Anasayfa Tıbbi Birimler Üroloji Prostat Hastalıkları Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)
Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)

Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)

İyi huylu prostat büyümesi, erkeklerin idrar yapmasını zorlayan, hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Yaş ilerlemesi ile birlikte daha çok görülür. İyi huylu prostat büyümesinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri de altın standart tedavi ‘TUR’ denilen kapalı ameliyatlardır.

TUR-P (Transüretral Prostatektomi) Yöntemi Nasıl Yapılır?

Genel veya spinal anestezi altında uygulanan bu yöntemde ucunda kamera olan ve rezektoskop denilen bir aletle dış idrar kanalından vücuda girilir. Mesane, tümör varlığı ve taş açısından iyice kontrol edilir. Ardından idrar borusunun prostat tarafından tıkanan kısmı, rezektoskopun içerisinde bulunan tel yardımı ile kesilir. Bu telde bulunan elektrik akımı ile kesme ve kanamayı durdurma işlemi de yapılmaktadır. Sorunsuz idrar yapmayı sağlayacak kadar prostat kesilir ve kesilen bu prostat dokusu önce mesaneye, oradan da yıkamayla dışarıya alınır. Ameliyat sonrası idrar yoluna sonda takılır. Kanama ve pıhtı oluşumunu önlemek için de serum ile sondadan yıkama yapılmaktadır.

TUR-P Prostat Ameliyatında Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir. Bazı hastalarda sondanın daha uzun süre takılı kalması istenebilir. Dolayısıyla bazı hastalar sonda ile taburcu edilebilmektedir. Takipleri sorunsuz görülen hastaların ise sondaları alınır, sorunsuz idrar yapanlar evlerine gönderilir.

TUR-P Prostat Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kanama veya idrarda yanma görülebilir. Bu şikâyetler 3 ay sürebilir. Bunun yanında ani sıkışma ve damla kaçırmalar da görülebilir.

Kesi yapılmayan bir hastalık olduğu için banyo yapılmasında ise hiçbir sorun bulunmaz.

TUR-P Prostat Ameliyatının Cinsel Yaşama Etkisi Var Mıdır?

Ameliyat sonrası hastalar cinsel hayatlarına ise 4-6 hafta sonra sorunsuz başlayabilirler. Ancak %60-80 oranında meni çıkışı olmaz. Meni, orgazm esnasında idrar kesesine karışır. Yapılan araştırmalarda, erektil foksiyonlarda (sertleşmede) ise hiçbir sorun olmadığı ortaya çıkmıştır.

Üroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Prostat Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler