteoporoz görülme riski de azalmaktadır.
Hindiba kahvesi ister demlenerek ister başka bir kahvenin içerisine karıştırılarak tüketilebilmektedir. Kahvenin içine karıştırıldığında kahvedeki kafein onarının azaltılmasını ve tadının yoğunlaşmasını sağlar.
Hindiba kahvesini demlemek için bir bardak sıcak suya bir ya da iki yemek kaşığı kadar öğütülmüş hindiba kahvesi ekleyip beş dakika kadar demlenmesini bekleyin. Sonrasında süzerek kahvenizi içebilirsiniz. Dilerseniz öğütülmüş hindiba kahvesi ile suyu birlikte on dakika kadar kaynatıp süzerek de tüketebilirsiniz.
Hindiba kahvesi, önemli yararlar sağlamakla birlikte bilinçsizce tüketildiğinde bazı yan etkilere de yol açabilmektedir. Hindiba kahvesinin yan etkilerine dair kesin veriler bulunmasa da kökünde yer alan bazı toksik maddeler sağlık için zararlı olabilir. Alerjik hassasiyeti olan kişiler ve egzaması olanların hindiba bitkisine temas ederken dikkatli olmaları tavsiye edilir.
Huş polenine karşı alerjisi olan kişiler hindiba bitkisinin köküne karşı hassas olabilirler. Bu yüzden alerjik reaksiyonlar gösteren kişilerin doktor tavsiyesi olmadan tüketmemesi gerekir. Hindiba kahvesi anafilaktik şok riskine yol açabilmektedir. Bu durumun belirtileri şu şekildedir:
Eğer hindiba bitkisi veya kahvesi ile temas ettikten sonra bu belirtilerle karşılaşıyorsanız acilen doktora başvurmanız gerekir.
Bu belirtilerden bir ya da bir kaçının ortaya çıkması durumunda acil tıbbi yardım alınması gerekebilir. Bu nedenle hindiba kahvesi bilinçli bir şekilde tüketilmelidir.
İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminlerin bağırsak sağlığı üzerinde destekleyici etkisi vardır. Hindiba kahvesi kan şekerini düzenleyici özelliğe sahiptir. Kabızlık sorununun önüne geçer ve kilo kontrolüne katkı sağlar.
İştahı baskılayan hindiba kahvesi sindirim sistemine önemli katkılar sağlar. Kendi başına bir kilo verme yöntemi olarak kullanılamaz. Ancak kilo verme sürecinizde iyi bir eşlikçidir. Öğün sonrasında içildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve vücut metabolizmasını hızlandırabilir.
Alerjik bireyler, gebelik veya emzirme dönemindeki kadınlar doktoruna danışmadan tüketmemelidirler.
re hasarının önüne geçer. Antioksidan özelliği cilt üzerinde yaşlanma karşıtı etkiler gösterir.