Anasayfa Medya Koruyucu Sağlık Ve Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Etkinlikler Kurban Etini Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban Etini Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bayramda et tüketiminin artması kaçınılmaz. Ancak bu kalabalık, keyifli ve lezzetli sofralardan sağlıklı şekilde kalkabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi diyetisyenleri kurban eti pişirirken gözetilmesi gereken bazı ipuçlarını sizler için anlattı.

Haşlama, ızgara veya fırınlanarak pişirilmesi, özellikle etin kömürleşmesi tehlikesine karşı avantaj sağlıyor. Zira kömürleşen etler kanserojen tehlikesi barındırıyor.

Et protein bakımından en zengin gıdaların başında geliyor. Üstelik yoğun miktarda B vitamini, magnezyum, selenyum ve çinko gibi mineraller barındırıyor. C ve E vitamini açısından zengin sebzelerle birlikte tüketildiğinde et yemekleri sağlığımız için önemli faydalar sağlıyor.

Etleri Kendi Yağında Pişirin

Ancak etin besin değerinden maksimum faydayı sağlayabilmek için pişirme yöntemlerine de özen göstermemiz gerekiyor. Tereyağı kullanmadan, etin kendi yağıyla pişmesi en uygun yöntem. Kalp ve damar hastalıklarından, diyabet ve hipertansiyon gibi sağlık sorunlarından mustarip kişiler yedikleri yemeğin yağ oranına dikkat etmek zorundalar. Bu yüzden kızartma yöntemi sağlıklı değil. Damak zevkiniz elverdiği ölçüde ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini tercih etmenizde fayda var. Mangal yaparken de etin kömürleşmemesine azami dikkat göstermeniz gerekiyor. Kömürleşen etlerin kanserojen riski taşıdığı biliniyor.

Bayram Sabahı Mutlaka Kahvaltı Yapılmalı

Kurban kesildikten sonra etinin 24 saat süresince dinlendirilmesi gerekir. Aksi taktirde sindirim sorunları meydana gelebilir. Sabah öğününde kurban eti değil klasik kahvaltı tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Öğle yemeğinde et tüketilebilir ancak bir porsiyonu yani 90 ila 100 gramı aşmamak önemlidir. Bol miktarda et tüketilen bayram sürecinde her gün iki buçuk litre su tüketmeyi de ihmal etmeyin.

Etin yanında menünüzde sebze ve meyvelerin bulunması, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmesi de diyetisyenlerimizin tavsiyeleri arasında. Et yemekleri sindirim sürecini zorladığı için su tüketimi ve fiziksel aktiviteler de bayram dönemlerinde vazgeçmememiz gereken alışkanlıklar arasında.

Et Yıkanmamalı

Kurban bayramlarında en önemli konulardan biri de etin saklanma ve muhafaza edilme koşullarıdır. Et, yağlı kağıtlara sarılarak veya buzdolabı poşetleri kullanılarak küçük parçalar halinde saklanmalı. Eksi 2 santigrat derecede bir hafta, eksi 18 derecede ise üç-dört ay süresince etler muhafaza edilebilir. Hijyen açısından eti yıkamak doğru bir tercih değildir. Çünkü eti yıkarsanız onun bozulma sürecine hız kazandırmış olursunuz. Eti dinlendirmeli ve sonrasında buzdolabına almalısınız.

Derin dondurucularda dondurduğunuz etleri, oda sıcaklığında değil buzdolabında çözündürmeniz gerekir.

Özel Ortadoğu Hastanesi, sağlıklı, bereketli ve mutlu bayramlar diler.

Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Haberler
Online İşlemler