Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler ‘Göz Ovuşturma’ Deyip Geçmeyin!

‘Göz Ovuşturma’ Deyip Geçmeyin!

Göz insanın en hassas ve önemli beş duyu organından biridir. Bundan dolayı halk arasında titizlikle koruması istenen şeyler için “gözün gibi koru” deyimi kullanılır. Yaklaşık 50 milyon noktadan oluşan retina, ışığın algılanmasını sağlar ve beyne görsel bilgi gönderir. Göz küresi koruyucu bir tabaka olan sklera tarafından çevrelenir. Göz ayrıca, doğal bir mercek olan kornea ve kaslarla odaklama yapabilen bir mercek olan kristalin de içerir. Ayrıca, göz çevresindeki kaslar sayesinde, gözlerimiz çeşitli yönlerde hareket edebilir ve bizlere derinlik algısı sağlar.

Gözünüzü Ovuştururken İki Kez Düşünün

Göz ovuşturma; insanların gözleri etrafındaki hassas cilt bölgelerini ovuşturma davranışıdır. Bu eylem, daha çok gözlerin kaşıntılı veya yorgun hissettiği zaman gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra kimi insanlar bu hareketi stres, endişe veya yorgunluk gibi diğer duygusal durumlarda da yapabilirler. Göz ovuşturma, geçici olarak kişide rahatlama duyduğu uyandırabilir; ancak uzun vadede gözlerdeki tahrişin artmasına yol açabilir.

Temizliğe Özen Gösterilmeli

Gözlerin kaşınmasının nedeni birçok faktöre bağlıdır. Bunlar arasında alerjik reaksiyonlar, göz yorgunluğu, kontakt lensler, göz kuruluğu veya diğer göz enfeksiyonları yer alabilir. İnsanın günlük rutin hareketi gibi görünen göz ovuşturma kimi zaman sağlık riskleri de taşıyabilir. Bu hareket gözlerin etrafındaki ciltte tahrişe ve göz enfeksiyonlarına veya kornea nakline neden olabilir. Gözlerinizi çok fazla ovalarsanız miyop ve astigmat da ilerleyebilir. Bu tip miyop veya astigmat lazer yöntemi ile tedavisi mümkün olmayabilir. Bu sebeple, göz ovuşturma sırasında hijyen konusunda özenli olmak ve özellikle ellerimizi temizi tutmamız gerekir.

Kornea Tabakasına Dikkat!

Gözün dış yüzeyinde bulunan şeffaf ve saydam bir zar olan kornea tabakası, gözü dış etkenlerden korur, doğal bir şekilde nemli kalmasına yardımcı olur. Kornea ayrıca gözün en hassas bölgesidir ve sinir uçları içerir. Kornea tabakası üzerinde herhangi bir yaralanma veya enfeksiyon görme kaybına neden olabilir. Alerjik göz hastalıklarında göz ovalandıkça kornea tabakası daha çok etkilenir. Aynı zamanda alerjen maddelerin göze taşındığını akıldan çıkarmamak lazım. Gözünüzde kum tanesi ya da kirpik varsa ovalamadan kaçınılmalı, bunun yerine temiz ve ılık suyla göz yıkanmalıdır.

Kimi Hastalıkların Habercisi Olabilir

Göz ovuşturma, aynı zamanda kimi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Özellikle stres veya endişe nedeniyle tekrarlanıyorsa, bu bir kaygı bozukluğu, göz kuruluğu gibi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Ovuşturma sırasında göz çevresinde bulunan hassas dokuya çok fazla baskı yapıldığında cilde zarar verilebilir. Cildinizin genç görünmesini sağlayan kolajen yapısı bozabilir. Derinin altındaki ince ve hassas damarlarla zarar görebilir. Yaşlandıkça zayıflayan görme duyusu ovuşturmayla bu süreci daha da hızlandırabilir. Korneanız şekil değiştirebilir. Keratokonus diye bilinen bu sorun ışığın gözlerinize farklı gelmesine sebep olur. Öte yandan; göz ovuşturma, bazen bir alışkanlık haline gelebilir. Özellikle çocuklar, bu hareketi yaptıkça kendilerini rahatlatarak söz konusu alışkanlığı sürdürebilirler. Göz ovuşturma alışkanlığı konusunda da dikkatli olunmalı.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler