Adana Özel Ortadoğu Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İpek Tadır, çocukluk döneminde yaşanan duygusal yoksunluk ve travmaların yetişkinlik dönemindeki etkilerine dikkat çekerek, bu durumun bireylerin davranış biçimlerini nasıl şekillendirdiğini vurguluyor. Tadır, bazı bireylerin geçmişte maruz kaldıkları olumsuz davranışlara, yetişkinlikte aynı şekilde tepki verme eğiliminde olduklarını belirtiyor.
Özellikle "Talyonik Öfke" ve "Talyonik Dürtü" kavramlarına dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İpek Tadır, talyonik öfkenin kontrolsüz bir şekilde dışa vurulan öfke, talyonik dürtünün ise duygusal rahatsızlıklar sonucu gelişen ani tepkiler olduğunu ifade ediyor. Bu tür davranışların ilişkilerde iletişim zorluklarına neden olabileceğini belirten Tadır, bu durumun farkında olunmasının önemini altını çiziyor.
Sağlıklı bir gelişim sürecinde talyonik dürtünün kontrol altına alınması gerektiğini hatırlatan İpek Tadır, çocukluk döneminde öfkesini dile getiremeyen bireylerin, yetişkinliklerinde intikam fantezileri kurarak bu bastırılmış duygularını dışa vurabileceklerinin altını çiziyor. Ancak, bu dürtünün yalnızca olumsuz bir süreç olmadığını vurgulayan Tadır, bireyin artık bir çocuk olmadığını ve geçmiş travmaların üstesinden gelebilecek bir yetişkin olarak hareket edebileceğini söylüyor.
Uzman Klinik Psikolog İpek Tadır, talyonik dürtüyle sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmek için şu yöntemleri öneriyor:
1. Duygusal Farkındalık: Geçmişte yaşanan olayları anlamak ve bugüne olan etkilerini fark etmek iyileşme sürecinin ilk adımıdır.
2. Öfke Kontrolü: Bastırılmış duygular sağlıklı bir şekilde ifade edilmelidir. Bireylerin duygularını yönetmeyi öğrenmeleri ilişkilerinde daha dengeli bir iletişim kurmalarına yardımcı olur.
3.Profesyonel Destek: Geçmiş travmalarla başa çıkmak için bir uzmandan destek alınmalıdır. Bu destek, duygusal iyileşme sürecini hızlandırır.
Terapi sürecinin önemine dikkat çeken Tadır, geçmişin etkisinden kurtulmanın hem sağlıklı iletişim kurmanın hem de duygusal dengeyi sağlamanın anahtarı olduğunu dile getiriyor. Psikolog İpek Tadır, bireylerin geçmiş travmaların kendilerini tanımlamasına izin vermemeleri gerektiğini sözlerine ekliyor.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Adres
Ziyapaşa Mah. 67055 Sokak No: 1 Seyhan / ADANAPoliklinik Saatleri
Hafta İçi: 09:00 - 17:30Güçlü hekim kadrosu ve üst düzey teknoloji ile donatılmış Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde sağlığınıza kavuşup yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Sağlıklı yarınlar için Özel Adana Ortadoğu Hastanesi!
içeriği görüntüleE-Posta listemize katılın ve sağlık, etkinlikler ve daha fazlasını ilk öğrenen siz olun!
Not: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz
Copyright © 2025 ÖZEL ADANA ORTADOĞU HASTANESİ. Tüm Hakları Saklıdır. KVKK