Plasentanın (bebeğin) eşinin rahim duvarına yapışmasına plesanta akreata denilmektedir. Bu yapışma rahim duvarının tamamını tutup mesaneye kadar uzanmasına ise plenasta perkreata denilir. Plesantanın rahim duvarından kas tabakasına kadar ulaşması ise plesanta inkreata denilmektedir.
Plesanta Perkreata tanısı USG ile konulmaktadır. Tanının doğruluğu ise MRI çekilerek yapılmaktadır. Ancak bu her zaman gerekli değildir. Ultrasonografi ile %90’ın üzerinde doğru tanı konulmaktadır.
Plesanta perkreata tedavisi anne adayının doğurduğu çocuk sayısına göre karar verilmektedir. Anne adayı başka çocuk düşünmüyorsa sezaryen esnasında rahim alınır. Başka çocuk düşünülüyorsa rahim plesantaya yapıştığı yerden ayrılarak onarılır anca bu işlem esnasında kan kaybı fazla olduğu için riskli olabilmektedir. Bu işlemin tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından donanımlı bir hastanede yapılması gerekir.
Genellikle kan transfüzyonuna gerek kalmaz ancak bazı durumlarda ihtiyaç duyulabilir. Tedavi için önce tanının konulması gerekir. Aksi halde operasyon esnasında kanamalar oluşabilir ve bu da hastanın sağlığını ciddi olarak tehdit edebilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.