Anasayfa Tıbbi Birimler Üroloji Prostat Hastalıkları Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)
Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)

Kapalı Prostat Ameliyatları (TUR-P)

İyi huylu prostat büyümesi, erkeklerin idrar yapmasını zorlayan, hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Yaş ilerlemesi ile birlikte daha çok görülür. İyi huylu prostat büyümesinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri de altın standart tedavi ‘TUR’ denilen kapalı ameliyatlardır. Kapalı prostat ameliyatı (TUR-P) Özel Ortadoğu Hastanesi’nde başarı ile yapılmaktadır.

İçindekiler:

TUR-P (Transüretral Prostatektomi) Yöntemi Nasıl Yapılır

Genel veya spinal anestezi altında uygulanan bu yöntemde ucunda kamera olan ve rezektoskop denilen bir aletle dış idrar kanalından vücuda girilir. Mesane, tümör varlığı ve taş açısından iyice kontrol edilir. Ardından idrar borusunun prostat tarafından tıkanan kısmı, rezektoskopun içerisinde bulunan tel yardımı ile kesilir. Bu telde bulunan elektrik akımı ile kesme ve kanamayı durdurma işlemi de yapılmaktadır. Sorunsuz idrar yapmayı sağlayacak kadar prostat kesilir ve kesilen bu prostat dokusu önce mesaneye, oradan da yıkamayla dışarıya alınır. Ameliyat sonrası idrar yoluna sonda takılır. Kanama ve pıhtı oluşumunu önlemek için de serum ile sondadan yıkama yapılmaktadır.

TUR-P Prostat Ameliyatında Hastanede Kaç Gün Kalınır

Bu operasyon yapıldıktan sonra hastanede en az 2 gün kalınması gerekir. Bazı hastalarda sondanın daha uzun süre takılı kalması istenebilir. Dolayısıyla bazı hastalar sonda ile taburcu edilebilmektedir. Takipleri sorunsuz görülen hastaların ise sondaları alınır, sorunsuz idrar yapanlar evlerine gönderilir.

TUR-P Prostat Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kanama veya idrarda yanma görülebilir. Bu şikâyetler 3 ay sürebilir. Bunun yanında ani sıkışma ve damla kaçırmalar da görülebilir.

Kesi yapılmayan bir hastalık olduğu için banyo yapılmasında ise hiçbir sorun bulunmaz.

TUR-P Prostat Ameliyatının Cinsel Yaşama Etkisi Var Mıdır

Ameliyat sonrası hastalar cinsel hayatlarına ise 4-6 hafta sonra sorunsuz başlayabilirler. Ancak %60-80 oranında meni çıkışı olmaz. Meni, orgazm esnasında idrar kesesine karışır. Yapılan araştırmalarda, erektil foksiyonlarda (sertleşmede) ise hiçbir sorun olmadığı ortaya çıkmıştır.

TUR Yöntemi Kimler İçin Uygundur?

Orta ya da ağır şikayetleri olan ve prostat hacmi 30-100 mililitre arasında değişen hastalar için TUR yöntemi uygun bir tedavi seçeneğidir.

TUR-P Operasyonu Öncesinde Hazırlık

Operasyona hazırlık aşamasında, anestezi öncesinde en az 6 saat boyunca herhangi bir yiyecek veya içecek tüketilmemelidir; bu, su ve sigara dahil olmak üzere geçerlidir. Ameliyat öncesinde anestezi doktoru, hastayı muayene ederek bazı gerekli testleri yapabilir. Düzenli olarak aldığınız ilaçlar varsa, doktorunuza bu durumdan mutlaka bahsetmelisiniz; zira ameliyat tarihine yakın günlerde kesilmesi gereken ilaçlar olabilir.

TUR Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

TUR Prostatektomi işlemi, genel anestezi ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi ile hasta derin bir uykuya dalarken, alternatif olarak belden spinal veya epidural anestezi de uygulanabilir. İşlem, idrar yolundan "sistoskop" adı verilen bir kamerayla prostat, idrar yolu ve mesanenin değerlendirilmesiyle başlar. Ardından, rezekteskop adı verilen bir aletle prostat dokusu küçük parçalara ayrılarak, bu parçalar mesaneye doğru itilerek temizlenir. Rezekteskopun ucundaki yarım daire tel aracılığıyla prostat dokusuna iletilen elektrik akımı, büyümüş prostat dokusunun büyük bir kısmının temizlenmesini sağlar. İşlem sırasında önemli bir kanama meydana gelirse, bu tel kullanılarak kanama kontrol altına alınabilir. Prostat kapsülünün içi temizlendikten sonra, çıkarılan parçalar patolojik inceleme için gönderilir. Ameliyatın sonunda, idrar akışını sağlamak amacıyla mesaneye bir kateter yerleştirilir ve üretra ile mesane steril sıvı ile yıkanır; bu, pıhtı oluşumunu engeller. Kateter, kanlı idrar renginin düzelmesiyle birlikte genellikle 1-2 gün içinde çıkarılır.

Plazma Kinetik TUR Ameliyat Sonrası Süreç

TUR operasyonu sonrasında hastanede kalmanız genellikle 1-2 gün sürer. Ameliyat sonrası kanlı idrar renginin normale dönmesiyle birlikte sonda çıkarılır. Sonda çıkarıldıktan sonra, idrarın birkaç gün boyunca bulanık veya kanlı görünmesi sık karşılaşılan bir durumdur ve bu genellikle kısa sürede normale döner. Ayrıca iyileşme sürecinde ani idrar sıkışıklığı veya idrar yaparken yanma hissi gibi rahatsızlıklar da yaşayabilirsiniz; bu belirtiler de birkaç hafta içinde geçecektir. Nadir durumlarda yüksek ateş, aşırı kanama, şiddetli ağrı veya idrar yapamama gibi ciddi durumlar söz konusu olursa, hemen doktorunuza başvurmalısınız. Özel Ortadoğu hastanesinin uzman doktor kadrosundan hizmet almak için randevu alabilirsiniz.

İyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için bazı kritik noktalara dikkat etmelisiniz. Günlük su alımınızı artırarak en az 3-4 litre sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Beslenmenize özen göstererek lifli gıdalar tüketmeli ve kabızlık ile ıkınmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, ağır yük kaldırmaktan ve zorlayıcı hareketlerden uzak durmak da önemlidir. Bu tavsiyelere uyduğunuzda, 3-5 gün içinde normal yaşantınıza dönebilirsiniz ve ortalama 6 haftalık iyileşme sürecinin sonunda tamamen sağlıklı olursunuz.

TUR ameliyatı sonrasında günlük aktivitelere dönüş süreleri ise şöyledir:

  • 2-3 gün içinde taburcu olabilirsiniz.
  • Ağır fiziksel işler içermeyen işlerinize 15-30 gün içerisinde dönebilirsiniz. Fakat beden gücüne dayalı bir işte çalışıyorsanız, işe ne zaman döneceğinize doktorunuz karar vermelidir.
  • Hafif yürüyüş ve egzersizlere 15-30 gün içerisinde başlayabilirsiniz.
  • Daha yoğun egzersiz yapmaya ve bisiklete binmeye 45-60 gün sonra geçebilirsiniz.
  • 45-60 gün sonrasında sauna, buhar banyosu ve termal havuz gibi sıcak alanlara girebilirsiniz.
  • 21-30 gün sonra cinsel ilişkiye girebilirsiniz.
Üroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Prostat Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler