Anasayfa Tıbbi Birimler Kadın Hastalıkları ve Doğum İnkontinans Cerrahisi Vajinal Histerektomi
Vajinal Histerektomi

Vajinal Histerektomi

Histerektomi, çeşitli sebeplerle rahmin alınması operasyonudur ve kadınlarda sezaryenden sonra ikinci sıklıkta uygulanan ameliyattır.

Vajinal histerektomi (VAH) ameliyatı, vajinal yoldan rahmin çıkartılarak alınmasıdır. Bu ameliyat, genelde “uterin prolapsus” adı verilen rahim sarkmaları nedeniyle yapılır.

Gerektiğinde vajinal histerektomi ameliyatı ile eş zamanlı olarak mesane sarkması ve bağırsağın son kısmının sarkması ameliyatları da yapılabilir. VAH ameliyatları karından yapılan histerektomilere oranla kadınların sadece yüzde 25’inde uygulanır.

Total Abdominal Histerektomi ve Bilateral Salpingooferektomi (TAH+ BSO) rahim ile birlikte her iki yumurtalığın da alındığı ameliyatlardır.

45 yaş üzerinde olan hastalarda rahim ile birlikte yumurtalıklar da çıkarılır. TAH+ BSO ameliyatlarındaki amaç, hastayı ileriki dönemlerde olası yumurtalık kanserine karşı korumaktır. Rahim ve yumurtalıkları alınmış kişiler, aniden menopoza girerler, bu duruma “cerrahi menopoz” denir.

Vajinal Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kişide rahim sarkması varsa, yeterince çocuk sahibi olduğu ya da menapozal dönemde olduğu durumlarda vajinal yoldan vajinal histerektomi ameliyatı ile rahim alınır. Bu operasyonda spinal anestezi veya genel anestezi uygulanır. Hastada eğer idrar kesesinin sarkması, sistosel ve makat sarkması, rektosel de varsa vajinal histerektomi ameliyatı sırasında bunlara da müdahale edilebilir.

Vajinal Histerektomi Ameliyatının Avantajları

Rahimin vajinal yoldan alınması, karından kesi yapılan operasyonlara göre çok daha hızlı iyileşir. Böylece hastalar çok daha kolay ayağa kalkabilir ve günlük yaşantılarına dönebilirler. Ameliyat sonrası ağrı, enfeksiyon gibi şikâyetler de az olur. Taburcu olduktan sonra dikiş aldırmaya gitmeye gerek kalmaz, dikişler 30 gün içinde kendiliğinden düşer.

Vajinal Histerektomi Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?

Vajinal histerektomi ameliyatının ardından operasyona göre doktor yapılması gerekenleri belirleyecektir. Doktorun tavsiyelerini eksiksiz yerine getirmek gerekir. Hijyene özen gösterilmelidir. İlk birkaç gün sıcak su ile temas edilmemeli, hamam, deniz, havuz gibi alanlar 30 gün boyunca kullanılmamalıdır. 40 gün boyunca cinsel ilişkiden de kaçınılmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kadın Hastalıkları ve Doğum birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer İnkontinans (İdar Kaçırma) Cerrahisi Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler