Ramazan ayında oruç tutanların öğün sayısı azalır ve beslenme düzeni tamamen değişir. Ramazan’ın sona ermesiyle normal beslenme düzenine geçileceği günlerde, bayram ziyaretlerinde ikram edilen kalorisi yüksek şeker, çikolata ve şerbetli tatlılarla karşılaşılıyor. Sunulan ikramları, ev sahiplerine saygısızlık olabileceği düşüncesiyle geri çevirmekte zorlanabilirsiniz.
Bayram günleri aynı zamanda Ramazan öncesi beslenme düzeninize döneceğiniz geçiş günleridir. Peki bugünlerde nasıl beslenmek gerekir?
Bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası hazırlamak yerine hafif bir kahvaltı yaparak güne başlayın. Kahvaltıda yarım yağlı peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık gibi besinler tüketin. Yağlı yiyecek ve kızartmalardan uzak durun.
Bayram süresince kızartma ya da ağır yemekler yerine ızgara, buğulama ve haşlama yemekleri tercih edin. Tam tahıllı ya da çavdarlı ekmek tüketerek uzun süre tok hissedebilirsiniz. Posa tüketiminizi artırmak için kuru baklagil, sebze ve meyve tüketin. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ya da esmer pirinçten yapılan pilavı tercih edebilirsiniz.
Normal yeme düzeninize geçtiğinizde daha fazla yemek yeme eğiliminde hissedebilirsiniz. Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni sonrasında fazla yemenin neden olduğu en önemli sorunlar hazımsızlık ve mide problemleridir. Hazımsızlık ve mide rahatsızlığı yaşamamak için, besinleri iyi çiğneyin, az az ve sık sık yiyin.
Bayram süresince şeker, çikolata ve tatlı tüketimine dikkat edin, aşırı tüketmemeye çalışın. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, çikolata ve şerbetli tatlının ardından bir çay bardağı süt ya da bir bardak ayran tüketerek şeker seviyenizi dengeleyebilirsiniz. Seçeneğiniz varsa hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Çikolata, şeker gibi ikramlıklardan çikolatayı tercih edin.
Günde 2-2,5 litre su tüketin. Çay ve kahveyi aşırı tüketmek çarpıntı ve mide sorunlarına yol açabilir. Günde 8 bardaktan fazla siyah çay, 2 fincandan fazla kahve tüketmeyin. Çay ve kahve su yerine geçmediği gibi, diüretik etkilerinden dolayı vücutta sıvı kaybına neden olur. Bayramda çay ve kahveyi şekersiz tüketin. Ramazan’daki sahur yemeklerini Ramazan sonrasında da gece yeme alışkanlığı olarak sürdürmeyin. İhtiyaç duymanız halinde yatmadan en geç 2 saat önce meyve, yoğurt gibi besinlerle hafif bir atıştırma ile gün tamamlanabilir.
Bayram ziyaretlerindeki ikramlara hayır diyemiyorsanız, bu kaçamaklarınızı dengelemek için sabah kahvaltısının ardından 1 saat tempolu yürüyüş yapın. Ziyaretlere giderken yakın mesafelere yürüyerek gidin, asansör yerine merdiven kullanın.