Çocuk hastalıkları ile ilgilenen ana bilim dalı pediatri, 0-15 yaş grubundaki çocukların çeşitli hastalıklarının tanı ve tedavisini gerçekleştirmektedir. Bazı durumlarda pediatri ana bilim dalının baktığı hastaların yaş aralığı 18’e kadar çıkabilir. Pediatri branşı hastalarını üç grupta değerlendirir. Bunlar bebekler, çocuklar ve ergenlerdir. Çok sayıda hastalığın teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bölüm, uzmanlaşmayı sağlamak için yan dallara ayrılmıştır. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, “pediatri nedir, pediatri bölümü neye bakar” gibi soruların sıkça sorulduğu bu günlerde, pediatri hastalıkları ile ilgili merak edilenleri sizler için derledi.
Çocuklarda kalıtımsal olarak meydana gelen hastalıkları inceleyen yan daldır. Çocukların genetik özelliklerini inceleyen ve kalıtımsal hastalıkların tedavisiyle ilgilenen bu bölümde spastisite ve otizm benzeri hastalıklar önemli yer tutar.
Çocuğun ana rahmine düştüğü andan 18 yaşına gelene kadarki süreçte kalbinde oluşan veya oluşması muhtemel hastalıklarla ilgilenir. Bu yaş skalasındaki çocukların kalp rahatsızlıkları ile ilgili tanı ve tedavi sürecini üstlenir.
Çocukların bağışıklık sistemlerine dair sorunlarla ilgilenen çocuk immünolojisi, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve çocuğun sağlığını geri kazandırmak amacı ile hareket eder. Yalnızca ilaç tedavisi uygulamakla kalmaz ve kişinin yaşam tarzında da bağışıklığı güçlendirecek değişikliklere gitmesine yardımcı olur.
Pediatri bölümleri arasında önemli bir yere sahip olan çocuk nörolojisi; omurilik, kas, beyin ve sinir hastalıklarını inceler ve tedavisini gerçekleştirir. Çocukları belki de en savunmasız bırakan menenjit, havale ve epilepsi benzeri hastalıklar bu branşta tedavi edilir.
Astım, böcek alerjisi, öksürük, besin alerjisi ve ilaç alerjisi benzeri rahatsızlıkları inceler. Çocukluk evresinde alerjik reaksiyonların önemi büyüktür. Bu evrede meydana gelen alerjik tepkimeler özen ve titizlikle araştırmalı, zamanında ve doğru müdahale ile tedavi edilmelidir.
Henüz gelişim evresinde olan çocukların duygu durumları hızlı değişimler göstermektedir. Bilhassa hayatın bu evresinde yaşanan travmalar ilerleyen yetişkinlik dönemi üzerinde de güçlü etkiler bırakmaktadır. Bu yüzden çocuk yaştaki bireylerin psikolojik durumu, değişen duyguları takip edilmeli ve ilerleyen yıllarda hayatını kolaylaştırmak için uygulanması gereken tedaviler uygulanmalıdır.
Sindirim sistemi, üroloji, solunum sistemi ve genital hastalıkların cerrahi tedaviyi gerektirdiği durumlarda başvurulacak olan bölümdür. Bu bölümde hizmet veren cerrahlar çocuk cerrahisi üzerine uzmanlık eğitimi almış olmalıdırlar.
Bebeklik sürecinden ergenlik dönemine dek metabolik ve hormonal dengelerle ilgilenmektedir. Çocukların yaşadığı büyüme problemleri, obezite, guatr, boy kısalığı veya tiroit gibi hastalıkları, aşırı tüylenme, cinsel gelişim bozukluğu, diyabet, mikropenis, adet düzensizlikleri, hipoglisemi, genital yapı farklılıkları, kalsiyum eksikliği benzeri hastalıklarla ilgilenir. Bu hastalıklarla ilgili tetkikler ve tedaviler gerçekleştirilir.
Çocukların kan hastalıklarını tespit etmek ve tedavilerini gerçekleştirmekle görevli bölümdür. Kanda meydana gelen hastalıklar üzerine uzmanlaşan pediatri hekimleri bu birimde görev yapar.
18 yaşından küçük bireylerde meydana gelen kanser vakalarını araştıran, gerekli tetkik ve tedavileri uygulayan bölümdür.
Bağırsak, karaciğer, yemek borusu, mide ve safra kesesi gibi organlarda meydana gelen tüm hastalıkların tanı ve tedavisini gerçekleştiren birimdir. Çocukların beslenmesi için büyük önem taşıyan bu organlarda gelişen hastalıkların tedavisi, onların sağlıklı gelişimi için büyük önem taşımaktadır.
Alt ve üst solunum yolları, böbrekler, üriner bölge ve sindirim sisteminde oluşan her türlü enfeksiyonun oluşum nedenlerini inceler ve gerekli tedaviyi gerçekleştirir. Özellikle henüz yeni doğan bebeklerde meydana gelen enfeksiyonlar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden geç kalınmadan tedavi edilmeleri gerekir.
Çocuklarda gerçekleşen romatizmal hastalıkları, üriner sistem hastalıkları, böbrek hastalıkları ve benzeri rahatsızlıkları teşhis eder ve tedavisini uygular. Çocuklarda rastlanan böbrek enfeksiyonlarının anlaşılması son derece zordur. Bundan ötürü söz konusu bölgelerde hissedilen ağrılar doktor tarafından incelenmeli ve altında yatan neden araştırmalıdır. Zira çocukluk evresinde meydana gelen iltihaplanmalar, ilerleyen yetişkinlik döneminde önemli sağlık sorunlarına neden olur.
Bebeklerin dünyaya geldikten sonraki ilk 28 günü sağlık açısından mühim bir süreçtir. Ülkemiz eski yıllarda yeni doğan bebeklerin ölüm oranlarının yüksekliği ile mücadele ediyordu. Yeni doğan bakım ünitelerinin kurulması ve gereken önlemlerin alınması ile günümüzde bu oranlar son derece düşmüştür. Yeni doğan bebeklerle ilgili tetkik, tanı ve tedavi süreçlerinin geç kalınmadan gerçekleştirilmesinde yeni doğan bölümlerinin rolü çok büyüktür.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Pediatri Bölümü, uzman hekimleri ve yüksek donanımı ile uluslararası kalite standartlarında bir sağlık hizmeti vermektedir.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres
Ziyapaşa Mah. 67055 Sokak No: 1 Seyhan / ADANAPoliklinik Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 17:30Güçlü hekim kadrosu ve üst düzey teknoloji ile donatılmış Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde sağlığınıza kavuşup yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Sağlıklı yarınlar için Özel Adana Ortadoğu Hastanesi!
içeriği görüntüleE-Posta listemize katılın ve sağlık, etkinlikler ve daha fazlasını ilk öğrenen siz olun!
Not: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz
Copyright © 2025 ÖZEL ADANA ORTADOĞU HASTANESİ. Tüm Hakları Saklıdır. KVKK