Anasayfa Tıbbi Birimler Dermatoloji Alerji Testleri
Alerji Testleri

Alerji Testleri

Alerji testi, bir insanın hangi uyaranlara karşı alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini tespit etmek için kullanılan bir çeşit tetkik yöntemidir. Söz konusu uyaran maddeler alerjen olarak adlandırılır. Hem kan hem de cilt alerjisi testleri bir insanın toz akarları, polen, ilaç, gıda, zehir, lateks ve benzeri alerjenlere karşı gösterdiği reaksiyonun tespit edilmesini sağlar. Kişinin geliştirdiği alerjik reaksiyonların şiddeti farklılık gösterebilmektedir. Bazı insanlarda yaşamsal tehlike yaşanırken bazı insanlarda daha hafif semptomlarla kendisini gösterebilir. Bir alerjinin yaşamı tehdit etmesi anafilaksi olarak adlandırılır. Uygulanan alerji testinin neticesinde herhangi bir alerjinin varlığı tespit edilirse, tedavi planlaması buna göre yapılır.

Yazı İçeriği

Alerji Nedir?

Alerji, vücuda dışarıdan giren mikroorganizmalara bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepki olarak tanımlanmaktadır. Alerji tek tip değildir ve vücudun farklı yerlerinde çeşitli yollarla oluşabilmektedir. Atopik (alerjik bünyeye sahip) kişilerde sık sık tekrarlayarak gündelik hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu tür durumlarda vücudun hangi alerjenlere tepkisi olduğunu öğrenmek için uygun alerji testlerinin yapılarak tedaviye başlanması gerekmektedir.

Alerjinin Etkileri Nelerdir?

Alerjen maddeler canlılarda deride kaşıntı, kızarma, kabarma; gözlerde kaşınma, sulanma, kızarma, şişme; solunumda zorlanma, öksürme, hapşırma, burun akıntısı ve kaşıntısı şeklinde etki gösterebilmektedir.

En Sık Rastlanan Alerjenler Nelerdir?

Hastalarda en sık görülen alerjenler;

  • Polen ve çeşitli otlar
  • Mantar
  • Hayvan deri veya tüyü
  • Arı sokmaları
  • Ev tozu ve akarlar
  • Küf
  • İlaçlarda bulunan etken maddeler
  • Yumurta, süt, kuruyemiş, deniz ürünü, meyve gibi gıdalar
  • Lastik, kauçuk ve nikel gibi maddeler
  • Metaller

Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Atopik bünyeli hastalarda sıklıkla görülen hastalıklar;

  • Atopik Dermatit
  • Egzama
  • Ürtiker (Kurdeşen)
  • Alerjik astım
  • Alerjik nezle / alerjik rinit
  • Arı alerjisi
  • Göz nezlesi / alerjik konjiktivit
  • Gıda alerjisi
  • Böcek alerjisi
  • İlaç alerjisi

Alerjik Testler Nelerdir? Alerji İçin Hangi Tahliller Yapılır?

Alerjinin hangi alerjen maddeden kaynaklandığını tespit etmek amacıyla 3 yolla alerji testi yapılmaktadır. Bu testler;

  • Prick (Deri Delme) Testi
  • Yama Testi
  • Kan Testi

Prick (Deri Delme) Testi

Derinin üst kısmından (epidermal) uygulanan alerjen tespit etme testine Prick testi denilmektedir. Alerjik astım, rinit, anafilaksi ve gıda alerjisinden şüphelenilen durumlarda Prick testi yapılmaktadır. Bu test ile kişilerin gıda, arı, hayvan tüyleri, ev tozu, ot, polen, mantar gibi alerjenlere duyarlı olup olmadığı ve bu duyarlılığın şiddeti tespit edilmektedir.

Prick testinde, yukarıda saydığımız alerjenleri içeren sıvılar birer damla olarak sürülür ve her biri için bir delik açılır. 10-20 dakika aralığında deride reaksiyon oluşması ve bu reaksiyonun büyüklüğüne göre değerlendirme yapılır.

Yama Testi

Yama testi, kimyasal maddelere olan alerjilerin tespit edilmesinde kullanılmaktadır. Özellikle kozmetik malzemeler, dövme, saç boyası, takı, inşaat malzemeleri gibi kimyasal, metal alerjileri ve egzama teşhisinde tercih edilmektedir.

Bu testte de alerjenler deriye sürülüp üzeri steril bir bant ile kapatılmaktadır. 24-72 saat süresince bekletildikten sonra kızarıklık ve kabarcıklara göre alerjenlere karar verilmektedir.

Kan Testi

Gıda alerjenlerinin tespitinde kullanılmaktadır. Cilt testiyle birlikte değerlendirildiğinde daha tatmin edici sonuçlar vermektedir. Cilt testlerine göre daha az duyarlı bir yöntemdir. Kan testleri, genellikle ağır deri hastalıklarında, deri testinin uygulanamadığı zaman tercih edilmektedir. Genellikle çocuklarda uygulanmaktadır.

Kan testinde, atopik hastadan kan alınıp, kandaki ‘İmmunglobulin E (IgE)’ seviyesi ölçülmektedir.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji testleri farklı şekillerde yapılır. Deri prick testi, yama testi, intradermal cilt testi ve kan testi gibi yöntemlerle yapılabilen alerji testleri ne şekilde yapılır, gelin birlikte inceleyelim. Çizik testi veya diğer bir ismiyle deri prick testi uygulamasında alerjen madde damla halinde doğrudan cilt üzerine uygulanır ve kişinin gösterdiği reaksiyon analiz edilir. İntradermal alerji testinde, alerjen madde cildin dış katmanına enjeksiyon yolu ile uygulanır. Yama yönteminde ise kişinin sırtına alerjenler uygulanmaktadır. Kan testi yönteminde ise hastadan alınan kan numunesindeki IgE ve antikorların düzeyi ölçülmektedir.

Tüm bu alerji testlerinin temel hedefi, kişinin bağışıklık sisteminin alerjen maddelere karşı gösterdiği reaksiyonu tespit etmek ve seviyesini ölçmektedir. Alerji testlerinin sağlıklı sonuç verebilmesi için kişinin alerji ilaçlarını üç veya yedi gün öncesinde bırakmış olması gerekir. Zira bu ilaçlar bağışıklık sisteminin alerjen maddeye karşı gösterdiği reaksiyonu durdurur. Bu da test sonuçlarının yanılmasına yol açar. Fakat astım ilacı kullanması gereken kişiler, ilaçlarını kullanmaya devam etmelidir.

Alerji Tedavi Edilebilir Mi?

Alerji hastalıkları alerjinin türüne göre değişmektedir. Kimi hastalıklar ömür boyu sürer, kimileri de zamanla ortadan kaybolur. Burada dikkat edilmesi gereken; hastanın alerjen maddelerden korunmasıdır. Bunun için de alerji testleri yapılıp vücudun hangi alerjene duyarlı olduğu tespit edildikten sonra bu alerjenle temastan kaçınmak ve ilaç tedavilerine devam etmek gerekmektedir.

Solunumu etkileyen alerji durumlarında ilaç tedavisinin yanı sıra aşı da uygulanabilmektedir. Belirli aralıklarla alerjen maddeler vücuda enjekte edilerek vücudun bağışıklık kazanması sağlanır ve vücut bu alerjene tepki vermeyi sonlandırabilir.

Alerji Testi Nerede Yapılır?

Alerji testi hastaneler ve profesyonel sağlık kuruluşlarının immünoloji ve alerji servislerinde uygulanmaktadır. Eğer ciltte gözlenen reaksiyonlar araştırılıyorsa, dermatoloji servisinde de alerji testi uygulanabilmektedir. Uygulanacak alerji testine karar verirken kişinin gösterdiği semptomlar ve bu semptomların şiddeti dikkate alınır.

Bebeklere Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Bebeklere uygulanan alerji testlerinde genellikle kan testi ve deri prick testi yöntemine başvurulur. Bebeklere alerji testi uygulamak son derece güvenilir bir işlemdir.

Neye Karşı Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bir insanın hangi alerjene karşı alerjisi olduğunu öğrenmesinin tek yolu alerji testidir.

Alerji Testlerinin Riskleri Var Mı?

Alerji testi sırasında nadiren anafilaksi yalanma ihtimali söz konusudur. Ancak bu son derece ekstrem ve sıra dışı bir durumdur. Bunun yanı sıra alerji testi uygulaması sırasında bölgede ağrı, kaşıntı, kabarıklık veya kızarıklık gibi hafif semptomlar meydana gelebilmektedir.

Alerji Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Alerji testlerinin sonucunun pozitif çıkması, belli bir maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğiniz anlamına gelir. Sonuçların negatif çıkması ise o maddelere karşı bir alerjiniz olmadığını göstermektedir.

Dermatoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Dermatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Dermatoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Dermatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler