Dalından yeni toplanmış ve kurutulmamış çiğ fındık, yapısı itibari ile kavrulmuş fındığa göre çok daha yumuşaktır. Kabuğu kolay kırılmayan ve aroması kurutulmuş fındıktan farklı olan çığ fındık, oleik asit, fitosteroller, E vitamini ve polifenoller bakımından son derece zengin bir gıdadır. Kanda bulunan kolesterol düzeyini ve kan basıncını düşürme özelliği olan çiğ fındık, kalp ve damar hastalıklarına dair riski azaltan gıdalar arasındadır. Bu özelliklerinin yanı sıra antioksidan enzimlerin oluşumunu da destekleyen çiğ fındık; bakır, demir, selenyum ve benzeri mineraller açısından da zengin bir kaynaktır. Özel Ortadoğu Hastanesi, çiğ (yaş) fındığın faydaları hakkında merak edilenleri anlattı.
Çiğ fındık sağlıklı yağlar, antioksidan, vitamin ve mineraller açısından zengin bir gıdadır. Kavrulmadan tüketildiği için besin öğeleri daha zengindir. Yaş fındığın vücudumuz için yararlarını sıralamamız gerekirse;
Çiğ taze fındıklar besleyici niteliği yüksek gıdalardır. Sahip olduğu bileşenler sayesinde ölçülü bir şekilde tüketilen çiğ fındık bazı rahatsızlıklara iyi gelir. Bu hastalıklar:
Çiğ fındık, kilo kontrolü sağlamaya çalışan insanlar için son derece cazip bir atıştırmalıktır. Çünkü zengin bir protein ve lif kaynağıdır. Bu yüzden çiğ fındık tükettikten sonra uzun süreler boyunca kendinizi tok hissedersiniz. Bunun yanı sıra çiğ fındık metabolizmanızı hızlandırmanıza katkı sağlar. Zengin bir antioksidan kaynağı olan çiğ fındık, sağlıklı beslenmek isteyen herkesin beslenme rutininde kendisine yer bulması gereken bir gıdadır. Fakat ölçülü tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Tüm bu özellikler düşünüldüğünde kilo vermeye çalışırken gönül rahatlığı ile çiğ fındık tüketebilirsiniz.
Gün içerisinde makul kabul edilecek oran 30 ila 60 gram kadardır. Daha fazla tüketmek olumsuz etki gösterebilir.
Çiğ fındığın yüksek kalorili bir besin olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden gün içerisinde aşırı miktarda fındık tüketmek kilo almanızı kolaylaştırabilir. Her besinde olduğu gibi fındıkta da ölçülü tüketmeye dikkat etmek gerekir.