Anasayfa Tıbbi Birimler Kadın Hastalıkları ve Doğum Laparoskopik Cerrahiler Laparoskopik Endometrioma
Laparoskopik Endometrioma

Laparoskopik Endometriozis Tedavisi

Çikolata kisti, endometriozis hastalığı sonucu oluşur. Endometriozis hastalığı olan çoğu kadında çikolata kisti de görülür.

Endometriozis hastalığı uzun süreli takip gerektirir. Cerrahi tedavi, hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz ancak ameliyat sonrası uygulanan hormonal baskılayıcı ilaç tedavisi, şikâyetlerin tekrar ortaya çıkma ihtimalini azaltabilir.

Endometriozis tedavisinde genellikle laparoskopik (kapalı) cerrahi uygulanır. Laparoskopik cerrahide büyük cilt kesikleri yerine 3 ya da 4 adet yaklaşık yarım santimetrelik kesi izleri oluşur.

Laparoskopik cerrahinin açık cerrahiye göre önemli avantajları; hastanede yatış süresinin kısa olması, ameliyat sonrası ağrının daha az olması, enfeksiyon riskinin düşük olması, günlük hayata dönüşün daha kısa olmasıdır.

Ameliyatın ardından hasta 1-2 gün sonra taburcu olur ancak ameliyatın ardından evde dinlenmek, beslenmeye özen göstermek ve dikişlerin temiz tutulması önemlidir.

Çikolata Kisti (Endometriozis) Ameliyatı Nedir?

Endometriozis, rahim iç tabakasının (endometrium) yumurtalıklar gibi diğer organlarda büyüyüp yerleşmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum, genellikle aşırı adet kanamaları ve şiddetli ağrılarla kendini gösterir. Eğer kist büyürse ve ilaç tedavilerine yanıt vermezse, cerrahi müdahale gerekebilir.

Çikolata kisti ameliyatı, jinekolojik bir değerlendirme ve doktor ile hasta arasındaki ortak görüş doğrultusunda kararlaştırılır. Bu tür bir operasyon, genellikle laparoskopik yöntemle yapılır. Laparoskopi, küçük kesilerle yapılan ve iz bırakmayan bir tekniktir, ayrıca yapışıklık oluşumunu engelleyerek iyileşme sürecini hızlandırır.

Bazı hastalar, çikolata kisti tanısını yalnızca yumurtalıkları etkileyen bir durum olarak düşünebilirler, ancak bu kistler rahim dışındaki birçok organı da etkileyebilir. Vajina, tüpler, mesane ve karın iç organları da bu hastalıktan etkilenebilir.

Çikolata Kisti (Endometriozis) Belirtileri Nelerdir?

Çikolata kisti, her kadında farklı şekillerde kendini gösterebilir. Genellikle adet döngüsünde bozulmalar ve şiddetli ağrılar görülür. En yaygın belirtileri ise:

  • Şiddetli adet sancıları
  • Kısırlık
  • Alt karında sürekli ağrı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Sindirim sistemi problemleri (kabızlık, şişkinlik)
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve isteksizlik
  • İdrar ve bağırsaklarda kanama
  • Adet arası lekelenmeler veya ara kanamalar
  • Sindirim sorunları (hazımsızlık, şişkinlik, bağırsak hareketlerinde yavaşlama)
  • İdrar yaparken ağrı ve kanama
  • Çikolata kisti, genellikle bu tür rahatsız edici belirtilerle baş gösterir ve ilerleyen dönemlerde cerrahi müdahale gerektirebilir.

Hormonal İlaç Tedavisi Gerekli Mi?

Ameliyatın ardından hastaların yaklaşık %80’inin ağrılarından kurtulduğu görülüyor. Ancak 2 yıllık süreçte hastaların %20’sinde şikâyetlerin tekrarlaması nedeniyle yeniden bir operasyon gerekebiliyor. 10 yıllık takipte ise hastaların yaklaşık %40’ında şikâyetlerin tekrarladığı görülüyor. Gebelik düşünmeyen hastalara ameliyat sonrasında uzun dönem hormonal tedavi uygulanması, hastalığın tekrarlama ihtimalini düşürebiliyor.

Baskılayıcı Hormonal Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ameliyatın ardından 6-24 ay süreyle uygulanan ilaç tedavisi, hastaların tekrar ameliyat olma ve şikayetlerinin tekrarlama riskini azaltır.

Hangi Hormonal İlaçlar Kullanılmalı?

Doğum kontrol hapları ilk tercih edilen ilaçlardır. Progesteron salgılayan rahim içi araçlar (hormonlu spiral) da tercih edilebilir. Bu ilaçların etkili olmadığı durumlarda diğer hormonal ilaçlar (GnRH agonistleri, aramotaz inhibitörleri) kullanılabilir. Ancak bu ilaçların yan etkileri de fazladır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Laparoskopik Cerrahiler Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler