Anasayfa Tıbbi Birimler Kadın Hastalıkları ve Doğum Laparoskopik Cerrahiler Over Torsiyonu (Yumurtalık Dönmesi) Nedir?
Over Torsiyonu (Yumurtalık Dönmesi) Nedir?

Over Torsiyonu (Yumurtalık Dönmesi)

Over torsiyonu, yumurtalığı yerinde tutan ve destekleyen bağların total veya kısmi olarak dönmesi ya da bükülmesi sonucunda meydana gelir. Nadir olarak görülen ve yumurtalık dönmesi olarak da bilinen rahatsızlık acil tedavi gerektirir. Bu dönme yumurtalık ve fallop tüplerine kan akışını keserek istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Over Torsiyonu (Yumurtalık Dönmesi) Neden Olur?

Over torsiyonu genellikle yumurtalık pozisyonu stabil olmadığında oluşur. Yumurtalık torsiyonu geliştirme olasılığı yüksek olan durumlar şunlardır:

  • Yumurtalıklarda kist veya kitle bulunması,
  • Polikistik over sendromu,
  • Yumurtalıkları rahme bağlayan bağ dokusunun gevşek olması,
  • Tüp bağlatma işlemi geçirmek,
  • Gebelik,
  • Tüp bebek tedavileri.

Yumurtalık Dönmesi (Over Torsiyonu) Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık dönmesinin belirtileri şöyle sıralanabilir:

    Alt karın bölgesinde oluşan şiddetli ağrı,
    Kasıkta kramp ve hassasiyet,
    Mide bulantısı,
    Kusma,
    Yüksek ateş,
    Anormal vajinal kanama.

Belirtiler böbrek taşları, apandisit, idrar yolu enfeksiyonu, gastroenterit gibi rahatsızlıklarla benzer olduğu için over torsiyonunun teşhisi zordur. Bu belirtilerden bir veya birkaçının bulunması halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Yumurtalık Dönmesi (Over Torsiyonu) Tanısı Nasıl Konulur?

Hekim, over torsiyonu tanısı koyabilmek için önce hastanın belirtilerini değerlendirir ve tıbbi geçmişini inceler. Sonrasında ağrı ve hassasiyet alanlarını bulmak için karın muayenesi yapar. Hastadan idrar yolu enfeksiyonu, yumurtalık apsesi, dış gebelik, apandisit gibi diğer olası durumları ekarte etmek için kan ve idrar testleri de istenir. Bu verilere bakılarak over torsiyonu için ön tanı konulabilir. Kesin tanı ise çoğunlukla tedavi için yapılan düzeltici cerrahi sırasında konur.

Over torsiyonu tanısında kullanılan görüntüleme yöntemleri şöyle:

Ultrasonografi: Yumurtalık ve fallop tüplerinin durumunu ve bu organlara giden damarlardaki kan akışını görebilmek için transvajinal ultrason yapılır.

Bilgisayarlı Tomografi: Bazı durumlarda ultrasonografide torsiyona rağmen yumurtalık ve fallop tüpleri normal olarak görülebilir. Böyle hallerde over torsiyonunu dışlamak için bilgisayarlı tomografiden yardım alınabilir.

Yumurtalık Dönmesi (Over Torsiyonu) Tedavisi

Yumurtalık dönmesinin tek tedavi yolu cerrahi müdahaledir ve acilen yapılması gerekir. Hastalığın ameliyatı şu şekillerde yapılabilir:

  • Laparoskopik Yöntem: Laparoskopi cerrahi alt karın bölgesine küçük bir kesi açılarak yapılır. Operasyon sırasında ucunda ışıklı bir video kamera bulunan cihazla karnın içine girilir. Yumurtalıklara ulaşmak için bir kesi daha yapılır. Dönmüş yumurtalığa ulaşıldıktan sonra farklı bir araçla organ eski konumuna getirilir. İhtiyaç olması halinde fallop tüpünü düzeltmek için de cerrahi işlem yapılır. Ameliyat sonrası rahatsızlığın tekrarlama olasılığını azaltmak için ilaç kullanılabilir.
  • Laparotomi: Laparoskopik yöntemle yumurtalığın yeterince iyi görülemediği hallerde laparotomi adı verilen açık cerrahi işlem yapması gerekebilir. Daha az tercih edilen bu yöntemle alt karın bölgesine daha büyük bir kesi açılır ve yumurtalık elle düzeltilir. Genel anestezi altında uygulanan bu yöntemde, hastanede kalış ve iyileşme süresi daha uzun sürer.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Laparoskopik Cerrahiler Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler