Anasayfa Tıbbi Birimler Kadın Hastalıkları ve Doğum Laparoskopik Cerrahiler Laparoskopik Uterus Askı Cerrahisi
Rahim Sarkması (Laparoskopik Uterus Askı Cerrahisi - Uterin Desensus)

Rahim Sarkması (Laparoskopik Uterus Askı Cerrahisi - Uterin Desensus)

Uterin desensus (rahim sarkması) çok sayıda normal doğum yapmış olan kadınlarda görülür. Rahmin normal anatomik pozisyonundan vajene ve vajenden de vulvanın dışına doğru fıtıklaşmasına denir. İlaç ile değil, ameliyat ile tedavi edilir.

Rahim Sarkması Neden Olur?

Rahim sarkmasına pek çok etken neden olabilir. En önemli faktörler fazla sayıda çocuk doğurmak, normal doğum yapmak ve iri bebek doğumlarıdır. Ayrıca ağır yük kaldırmak; kronik öksürük, KOAH, astım gibi akciğer hastalıkları; kronik kabızlık ve fazla ıkınmak ile şişmanlık da rahim sarkmasına neden olabilir.

Rahim Sarkmasının Bulguları Nelerdir?

Rahim sarkması, bazı bulgularla kendini gösterir. Bunlardan en belirgin olanları vajina içinden dışarıya doğru şişlik çıktığının hissedilmesi ve idrarın tam boşaltılamamasıdır. Alt karın çevresinde ağırlık veya aşağıya doğru çekiliyormuş hissi de yaşanabilir. Ayakta durulduğunda artan bel ve kasık ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi ve idrar kaçırma da rahim sarkmasının belirtilerindendir.

Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastanın yeterince çocuk sahibi olduğu veya menapozal dönemde olduğu durumda vajinal yoldan rahim alınır. Operasyonda spinal anestezi veya genel anestezi uygulanır.

Hasta rahimin alınmasını istemiyorsa laparoskopik (kapalı) ameliyat ile rahimin sakrum denen kemiğe asma işlemi yapılır.

Bazı hastalarda rahim ameliyatının ardından vajinal kubbe sarkabilir. Bu durumda da yine laparoskopik ameliyat ile vajinal kubbenin sakruma asma operasyonu yapılır.

Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?

Rahim sarkması ameliyatının ardından dikiş aldırmaya gitmeye gerek yoktur; çünkü dikişler 30 günde kendiliğinden düşer. 40 gün boyunca küvette yatmak, denize girmek, hamama gitmek ve cinsel ilişki enfeksiyon kapma olasılığı nedeniyle yasaklanır. İlk birkaç gün sıcak suyla temas edilmemesi gerekir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Laparoskopik Cerrahiler Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler