Anasayfa Tıbbi Birimler Doğumsal Kistler
Doğumsal Kistler

Doğumsal Kistler

Bebeklerde ve Çocuklarda Akciğer Kistleri

Hamilelik döneminde uygulanan ayrıntılı ultrasonografi işlemleri sırasında, bebeklerde kist veya kistler tespit edilebilir. Bu kistler bebeğin akciğerini ve kalbini baskı altına alabilir. Bu ve benzeri tablolarda endişeye kapılmamak gerekir. Zira günümüzde bu vakaların büyük çoğunluğu, ne bebek ne de anne için yaşamsal bir tehdit arz etmez. Büyük oranda bebekler, herhangi bir sorun olmadan doğarlar.

Gebeliğin sonlandırılması seçeneği, yalnızca ultrasonografi sırasında hidrops adı verilen durumun tespitiyle gündeme gelir. Yalnızca bebekte akciğer kisti var diye hamilelik sonlandırılmaz.

Anne Karnındaki Bebeklerde En Çok Tespit Edilen Akciğer Kistleri

  • Pulmoner Sekestrasyon
  • Doğumsal Lober Amfizem
  • Doğumsal Kistik Adenomotaid Malformasyon

Doğumsal Kistik Adenomatoid Malformasyon

Akciğerin alt kısımlarında görülen bu kistler, genellikle bebek anne karnındayken teşhis edilir. Kimi zaman küçük ve çok sayıda kistten oluşurken, kimi zaman da tek ve büyük bir kist söz konusudur.

Bu kistin takip ve tedavi sürecinde; kistin büyüklüğü, bebeğin yaşadığı şikayetler ve yakınmalar, kistin büyüme ivmesi, aynı kalması veya küçülme eğilimi göstermesi gibi durumlar etkili olur. Doğum gerçekleştikten sonra bilgisayarlı akciğer tomografisi tetkiki ile kistin o anki durumu teşhis edilir. Doğumun ardından 11 aylık bir süre geçtikten sonra yeniden bilgisayarlı tomografi çekilir ve kistin bir önceki durumuyla karşılaştırma yapılır.

Eğer ilk çekilen tomografi sonucuna göre herhangi bir gerileme yoksa veya büyüme devam ediyorsa, kapalı ameliyat yöntemi kullanılarak akciğerin kistli lobu çıkartılır.

Eğer ki büyük bir kistin varlığından söz ediyorsak, herhangi bir yakınmaya sebep olup olmadığına, belirti gösterip göstermediğine bakılmaksızın, bebek bir yaşına geldiği andan itibaren kapalı ameliyatla çıkartılır.

Eğer kist veya kistler bebekte sık sık hastalanmalara, morarmalara, beslenme güçlüğüne veya büyüme geriliğine sebep olmuyorsa, 11 aylık süre boyunca çocuk doktoru tarafından takip altında tutulur. Bu belirtilerden ve yakınlardan herhangi birini yaşamıyorsa ya da kapalı ameliyatla kistin çıkartılması için bebeğin bir yaşına gelmesi beklenir. Ameliyatın ardından bebekte bir fonksiyon değişikliği olmaz. Ameliyat olması çocuğunuzun ilerleyen yaşantısında sık sık enfeksiyon kapmasını ve solunum sıkıntısı yaşamasını önler.

Bebeklerde ve Çocuklarda Akciğer Kisti Tedavisinde Kapalı Ameliyat Yöntemi

Bebek ve çocuklarda akciğer kistinin tedavisinde, aksine mecbur kalınmadığı sürece kapalı ameliyat yöntemleri kullanılır. Bebeğin yedinci ayını doldurmasının ardından akciğer kisti ameliyatları için kapalı yöntem uygulamak mümkündür. Bu ameliyatların tecrübeli ve kullanacağı özel cihazlara hakim bir Göğüs Cerrahisi Uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Lobektomi ameliyatı, vücuda iki veya nadiren üç santimetrelik bir kesi açılarak Vats yöntemiyle gerçekleştirilir.

Kapalı akciğer kist ameliyatlarının açık cerrahiye kıyasla en büyük avantajı, kaburgaların arasının açılmıyor oluşudur. Vücuda açılan minik bir kesiden kamera ile giriş sağlanır ve görüntü elde edilir. Bu bölgede özel cihazlar kullanılarak hastalıklı dokunun çıkartılması sağlanır. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda kapalı akciğer kisti ameliyatı gerçekleştirmek; iddialı, uzmanlık, yüksek teknoloji ve tecrübe gerektiren bir operasyondur. Bu yüzden de sadece yüksek donanıma sahip sağlık merkezlerinde uygulanabilir. Ameliyatın ardından bebeğin yoğun bakımda kalması şart değildir. Fakat yine de anne ve babanın endişeleri dikkate alınarak, doktorun da onayıyla bir süre yoğun bakım ünitesine alınabilir. Bu gibi durumlarda anne ve babanın bebeklerinin yanında kalabilmesine imkan tanınır. Hastanede kalış süresi 3 veya 4 gece olarak tanımlanır.

Doğumsal Lober Amfizem

Bebekte önemli derecede solunum sorunlarına yol açan bu kist, genellikle akciğerin üst lobunda tespit edilir. Bu yüzden kimi zaman doğumun hemen ardından acilen ameliyat edilmesi gerekebilir.

Pulmoner Sekestrasyon

Akciğerin bir lobunun normalin dışında bir damar yapısına sahip olması sonucunda çalışamaz hale gelmesi durumudur. Kanamalara ve sık sık enfeksiyonlara sebep olan bu kist için ameliyat kaçınılmazdır. Fakat bebekte herhangi bir sorun yok ise, ameliyat için bebeğin 6 ayını doldurması beklenebilir. Bu ameliyat da Vats yöntemi ile gerçekleştirilir. Bebek 3 veya 4 gün boyunca hastanede kalır ve bir hafta sonrasında genel bir kontrol muayenesi yapılır.

Anestesi ve Reanimasyon Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Biyokimya Laboratuvar birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Online İşlemler