Deri biyopsisi, hastalık bulunan levizyonlu bölgeden deri örneği alınması işlemine denilmektedir. Bu işlem, vaskulitlerde, yüzeysel tümörlerde, ınflamatuar hastalıklar ve bağ dokusu hastalıklarında tanı koymada büyük avantaj sağlar.
Biyopsi alınacak bölgede antisepti sağlanıp lokal anastesi işlemi uygulanır. Lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak eksizyonel veya insizyonel biyopsi amacıyla deriden tam kat silindir şeklinde doku örneği alınır. Biyopsi alındıktan sonra yara yeri temizlenip pansuman yapılarak kapatılır. Daha sonra biyopsi örneği patoloji laboratuvarına gönderilir. Biyopsi alındıktan sonra işlem bölgesinde kanama, morarma ve enfeksiyon görülebilir.
Deride bulunan levizyon, şişlik veya anormalliğin küçük bir bıçak ile çıkartılması işlemidir. İşlem yapılacak bölge 2-5 mm arasında ise bıçak yerine punch denilen oval kesici ile biyopsi alınmaktadır. Küçük boyutlardaki lezyonların tanı ve tedavisinde tercih edilir. Hastalıklı yapı alınırken görüntüyü olabildiğince bozmadan belli bir miktar deri alınıp bölgeye dikiş atılır. Hastalıklı yapı inceleme işlemi için patolojiye gönderilir.
Deride anormallik görülen bölgenin normal deri ile birleştiği yer merkez alınarak küçük bir örnek alınır. Başarılı bir sonuç için genellikle en aktif veya tipik bölgeden subkutan dokuyu içerecek bir parça alınmalıdır. Uygulama öncesinde lokal anestezi uygulanarak hastanın işlem esnasında acı duymasının önüne geçilir. Biyopsi alınması işlemi neşter yardımı ile yapılır. Uygulama sonrası ise işlem bölgesine dikiş atılır.
Deriden biyopsi alınması işlemi güvenli bir işlemdir. Ancak her müdahaledeki gibi deri biyopsisinde de kanama, morarma veya enfeksiyon oluşabilir. Bunlar müdahale edilebilecek durumlardır. Biyopsi işlemi sonrası işlem yapılan alanın boyutuna göre dikişe ihtiyaç duyulabilir.
İşlem sonrası dikişler alınana kadar günlük pansumanların yapılması gerekir. Defekt kapanıncaya kadar pansumanlara devam edilmelidir. Dikişlerin alınması gövde ve ekstremiteler için 14 gün, yüz için ise 5-7 gündür.
Biyopsi alınması işlemleri kanserle ilişkilendirilir. Ancak her biyopsi sizin kanser olduğunuz anlamına gelmemektedir. Biyopsilerin alınma amacı, vücuttaki anormalliklerin kanser veya başka koşullara bağlı olup olmadığının tespitidir.
Deneyimli kişiler tarafından alınan doku örnekleriyle kesin tanı konulması işlemi %85-95 oranında doğru sonuçlanmaktadır.
Kişinin cilt biyopsi işleminden önce, iyileşen biyopsi bölgelerinin nasıl bir bakım gerektirdiği hakkında detaylı olarak bilgilendirilmesi gerekir. Biyopsinin iyileşmesi ve kapanması çoğu zaman ortalama bir haftalık bir zaman dilimini kapsar. Biyopsi bölgesindeki kızarıklık bir haftanın ardından aşamalı olarak azalır ve bir ay içerisinde ortadan kalkar. İşlemin sonuçları ise sizi deri biyopsisine sevk eden hekim tarafından alınıp değerlendirilir.
Deri biyopsisinden sonra karşımıza çıkabilecek olası yan etki ve komplikasyonları sıralamamız gerekirse
Deri biyopsisi işlemi, lokal anestezi etkisi altında gerçekleştirilir. Cilt üzerinde anestezinin etki etmesi için bir iki dakika, saçlı deride ise kanama riskine karşı on beş dakika süresince beklenir. Sonrasında numune alımına geçilir ve işlem tümüyle acısız şekilde gerçekleştirilir. Eğer doktor gerekli görürse bir veya iki adet dikiş atabilir. İşlemin süresi uygulama bölgesine, biyopsi sayısına ve dikiş gerekip gerekmediğine göre değişebilmektedir. Yani deri biyopsisi kimi zaman beş kimi zaman 20 dakika sürebilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Dermatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Dermatoloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Dermatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.