Üreme döngüsü sırasında meydana gelen fizyolojik bir olay olan regl dönemindeki hormonal değişimler kadınların iştahında değişikliklere ve kilo artışına yol açabilir. Regl döneminde yoğun şekilde östrojen ve progesteron hormonlarına maruz kalan kadın vücudunda bu düzensizlikler nedeniyle yüksek karbonhidrat ve tatlı yiyecek isteği oluşabilir.
Hormon seviyesinin adet sırasında devamlı değişmesi dolayısıyla kan şekerinin düşmesi ve magnezyumun azalması da şekerli gıdalara ilgiyi artırabilir. Bu yiyecekler mutluluk hormonu olarak tanımlanan serotonin seviyesini artırarak kadınların kendilerine daha iyi hissetmesine katkı sunuyor. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Nihal Özdemir, regl döneminde beslenme yöntemlerini anlattı.
Adet dönemi sırasında vücutta çeşitli hormonal değişimler dolayısıyla bazı kadınlar magnezyum eksikliği riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bünyede sinir sistemi, kas fonksiyonları, kemik sağlığı ve enerji üretimi gibi birçok fonksiyonu destekleyen bir mineral olan magnezyum, bu dönemde özellikle ağrılı kramp ve sancılar yaşayan kadınlar gereksinim duyabilir.
Kasları rahatlatarak ağrıları hafifleten ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturan magnezyum özellikle kemik sağlığı için vazgeçilmez bir değerlidir. Beslenme alışkanlığına magnezyum açısından zengin olan badem, kabak çekirdeği, ıspanak, fındık, muz, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği gibi besinleri daha fazla tüketmeye özen gösterilmeli.
Ayrıca tatlı krizlerini azaltmak için lifli besinlerin tercih edilmesi önerilir. Regl döneminde vücuttaki demir oranı da düşebilir. Bunun için kırmızı et, yumurta, pancar, fındık, badem, kuru meyveler gibi demir içeren bazı gıdaları tüketmede yarar var.
Regl döneminde dikkat edilmesi gereken önemli beslenme hususları vardır. Öncelikle yeterli miktarda su ve sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Menstrüasyon döneminde, hormonal değişimler sebebiyle vücutta sıvı dengesi bozulabilmektedir. Tuz tüketimindeki artış sıvı tutulumuna neden olabilmekte ve adet öncesi sendromun (PMS) semptomlarını şiddetlendirebilmektedir. Bu sebeple günlük tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Regl döneminde iştah değişiklikleri yaşanabilmektedir. Küçük ve sık öğünler tüketmek, enerji seviyenizi dengede tutmaya yardımcı olabilmektedir. Regl döneminde, lifli besinler, protein, demir, magnezyum ve omega-3 içeren besinlerin tüketimi oldukça önemlidir. Adet kanaması nedeniyle demir kaybı yaşanabilmektedir. Demir açısından zengin besinler, anemi riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Kırmızı et, tavuk, hindi, balık, kabuklu deniz ürünleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler demir açısından zengin kaynaklardır. Magnezyum, krampları hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz ve az miktarda bitter çikolata (20-25 gr) gibi besinler magnezyum açısından zengin kaynaklardır. Alkol, aşırı kafein ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımı azaltılmalıdır.