Sıcak yaz günleri kapıda. Hal böyle olunca sıcak havaların neden olabileceği sağlık sorunlarına karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Havadaki nem oranının artması vücudunuzun daha çok sıvı kaybetmesine, hipertermiye, nefes darlığına, solunum problemlerine, güneş yanığına ve daha birçok sağlık sorununa neden olabilir. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, sıcak yaz günlerini sağlıklı şekilde geçirmek için yapmanız gerekenleri sizler için anlattı.
Belirli bir yaşın üzerindeki bireyler, bebekler ve diyabet, kalp damar hastalığı, böbrek hastalığı, beyin-damar hastalığı, karaciğer rahatsızlığı gibi kronik sağlık problemleri olan kişiler sıcak havalara karşı daha yoğun bir tehdit altındalar.
Aşırı sıcak havalardan korunmak için almamız gereken bazı önlemler var. Bunların başında düzenli olarak su içmek geliyor. Günde en az iki litre (8-10) bardak su tüketmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra kafein ve alkol tüketimini minimum seviyelerde tutmakta fayda var. Aksi taktirde dehidrasyon durumu ortaya çıkabilir. Bilhassa öğlen saatlerinde yani güneş ışınlarının dik açılarla geldiği zaman diliminde dışarıda olmaktan kaçınmalıyız. Serin ve gölge yerlerde bulunmamızda fayda var. Açık renkli, hafif ve pamuklu kıyafetler giymek de kendimizi sıcaklardan korumak için alabileceğimiz tedbirler arasında. Güneş kremi, güneş gözlüğü ve şapka kullanmayı da ihmal etmemek gerekiyor.
Ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketinden etkilenen ve halen daha çadırlarda, konteynerlerde yaşamak durumunda olan insanlarımız için iklimlendirme tedbirleri alınması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse çadırları güneş ışınlarını yansıtacak malzemelerle kaplayabilir ve gölgelikler yapabiliriz. Çadır ve konteynerların içine de soğutucu cihaz desteği sağlanması gerekiyor.
Güneş ışınlarına ve aşırı sıcak havalara maruz kalmanın neticesinde vücut sıcaklığımız tehlikeli noktalara ulaşır ve güneş çarpması durumu yaşanabilir. Baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, sersemlik, taşikardi, mide bulantısı, bilinç kaybı, cilt kızarıklığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Bu yüzden mümkün olduğunca gölge ve serin yerlerde zaman geçirmek, vücut sıcaklığımızı düşürmek için serin su ile temas etmek ve mümkün olduğunca kendimizi yormamakta fayda var.
Ciddi şekilde güneş çarpması belirtileri gösterdiğiniz anda geç kalmadan sağlık kuruluşlarına başvurmak gerek. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Güneş yanığına maruz kaldığınız durumlarda bölgeyi geç kalmadan temiz ve serin su ile yıkayın. Tahriş olan noktaya nemlendirici içerikli losyon veya krem uygulayabilirsiniz. Fakat kabarcıklar, ateş, aşırı ağrı veya şişlik benzeri ciddi enfeksiyon belirtileri söz konusuysa zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmanızda fayda var.
Özel Ortadoğu Hastanesi olarak herkese mutlu ve sağlıklı bir yaz mevsimi diliyoruz.