Ciğer, besin değeri son derece yüksek olan ve kas onarımı, gelişimi ve genel sağlık için önemli bir besindir. Protein ve demir bakımından zengin olan ciğer, vitamin eksiklikleri ve kansızlık tedavisinde rol oynar. Ciğer, B12 başta olmak üzere, B vitaminleri açısından önemlidir.
Demir, kanda oksijenin taşınmasına yardımcıdır. Dana ciğeri; demir, B12 ve A vitamini gibi vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Ciğer; içerdiği A vitaminiyle göz sağlığını destekler, bağışıklığı güçlendirir.
Ciğer B12 başta olmak üzere, B vitaminleri açısından zengindir.
Dana ciğerinin protein içeriği yüksektir. Kas gelişimini destekler ve kas dokusunun onarılmasında faydalıdır.
İçerdiği vitamin ve minerallerle enerji ve zindelik verir.
İçerdiği değerli besinler fetal gelişimi için önemlidir. Ancak gebelikte aşırıya kaçmamak gerekir.
Ciğerin doğru yöntemlerle pişirilmesi, faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için önemlidir. Ciğeri pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aşırı ısıya maruz kalmamasıdır. Isıya aşırı maruz kalan ciğer, sertleşir ve lezzetini, yumuşaklığını kaybeder. En sağlıklı yöntem ızgaradır. Hafif bir lezzet hazırlamak için haşlama yöntemi kullanılabilir. Kızartma yapılacaksa una bulanan az yağda kısa sürede pişirilmesi önerilir.
Vücutta B12 vitamini yetersizliği halinde kilo kaybı, yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı, ciltte solgunluk ortaya çıkar. B12 vitamin eksikliğine ciğer, kırmızı et, süt ve yumurta gibi gıdalar iyi gelir. 100 gram dana ciğerinde 70–85 mikrogram B12 vitamini bulunur.
Ciğer, hayvansal kaynaklı proteindir. 1 tabak ciğerde yaklaşık 26–30 gram protein bulunur. Bu da kişinin günlük protein ihtiyacının önemli kısmını karşılar. Ciğerin haftada 1–2 kez tüketilmesi önerilir.
Ciğer demir ve B12 açısından zengindir. Bu iki vitamin de kan hücrelerinin yapımına destek olur. Demir değerleri düşük olanlar, kansızlık sorunları bulunanlar, adet döneminde aşırı kan kaybı yaşayanlar haftada 1-2 defa ciğer tüketebilir.
Ciğer ölçülü tüketilmesi gereken bir besindir. Ciğerin haftada 1-2 kere tüketilmesi önerilir. Çok fazla ciğer tüketimi A vitamini fazlalığı, ürik asit yükselmesi ve kolesterol artışı gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle hamilelik süreci ve ileri yaşlarda doktora danışarak tüketilmesi tavsiye edilir.