Anasayfa Tıbbi Birimler Kadın Hastalıkları ve Doğum Plasental Anomaliler Plasenta Previa Totalis
Plasenta Previa Totalis

Plasenta Previa Nedir?

Plasenta previa, bebeğin (plasenta) rahmin aşağısına yerleşerek rahim ağzını ve doğum yolunu kapatmasıdır. Normal doğumu olanaksız kılan bu durum, anne ve bebeğin hayatını riske atan en olumsuz durumlardan biridir. 200 doğumda bir görülmektedir.

Plasenta Previa Totalis ise; plasentanın rahim ağzına tamamen kapattığı durumlardır.

Plasenta Previa Neden Olur?

Plasenta previaya neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Uzmanlar, daha önce endometriumda bir zedelenme yaşanması veya endometriuma giden kan akımında azalma yaşanması durumlarında plasenta previanın oluşabildiğini belirtmektedir. Plasenta previa risk faktürleri ise şunlardır:

  • Daha önce yapılmış sezaryen
  • Daha önce doğum yapmış olmak (İlk gebeliklerde görülme ihtimali azdır)
  • İleri yaşta gebelik
  • Çoğul gebelikler
  • Önceki gebeliklerde plasenta previa öyküsü bulunması
  • Myom varlığı
  • Anne adayının sigara kullanması gibi durumlarda plasenta previa görülmesi riski daha fazladır.

Plasenta Previa Çeşitleri Nelerdir?

Plasenta previanın dört çeşidi vardır.

  • Plasenta Previa Totalis: Plasenta rahim ağzının tamamı kapalı
  • Kısmi (parsiyel) Plasenta Previa: Rahim ağzının bir kısmını kapalı
  • Marjial Plasenta Previa: Plasenta rahim ağzına yakın ancak kapalı değil
  • Alt Segment Yerleşimli Plasenta: Plasentanın kenarı rahim ağzına çok yakın (2 cm’den yakın) ancak temas halinde değil

Plasenta Previa Ne Sıklıkla Görülür?

Anne adayının doğum sayısına ve bu doğumların sezaryen durumuna göre değişmektedir. Normal ve miadını doldurmuş gebeliklerde %0.3-0.5 doğumda bir görülmektedir. Bu oran, daha önce sezaryen doğum yapmış olanlarda 1.5-5 kat artmakta, sezaryen sayısına paralel olarak da %10’a kadar çıkmaktadır. Plasenta Previanın yaşlara görülme sıklığı aşağıdaki gibidir:

Anne Adayının Yaşı

Previa Görülme Sıklığı

12-19

%1

20-29

%0,3

30-39

%1

>40

%2

Plasenta Previanın Belirtileri Nelerdir?

Previa, kadınların büyük bir kısmında sessiz seyreder ve doğum öncesi herhangi belirti yaşanmaz. Ancak hamileliğin son dönemlerinde ağrısız vajinal kanamalar görülmeye başlar. Anne adayı doğuma yakın uyandığında vajinadan kan geldiğini farkeder.

Plasenta Previanın Riskleri Nelerdir?

En büyük risk kanamadır. Bu nedenle önceden tanı konulmadığı durumlarda %30 kan takviyesinde bulunulması gerekir. %9-10 gibi de plasenta rahim duvarının derinliklerine ilerleyerek plasenta accreta oluşmaktadır. Doğum sonrası plasenta rahim duvarından ayrılmadığı için rahim alınmasına kadar gidebilecek komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.

Bebek yaşamını tehdit eden unsur da kanamadır. Kanamanın yanısıra makat geliş ya da yan geliş durumu da bebek açısından risktir. Bu durumun prasenta previa vakalarında risk durumu %30’dur. Yan gelişlerin %60’ında, makat gelişlerinin ise %24’ünde plasenta previa eşlik eder.

Plasenta previa kaynaklı erken doğumlarda prematürite bir risk olarak karşımıza çıkar.

Plasenta previa vakaları, özellikle belirli aralıklarda kanama geçiren ve rahim içi gelişme geriliği ve gelişimsel anomaliliği bulunan hastalarda daha fazla görülmektedir.

Plasenta Previa Tedavisi

Plasenta Previa riski bulunan anne adayları doğuma kadar kontrollerini aksatmamalıdır. Bu durum doğuma kadar düzelmezse doğum öncesi anne adayı hastaneye yatırılarak takibi yapılır. Ancak bu durum nadir olarak görülür. Plasenta Previa tanısı konulan gebelerde vajinal muayene yapılmamalı, doğum sezaryen olmalıdır. Kanama riskini en aza indirmek için de sezaryen tarihi belirlenmelidir. 37. Haftadan önce doğum gerektiren durumlarda bebeğin akciğerlerinin gelişimi için steroid iğnesi yapılmalıdır.

Doğum günü geldiğinde anne adayının durumu stabilize edilmeli, bunun için de gerekirse birkaç damar yolu açılarak sıvı desteğinde bulunulmalıdır. Bunun yanında birkaç ünite de kan hazır edilmelidir. Aşağıdaki durumlar varsa vakit kaybetmeden doğum başlatılmalıdır:

  • Anne adayının durumunun kötüleşmesi
  • Kanamanın azalmaması
  • Gebeliğin 36 haftadan büyük olması
  • Bebeğin tahminen 2500 gramdan fazla olması
  • Utrasonografi görüntülerinde bebeğin sıkıntıda olduğunun saptanması
  • Rahim kasılmalarının durmak bilmemesi gibi durumlar.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Plasental Anomaliler Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler