Yapılan Çalışmalarda, oruÇ tutmanın sağlıklı kişiler iÇin yararlı olduğu ve kalp damar sisteminde pıhtılaşma riskini azalttığı gösterilmiştir. Bunun yanı sıra, oruÇ tutanlarda iyi huylu kolesterol olan HDL artmakta, kötü huylu kolesterol olan LDL ve trigliserid düzeyleri ise genellikle azalmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları iÇin iyi bilinen bir risk faktörü olan homosistein aminoasitinin de oruÇ tutan kişilerde azaldığı ispatlanmıştır. Tüm bunlara karşın özellikle koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler ile son 1 yıl iÇerisinde kalp krizi geÇirenler, kontrolsüz hipertansiyonu olanlar, ileri derecede kalp yetersizliği hastaları, ciddi ritim bozukluğu olanlar ve önemli kalp kapak hastalığı bulunanlar iÇin oruÇ tutmak riskli olabilir. Bu nedenle oruÇ tutmak isteyen kalp hastalarının mutlaka öncesinde doktoruna danışması gerekmektedir.
özellikle bol yağlı, kalorili ve hızlı yenilen iftar yemeklerinden sonra bu hastaların kalp krizi geÇirme riskleri yüksektir. İftarda Çabuk ve Çok miktarda yemek yemekten kaÇınılmalı, öncelikle hafif bir kahvaltı veya Çorbayla başlanmalı, sonrasında bol sulu, kızartılmamış, sebzeden zengin, az yağlı bir öğünle devam edilmelidir. Akdeniz mutfağı olarak adlandırılan sebze ve salata ağırlıklı, et olarak da daha Çok balığın ön planda olduğu beslenme biÇimi tercih edilmelidir. özellikle tereyağı, margarin ve hayvansal yağlardan, hamur işi yemekler ve böreklerden uzak durulması gerekmektedir. Günlük tüketilmesi gereken besinler ve sıvılar iftar ve sahur arasında bölüştürülerek az miktarda ve sık öğünler şeklinde alınmalıdır. İftardan 1-2 saat sonra ise hafif tempolu bir yürüyüş, bisiklete binmek ya da yüzme gibi egzersizlerin yapılması ise metabolizmanın ve kan dolaşımının düzenlenmesi yardımcı olabilmektedir.
DoÇ.Dr.A.Oytun BAYKAN
Kardiyoloji UZM.
Benzer Duyurular