Anasayfa Tıbbi Birimler Dermatoloji Akne (Sivilce) Nedir?
Botox Uygulaması

Akne (Sivilce) Nedir?

Akne, kıl köklerinin ve deri altında bulunan yağ bezlerinin tıkanmasının sonucunda meydana gelen ve sivilcelerin oluşmasına yol açan, sıkça karşılaştığımız bir cilt sorunudur. Kişinin vücudu fazla miktarlarda sebum ürettiğinde, ölü deri hücreleri gözeneklerin içerisine sıkışabilir. Bu da siyah veya beyaz noktaların oluşmasına yol açar. Cildimizde yaşayan bakteriler gözeneklerin içerisine sıkışarak, iltihaplı sivilcelerin oluşmasına neden olur. Sırt, omuz, yüz, alın ve göğüs bölgelerinde rastladığımız akneler her yaş grubundan insanda görülebileceği gibi gençlik evresinde daha yaygındır. Sivilceler ergenlik sürecindeki gençlerin yüzde seksen beşlik bir kısmında görülür. Ancak 30 ve 40’lı yaşlarda bile karşılaşılan yaygın bir cilt sorunudur. Beyaz akne, siyah akne, ağrılı akne gibi türleri vardır. Hormonlarımız, kullandığımız ilaçlar veya karbonhidrat ağırlıklı beslenme rutini akne oluşumunu tetikleyebilirler.

İÇİNDEKİLER

Akne (Sivilce) Nedenleri

Cildimizin gözenekleri tıkandığında içerisinde bulunan bakteriler üremek için uygun bir zemin elde ederler. Bakterilerin çoğalması ise zamanla iltihaplanmalara ve akne oluşumuna neden olur. Bunun dışında:

  • Sivilce sıkmak ve cildin tahriş olması
  • Kirlilik
  • Nem veya güneş ışınlarından dolayı cildin tahriş olması
  • Tıkanan gözenekler
  • Hormonal aktiviteler (hamilelik, ergenlik, stres, doğum kontrol hapları ve regl döngüsü)
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Sigara kullanımı

Bilhassa ergenlik sürecinde dönüşüm geçiren hormonlar cildimizde de bazı değişimlere yol açarlar. Cildimizin ürettiği yağ miktarı artar, gözenekler tıkanır. Ardından bakterilerin hızla üremesi iltihaplanmaya sebep olur. Bu durumda sivilce, siyah nokta ve beyaz noktaların oluşumu tetiklenir.

Akne ve Sivilce Belirtileri

  • Beyaz uçlu sivilceler
  • Küçük ve kırmızı renkli hassas yumrular
  • Cilt yüzeyinin altında gelişen büyük, ağrılı ve katı nodüller
  • Siyah noktalar
  • Cilt altında gelişen ağrılı irin dolu topaklar.

Genellikle akne iltihabı hassasiyete ve kızarıklıklara yol açar. Aknenin ilerleyişi, koyu lekeler ve yara izlerini beraberinde getirir. Erken tedavi nodüller ve kistler oluşmadan sorunun çözülmesini sağlar.

Akne (Sivilce) Tedavisi

Akne, tedavi edilebilen bir cilt sorunudur. Fakat her sivilce için geçerli bir tedavi yöntemi söz konusu değildir. Bu nedenle sivilce tedavisinin alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Tedavinin şekline ve süresine kişinin ihtiyaçları, genel sağlık durumu, sivilcenin yaygınlığı ve şiddeti dikkate alınarak karar verilir. Sivilce tedavisinin uzun bir süreç olduğunu da unutmamak gerekir.

Akne Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Tıp dünyasında akne tedavisinde kullanılan yöntemler ise şu şekildedir:

Benzoil Peroksit

Bölgesel biçimde kullanılan bu ilacın etkisi cilt yüzeyinde yaşayan bakterileri öldürmesinden kaynaklanır.

Antibiyotikler

Gözeneklerdeki iltihaplanmayı gidermek için bakterilerin büyüme ve üreme sürecini durdurur. Gerek bölgesel gerekse de oral yollardan kullanılabilir.

Retinoidler

Yeni sivilcelerin oluşmasını azaltmak ve gözenekleri açmakta kullanılır.

Drenaj

Normalden büyük kistlerin tedavisinde tercih edilen yöntemdir.

Fototerapi

Fototerapi yöntemi cilt üzerinde aknelerden kaynaklı oluşan bakterilerin sayısını azaltır.

Lazer

Şiddetli akne vakalarında şişen dokuyu azaltma amacıyla lazer teknolojisinden faydalanılabilir. Düzensizce uygulanan akne tedavilerinin olumlu sonuç doğurmayacağının altını çizmek gerekir.

Akne Sık Sorulan Sorular

Akne ve sivilce aynı şey mi?

Akne, uzun süren ve tekrar edilen sivilcelerdir. Aknede üekrar eden sivilceler patlayıp iltihapları etrafı yayılarak yeni sivilceler oluşur.

Akne tedavi edilmezse ne olur?

Akne tedavi edilmediğinde ciltte iz bırakır. Hatta inflamatuvar aknede kalıcı izler oluşur.

Akne nasıl geçer?

Akne tedavisinde retinoid ilaçlar, cilt temizleme, kremler ve antibiyotikler kullanılmaktadır.

Dermatoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Dermatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Dermatoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Dermatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler