Besin değeri son derece yüksek olan ve halk arasında Çin hurması olarak da bilinen hünnap, içeriğinde yer alan mineral, vitamin ve benzeri doğal bileşenler sayesinde hem beden hem de zihin sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösteriyor. Antik dönemlerden bu yana geleneksel, alternatif tıp uygulamalarında kendisine yer bulan hünnap, günümüzde de pek çok insan tarafından tercih edilen bir gıda olmayı sürdürüyor. Özel Ortadoğu Hastanesi, hünnapın faydaları ve özellikleri hakkında merak edilenleri anlattı.
Bilimsel adı Ziziphus jujuba olan hünnap, halk arasında Çin hurması olarak da anılıyor. İster taze ister kuru halde tüketilebilen hünnap meyvesi, besleyici özelliği ile dikkat çekiyor. Kırmızı ya da kahverengi olarak karşımıza çıkabilen bu meyve, tatlı ekşi aroması ile birçok insanın damak zevkine hitap ediyor. Yapısı gereği sıcak ve ılıman iklimlerde yetişmeye müsait hünnap ağacı, ülkemizin Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça karşımıza çıkan bir bitki.
Kabuğu ve çekirdeği ile ister gıda olarak isterse de tıbbi amaçlarla kullanılabilen bu meyve; potasyum, magnezyum, vitamin ve kalsiyum açısından zengin bir bitki. Tüm bunların yanı sıra antioksidan desteği sağlayan hünnap sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve uyku düzeninin iyileştirilmesine katkı sağlıyor. Ayrıca stres düzeyinin azaltılması konusunda da etkili olduğu düşünülüyor.
Kalorisi düşük bir gıda olan hünnap tam bir lif ve güçlü antioksidan kaynağıdır. Gerek taze gerekse de kuru formda tüketilebilen hünnabın besin değeri ne şekilde tüketildiğine göre farklılık gösterir. Örneğin taze hünnap; karbonhidrat, sodyum, potasyum, kalsiyum ve A vitamini açısından oldukça zengindir.
Buna karşın kuru hünnap, su kaybından dolayı daha yoğun bir besin değerine sahiptir. Kuru tüketildiğinde kalori ve karbonhidrat düzeyi yükselir. Bunun yanı sıra lif ve mineral yoğunluğunda da artış gözlenir. Bu özelliğinden dolayı günlük enerji gereksinimini karşılamak isteyenler kuru hünnabı besleyici bir ara öğün alternatifi olarak değerlendirirler.
Hünnap meyvesinin beden sağlığımız açısından yararları olduğu gibi, stres azaltıcı özelliği zihinsel olarak da bize iyi gelmektedir. Düzenli olarak hünnap tüketen kişilerin cilt sağlığından uyku düzenine, sindirim sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok parametrede sağlığının iyi yönde etkilendiği bilinmektedir. Unutmamak gerekir ki her gıda ölçülü ve bilinçli şekilde tüketilmelidir. Aksi taktirde yarardan çok zararı olur. Ayrıca hiçbir gıdayı başlı başına tedavi aracı olarak görmek değildir. Şimdi hünnap meyvesinin insan sağlığı üzerindeki yararlarını sıralamamız gerekirse:
Hünnap meyvesi zengin bir mineral, antioksidan ve vitamin kaynağıdır. Bu yüzden çok sayıda sağlık sorununa karşı vücudumuz için doğal bir destek niteliğindedir. Düzenli tüketilen hünnap meyvesi;
Hünnap meyvesi, gerek taze formda gerekse de kurutulmuş halde tüketilebilen bir gıdadır. Taze hünnap tıpkı elma gibi kabuğu ile birlikte tüketilebilir. Kuru hünnap ise kuru yemiş gibi bir atıştırmalık olarak yenilebilir.
Kaynatıp çay olarak da içilebilir. Özellikle uyku problemi yaşayan kişiler çay formunda tüketebilirler. Damak zevkine göre komposto, marmelat ya da reçel olarak da hazırlanılabilir.
Gün içerisinde bir porsiyon hünnap meyvesi tüketmek fazlası ile yeterli olmaktadır. Bir porsiyon en fazla dört adetten oluşur.
Taze halde tüketeceğiniz hünnap meyvesini tıpkı elma gibi kabuğu ile birlikte yiyebilirsiniz.
Taze hünnap, damak zevkinize göre marmelat ya da reçel formuna getirilebilir. Tatlı hazırlarken de kullanılabilir. Komposto, reçel, marmelat veya tatlılarda kullanılabilir.
İçeriğinde bulunan demir ve C vitamini kansızlık sorunu yaşayan kişiler için olumlu etki sağlayabilir.
Çay formunda tüketmek için kurutulmuş hünnapları kaynattığınız su içerisinde beş ila on dakika kadar demleyebilirsiniz.
Her gıda ölçülü ve bilinçli şekilde tüketilmelidir. Aksi takdirde olumsuz yan etkilerle karşılaşılabilir. Hünnap meyvesi fazla tüketildiğinde bazı mide rahatsızlıklarını beraberinde getirebilir.
Hünnap bitkisi özellikle ılıman ve sıcak iklimde, güneşli gün sayısı yüksek bölgelerde yetişmektedir.
Hayır bu ikisi tümü ile farklı gıdalardır ve farklı amaçlarla kullanılırlar.
Çin hurması olarak da bilinen bu meyvenin tadı, tatlı ekşi bir aromadadır.
Hünnap, glisemik indeksi düşük bir gıdadır. Ölçülü olunduğu takdirde diyabet hastaları doktorlarından onay alarak hünnap meyvesi tüketebilirler.