Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Bayram Tatilinde Yapmamanız Gereken 10 Hata

Bayram Tatilinde Yapmamanız Gereken 10 Hata

Uzun bayram tatillerinde normal yaşam rutinlerimizin dışına çıkarız. İster deniz tatiline ister memlekete aile ziyaretine gidelim, sağlığımıza özen göstermeyi unutmamalıyız. Tatil psikolojisi ile beslenmeden fiziksel egzersizlere, ilaçlardan uyku alışkanlıklarına kadar pek çok alanda hatalar yaparız. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, bayram tatilinde yapmamanız gerek on hatayı sizler için anlattı.

Hepimizin iple çektiği bayram tatillerinde kontrolsüz beslenme, öğlen saatlerinde koruyucu olmadan güneşe çıkmak gibi hatalar sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Sağlıklı gittiğimiz bayram tatilinden sağlıklı şekilde dönebilmek için Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nin tavsiyeleri şu şekilde:

Stres Düzeyinizi Azaltın

Uzun süren yolculuklar, havaalanında beklemek, trafik, bavul hazırlama gibi birçok şey tatil dönemlerinde üstümüzdeki stres yükünü arttırır. Öfke krizleri, tansiyon problemleri ve ritim bozuklukları stresli anlarda tetiklenebilir. Bu yüzden stresimizi kontrol altında tutmayı öğrenmeliyiz.

Fazla ve Kontrolsüzce Yemek Yemekten Kaçının

Tatillerde bizi bekleyen en büyük tehlikelerden biri açık büfeler veya bitmek bilmeyen yiyecek ikramlarıdır. Ağır yemekler yedikten sonra kanımız koyulaşır ve bu ileri yaşlardaki insanlar için kalp krizi riskini arttırmaktadır. Farklı türde ve çok sayıda yemek yedikten sonra mide ve bağırsak problemleri yaşamak da kaçınılmazdır. Tüm bunların yanında kilo alma tehlikesinden söz etmemize de gerek yok. Bu yüzden alışkın olduğunuz öğünlere yenilerini eklemeyin ve akşam saat 21.00’den sonra yemek yememeye özen gösterin.

Bayram Tatilinde Spor Yapmayı İhmal Etmeyin

Tatilde hiçbir şey yapmadan uzanmak isteyebilirsiniz. Ancak bedeninize iyilik yapmak istiyorsanız sportif aktivitelerinizi tatilde de sürdürmeniz gerekir. Yemek sonrası yapacağınız uzun ve tempolu yürüyüşler sayesinde bedeninizin endorfin salgılamasını sağlayabilir ve bu sayede şeker tüketme isteğinizi baskılayabilirsiniz.

Soğuk Suya Dalmayın

Yaz aylarındaki tatil organizasyonlarında kızgın güneş ve kumlardan soğuk suya atlamak pek çok insanın ortak hayali. Ancak soğuk suya aniden dalmak bazı sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor. Bunlar arasında çarpıntı, tansiyon düşmesi, geçici nefes darlığı gibi sorunlar yer alıyor. O yüzden soğuk suya kendinizi alıştırarak, yavaş yavaş girmenizde fayda var.

Ne Giyeceğinize Karar Verirken Hava Koşullarına Dikkat Edin

Güneşin dik açılarla geldiği öğle saatlerinde şapka takmaya ve terinizi emecek pamuklu kıyafetler giymeye özen gösterin. Sıcak bölgelerde tatil yapanların açık renkli kıyafetler giymesinde fayda vardır. Çünkü açık renk giysiler sıcağı yansıtma özelliğine sahiptir. Gece ve gündüz sıcaklık farklarından ötürü rüzgâra maruz kalırsanız kas ağrısı veya soğuk algınlığı riski yaşayabilirsiniz.

Limonata veya Diğer İçecekler Suyun Yerine Geçmez

Sıcak havalarda insan bedeninin sıvı ihtiyacı da artmaktadır. Bilhassa kıyı bölgelerinde havadaki nem oranının yüksek olması vücudumuzun daha hızlı şekilde sıvı kaybetmesine neden olur. Bunun sonucunda baygınlık geçirme riski söz konusudur. Güneşe aşırı maruz kalmak, güneş yorgunluğuna, tansiyon düşüklüğüne, çarpıntı veya güneş çarpmasına neden olabilir. Bu yüzden tatil günlerinizde günde en az iki litre su içmeniz gerekir. Suyun yerini başka sıvılarla dolduramayacağınızı da unutmamakta fayda var.

Klima Kullanımına Dikkat!

Tatil günlerinde klimalar olmazsa olmazımız. Ancak klima kullanırken ölçüsüz davranmak, kas tutulmalarına, yüz felcine veya gribal rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden uyku modunu kullanmalı, odanızı yavaş yavaş soğutmalı ve üfleme yönünü tek bir noktaya sabitlememelisiniz.

Yüksek Rakımlara Çıkarken Dikkatli Olun

Tatil için yüksek rakımlı bir yere gidiyorsanız akciğerlerinizin aldığı oksijen miktarının azalacağını unutmayın. Atmosfer basıncının dağlık alanlarda düşeceğini ve bunun sizde nefes darlığı, halsizlik veya kalp atış hızının artması gibi sonuçlar doğuracağını gözetin. Bir iki günlük alışma evresini dinlenerek geçirmenizde fayda var.

Soda İçmeyi Abartmayın

Sıcak yaz günlerinde soda içerek serinlemek keyifli olsa da içerdiği tuzdan ötürü kalp yetersizliği ve yüksek tansiyona yol açabileceğini göz ardı etmeyin. Vücudunuzun sıcaktan dolayı kaybettiği mineralleri sağlamak için soda iyi bir yöntemdir. Ancak günde iki şişeden fazla içilmemesi gerekir. Kafeinli içecekler veya alkollü içecekler de abartıya kaçılmadan, ölçülü biçimde tüketilmelidir.

Kırmızı Et Tüketimine Dikkat

Eğer kanınızda ürik asit seviyesi yüksekse aşırı miktarda et tüketmek gut ataklarıyla karşılaşmanıza neden olabilir. Kurban bayramında kırmızı et tüketiminin arttığı malum. Ancak gün içerisinde 100 gramdan fazla kırmızı et tüketmek zararlıdır.

Özel Ortadoğu Hastanesi olarak herkese mutlu ve sağlıklı bayramlar dileriz.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler