Anasayfa Medya Duyurular ŞİŞKİNLİK VE HAZIMSIZLIĞA FODMAP DİYETİ İLE SON

ŞİŞKİNLİK VE HAZIMSIZLIĞA FODMAP DİYETİ İLE SON

Sindirim sistemi, katı ve sıvı besinlerin ağızdan alınmasından itibaren sindirim kanalında ilerlemesi esnasında su, vitamin ve mineraller ile birlikte protein, karbonhidrat ve yağların emilerek kan dolaşımına geçebileceği küçük yapı taşlarına parçalandığı önemli sistemlerimizden biridir. Sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde yeterli ve dengeli beslenme esastır. Bunun sağlanmasında sağlıklı bir sindirim sistemine ihtiyaç olduğu gibi sağlıklı sindirim sistemi içinde beslenme büyük önem taşımaktadır.

Son zamanlarda danışların sorunlarında olduğu gibi çevredeki bir insanda da mide bağırsak sorunlarının özellikle; hazımsızlık, şişkinlik, karın ağrısı, kabızlık, ishal sorunlarının artmış olduğunu fark ettim. Bu sorunlar bireyin yaşam kalitesini düşürmekle beraber kişide çok ciddi huzursuzluğa ve depresyona sebep olmaktadır.

Uzmanlar yapılan araştırmalarda bu rahatsızlıklara birtakım besinlerin sebep olduğu kanısına vardı ve FODMAP diyetinin başarılı sonuçlar verdiğini gördüler.

Fodmap Diyeti Nedir?

FOFMAP früktozun bir bileşeni olan fruktan, süt şekeri adını verdiğimiz laktoz, yapay tatlandırıcılar olarak adlandırdığımız poliol türevleri ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunan karbonhidrat türü olan galakto–oligosakkaritler açısından kısıtlı beslenme planına verilen addır. Bu tür karbonhidratları içeren besinler bağırsaktan su çeker, sindirilemez, bakteriler tarafından fermente edilirler. Bu durumda kalın bağırsağa doğru ilerlerken burada yaşayan sağlıklı bakteriler tarafından besin kaynağı olarak kullanılırlar ve karbondioksit açığa çıkar. Gaz, karın şişliği, ağrı, spazmlara, dışkılama düzensizliklerine yol açabilirler.


Besinlerde bulunan FODMAP ler ;

  • Fruktoz (bazı meyveler, bal, yüksek fruktozlu mısır şurubu)
  • Laktoz (Çoğu süt ve süt ürünleri)
  • Fruktanlar (buğday, soğan, sarımsak gibi…)(İnulin olarak da bilinmektedirler)
  • Galaktanlar (baklagiller gibi)
  • Polyollar (tatlandırıcılar ; sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, sert çekirdekli meyveler (avokado, kayısı, kiraz, nektarinleri şeftali, erik)

Düşük Fodmap Diyeti İçin Uygun Besinler


MEYVELER

Muz, çilek, kavun, üzüm, greyfurt, papaya, kivi, limon, lim, mandalina, portakal, ananas, çarkıfelek, yabanmersini, ahududu, franbuaz, kızılcık...

TAHILLAR

Glutensiz ürünler, pirinç, pirinç unu, yulaf ( glutensiz olduğuna dikkat edilmeli), kinoa, mısır ekmeği, mısır unu...

SEBZELER

Kırmızı dolmalık biber, salatalık, havuç, kereviz, mısır, patlıcan, marul, yeşil yapraklar, bal kabağı, patates, kabak, yer elması, domates, sakız kabağı,turp,kabak, zencefil, soya filiz...

SÜT ÜRÜNLERİ

Laktozsuz süt, az miktarda krem peynir, daha az yağlı peynirler,mozzarella

DİĞER

Çoğu baharat ve otlar,et suyu, Frenk soğanı, keten tohumu, zeytin, margarin, tereyağı,zeytinyağı,pul biber, tuz, şeker, hardal, soya sosu, sirke, balzemik sirke...



Düşük Fodmap Diyetinde Kısıtlanması Gereken Besinler


FRUKTOZ

Meyveler:Elma, mango, armut, konserve meyveler,karpuz,tatlandırcılar,yüksek fruktozlu mısır şurubu,bal,reçel,pekmez...

LAKTOZ

Süt:İnek,koyun,keçi,manda sütü, ayran, krema, yoğurt, dondurma, krem şanti.Peynirler: Yumuşak olgunlaştırılmamış peynirler, lor peyniri, süzme peynir,ricotta,maskarpone

FRUKTANLAR

Sebzeler: Enginar, kuşkonmaz,pancar, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, rezene, sarımsak, pırasa,bamya, soğan Tahıllar: Buğday ve çavdar, çoğu ekmek, kraker, kurabiye, hamur işleri, makarna Meyveler: Meyve sosları, Trabzon hurması, karpuz Diğer: Hindibağ, karahindibağ, antepfıstığı

GALAKTANLAR

Baklagiller: Nohut, kuru fasulye, mercimek, soya fasulyesi, kuru bezelye

POLYOLS

Meyveler: Elma, kayısı, avakado, vişne, hurma, kiraz, incir, nektarin, şeftali, armut, karpuz, papaya Sebzeler: Karnabahar, dolmalık biber, mantar, tatlı mısır Tatlandırıcılar Sorbitol, malnitol, izomalt, maltitol, ksilitol



Fodmap Diyetinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • 6 hafta boyunca diyeti uygulayın. Bundan sonra, bir defada bir tane FODMAP besinini ufak miktarlarda diyetinize ekleyin. Besinle yeniden tanışın. Semptomlarını tetikleyen gıdaları sınırlayın.
  • Gıda etiketlerini okuyun. Yüksek FODMAP ile yapılan gıdalardan uzak durun.
  • Glutensiz besinler alabilirsiniz. Fakat yüzde yüz bir glutensiz diyet uygulamak zorunda değilsiniz. FODMAP besinlerine odaklanın. Patates, mısır, quinoa ve pirinç tüketebilirsiniz.
Sosyal Medyada Paylaş
Benzer Duyurular
Online İşlemler