Tıpta ‘pilonidal sinüs’ olarak bilinen kıl dönmesi genellikle erkeklerde kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Vücutta; sırt, ense, saç derisi gibi kısımlarda dökülen kıllar gözenek ya da boşluklardan derinin içine yerleşebiliyor. Deri altında toplanan kıllar zamanla oyuk oluşturarak iltihaplanmaya neden oluyor. Şişlik, sertlik, akıntı, kaşıntı, yanma ve şiddetli ağrı gibi belirtilerle kendini hissettiren kıl dönmesinin erken tanı ve tedavisi önemlidir. Hastalığın seyrine göre cerrahi müdahale gerekebilir.
Cildin altındaki kıl yuvası olarak da tanımlanan bu rahatsızlık, en çok enfeksiyona daha yatkın ve kıllı yapıda olan kuyruk sokumu bölgesinde görülüyor. Oturmaya bağlı olarak kuyruk sokumu bölgesi baskı altında kalabiliyor. Yürüme esnasında da kalça kaslarının hareketleriyle kıllar deriye yerleşmesini kolaylaştırabiliyor. Gün içerisinde fazla oturmak, aşırı terleme, yetersiz hijyen, jiletle temizlik ve kilolu olmak kıl dönmesine yol açan faktörler arasında yer alıyor. Bundan dolayı masa başında çok oturmayı gerektiren meslek gruplarında, bisiklet veya ata binme sporları ile uğraşan bireylerde kıl dönmesine oldukça fazla rastlanıyor. Ayrıca dar pantolonlar da kıl dönmesinde ciddi bir etkendir. Vücut yapısının çok kıllı olması, deri kalınlığı ve kötü hijyen de hastalığa zemin hazırlıyor. Vücutta nadiren de olsa göbek deliği, yüz, kasık bölgesi, parmak araları ve koltuk altı gibi diğer kısımlarda da oluşabilir.
Kıl dönmesi önlenebilen bir hastalıktır. Bunun için öncelikle hijyen koşullarının sağlanması ve vücuttaki tüylerin düzenli periyotlar ile alınması gerekiyor. Kıl dönmesinin tedavi süreci de önemlidir. Hastalık ilk zamanlarda kişide herhangi bir bulgu vermeyebilir. İlerleyen safhalarda enfeksiyon meydana gelebilir. Söz konusu kist büyüyebilir ve birden fazla oluk oluşumuyla ağrılı komplikasyonlara yol açabilir. Kendiliğinden geçebilecek bir hastalık olmayan kıl dönmesinin tedavisi için mutlaka bir genel cerrahi uzmanından destek alınmalıdır.
Kıl dönmesi tedavisinde öncelikle apsenin boşaltılması hedeflenir. Hastalığın gelişim evresine göre kristalize fenol uygulaması, lokal bakım, epilasyon ve banyo gibi uygulamaların yanı sıra cerrahi seçenekler de gündeme gelebilir. Kıl dönmesinde cerrahi işlem en etkili tedavidir. Ameliyatsız yöntemlere oranla hastalığın tekrarlama ihtimali daha düşüktür. Lokal anestezi ile yapılan ameliyatta kısa bir sürede küçük bir kesik açılarak sorunlu bölge temizlenir ve daha sonra dikiş atılarak kapatılır.
Kıl dönmesinde çok fazla ilerlemeyen vakalarda hekim tarafından ameliyatsız tedavi önerilebilir. Normal dokuya dokunmayarak, kıl keseciğinin alınması olarak ifade edilen ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerde; lokal anestezi koşullarında pilonidal sinüs kesesi kısa sürede kıllardan temizlenir. Operasyon sonrasında pansuman, yara bakımı gibi işlemlere gerek kalmadan hasta günlük yaşamına dönebilir. Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisinde uygulanan bazı yöntemler şunlardır:
Fenol Tedavisi: Sık başvurulan en başarılı bir yöntemlerden biridir. Lokal anestezi ile 5-10 dakikada gerçekleştirilen fenol tedavide; ilk etapta iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir. Daha sonra bu bölge kıl yumakları ve iltihaptan arındırılır. Kristalize fenol oluşan boşluğa verilerek tedavi tamamlanır. Kısa bir süre gözlemin ardından hasta taburcu edilir. Fenol tedavinin etkisinin uzun sürmesi için temizliğe dikkat etmek gerekir.
Lazer Uygulaması: Tedavisinin başlangıç evresinde enfeksiyon oluşmadan uygulanır. Öncelikle bir kesi olmadan kesecik temizlenir. Lokal anestezi lazer çubuklarıyla mevcut fistül deliğinden girilerek kıl dönmesiyle oluşan bölge yakılır. Hasta aynı gün içinde taburcu edilir.
Mikrosinüsektomi Yöntemi: Yaklaşık 2 cm’lik küçük bir kesi ile kıl dönmesinin olduğu alan temizlendikten sonra estetik dikiş atılarak fissür kapatılır.
Gümüş Nitrat Yöntemi: Diğer yöntemlere göre göre başarı oranı daha düşük olan bu uygulama hastalık ilerlemeden yapılır. Kılların toplandığı kısım ince bir cihazla temizlendikten sonra gümüş nitrat solüsyonu ile yıkanır.
Genel temizlik kurallarına uyulduğunda kıl dönmesi görülme olasılığı azdır. Bu çerçevede kişisel temizliğe önem verilmesi, doğru oturma alışkanlığı edinilmesi, kilo kontrolü sağlanması ve vücudu sıkan dar iç çamaşırı ya da giysi giyilmemesi yararlı olacaktır.