Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içindeki dokularda değil, fallop tüpleri gibi vücudun diğer bölgelerindeki dokularda tutunması ve gelişmeye başlamasıdır.
Anormal bir durum olan bu tür bir gebelik, anne adayının sonraki dönemdeki doğurganlığını etkileyebileceği ve erken dönemde tanı konulmadığı takdirde hayatını kaybetmesine neden olabileceği için zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmelidir. Laparoskopik cerrahi, özellikle genç ve yeniden gebe kalmak isteyen kadınlarda, ilk tercih edilen tedavi yöntemidir.
Dış gebelik (ektopik gebelik) genellikle yumurtalığın kanalında oluşur. Bunun yanında nadiren de olsa rahim ağzı, yumurtalık ve mesane, bağırsak gibi karın içi organlarda da oluşabilir. Fallop tüplerindeki spermin kanal boyu ilerlemesi ama döllenen yumurtanın rahim içine ulaşmasına engel olabilecek nitelikteki bir tıkanıklık ya da daralma dış gebeliğe neden olur. Anne adayının yaşının ilerlemiş olması, sigara kullanması, tüp bebek tedavisi görmesi veya spiral ile hamile kalması ve genital bölgedeki çeşitli enfeksiyonlar dış gebeliğe zemin hazırlayabilir.
Hamilelerin yaklaşık %2’sinde görülen bu durum, başlangıçta belirti vermeyebilir. Sonraki evrelerde de sırasıyla kasık ya da karın ağrısı ve bu bölgelerde kramplara neden olur. Büyümenin devam etmesiyle tüplerde yırtıklar oluşur ve en sonunda kanamaya yol açar. Hamileliğin 5 ile 10’uncu haftalarına denk gelen bu aşamadan sonra kanamanın şiddetine bağlı olarak baş dönmesi, bayılma veya şoka girme gibi rahatsızlıklar görülebilir. Anne adayının hayatını tehlikeye atabileceği için kanamanın acilen müdahale edilerek durdurulması gerekir.
Laparoskopi yönteminde göbek bölgesinde birkaç tane delik açılır ve bu deliklerden sokulan kameralı aletlerle karnın içi görüntülenir ve organlara müdahale edilir. Bu operasyon genel anestezi ile uygulanır.
Dış gebelikte laparoskopik tedavi, daha embriyonun büyüyerek iç kanamaları başlatmadığı süreçte ve yerleştiği organı koruyarak dış gebeliğin sonlandırılmak istendiği hallerde tercih edilir.
Genellikle laparoskopi (kapalı ameliyat) uygulanır yapılır çünkü bu yöntem, açık ameliyata (laporotomi) göre hastaya ve cerraha daha fazla konfor sağlar. Daha az kan kaybı yaşanırken, karında derin bir kesi izi bırakmaz ve ameliyat sonrasında hasta çok daha kısa zamanda ve rahat şekilde günlük hayatına döner. Genel anestezi altında uygulanan ameliyat, yaklaşık 1 saat sürer ve hasta ameliyatın ertesi günü taburcu edilir.
Dış gebeliği laparoskopik tedaviyle sonlandırılan kadınların, fallop tüpleri alınmadığı takdirde ameliyattan 1-2 ay sonra hamile kalma şansları bulunur.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.