Lazer Epilasyon, vücutta kıl üreten kök hücrelerin fonksiyonunu bozarak istenmeyen tüylerin çıkışını engellemeyi amaçlayan uygulamalardır. Bu uygulamada lazer ışınları, kılın yapısında bulanan ve melanin denilen siyah boya maddesinde ani yüksek ısı enerjisi oluşturarak kılı üreten kök hücrelerini hasara uğratır. Bu işlemden melanin maddesini fazlaca içeren siyah kıllar daha çok etkilenirken, gri ve beyaz kıllarda ise etkisi yok denecek kadar azdır.
Lazerlerin kullanımı kişinin cilt ve kıl yapısına bağlı olarak değişmektedir. Genel anlamda epilasyonda kullanılan 3 tür lazer vardır. Bunlar;
İstenmeyen tüylerin azaltılması amacıyla kullanılır. Dalga boyu diğer yöntemlere göre daha uzundur ve bu da daha koyu renkli ciltlerde bile etkili sonuçlar alınmasını sağlar.
Sadece açık renk cilt tiplerinde kullanılabilmektedir. Tüyler, işlemden hemen sonra yüzeyden uzaklaştırılabilmektedir. Koyu renk tenli kişilerde bu cihazla uygulama yapılması yan etki riskini artırır. Yüz ve boyun gibi bölgelerde kullanımı ise ince tüylerin artışına neden olabilmektedir. Dolayısıyla bu bölgelerde kullanımı önerilmez. Sırt, kol ve omuz bölgelerinde de etkinliği düşüktür.
Rengi çok koyu olan cilt tipleri için geliştirilmiştir. Oldukça ağrılı bir işlemdir ve diğer lazerlere göre kullanım alanı kısıtlıdır. Nadir olarak kullanılmaktadır.
Epilasyonlarda kullanılacak lazer cihazı, kişinin cilt rengi, kıl tipi ve uygulanacak bölgeye göre belirlenir. En iyi lazer diye bir kavram yoktur. Hepsinin kullanım yeri farklıdır.
Lazer epilasyon işleminin başarısı kılın rengine göre değişir. Kıl ne kadar koyu olursa başarı da o kadar fazla olur. İnce tüylerde Diode Lazerlerle etkili olunabilir.
Yüz bölgesinde Diode Lazerler tercih edilmeledir. Yüzde Alexandrite Lazer kesinlikle tercih edilmemelidir.
Koltuk altı, genital ve alt bacak bölgesinde ise Alexandrite Lazer tercih edilmelidir.
Operasyondan en az bir ay öncesine kadar ağda, epilatör, cımbız ve iple alma gibi kılları kökünden alan işlemler uygulanmamalıdır. Lazer epilasyonun başarısı, kılın köküne kadar etkili olmasında yatar.
Bir başka dikkat edilecek husus, epilasyondan 1-1,5 ay öncesine kadar bronzlaşma olmamasıdır.
Herhangi bir deri hastalığı varsa veya ilaç kullanılıyorsa bir doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında son 6 ayda sivilce tedavisi görülmüşse bilgi verilmesi gerekir.
Lazer epilasyon uygulamaları yaklaşık 6 seansta başarılı sonuçlar verir. Yüz bölgesi ve hormonal kaynaklı tüylenmelerde ise 10 seanstır. Seans aralıkları ise vücutta 2 ay, yüz bölgesinde ise 1 aydır.
Lazer epilasyon için en kritik bölgelerdendir. Yüzdeki tüylenme genelde hormonal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hastalığın tespiti önemlidir. Lazer epilasyonla birlikte hormonal tedavi de başlamalıdır.
Bu bölgede kıl döngüsü hızı ve hormonal duyarlılık fazla olduğundan lazer tipi seçiminde dikkatli olunmalıdır. Alexandrite lazerler tüylerde azalma yerine artışa neden olabilir. Onun için Diode lazerler tercih edilmelidir. Diode lazerlerin en çok kullanıldığı bölge yüz, boyun ve ensedir.
Geleneksel veya hijyenik nedenlerle koltuk altı kılları istenmeyen kıllardır. Koltuk altı lazer epilasyonu kadınlar tarafından sıkça tercih edilir. 4-6 seans arası başarılı sonuçlar alınmaktadır. Lazer epilasyon uygulamasının bu bölgedeki lenf bezlerine hiçbir zararı yoktur. Bu uygulama öncesi kıllar kısaltılır, ıslak mendil vasıtasıyla koltuk altındaki parfüm ve deodorant temizlenir. Ardından lazer işlemine geçilir. Koltuk altında en çok diode ve alexandrite lazerler kullanılır.
Genital bölgenin temizliğinde ağda gibi yöntemler zor ve ağrılıdır. Tıraş uygulaması ise kıvrımlar nedeniyle zor olabilmektedir. Bu nedenlerle son yıllarda genital bölge lazer epilasyonu sıklıkla tercih edilmektedir.
Ortalama 4-6 seans arası olumlu sonuç alınmaktadır. Genital bölgenin üst kısımlarda çok iyi sonuçlar alınırken, labium denilen dudak kısımlarında ise daha az sonuç alınır. Lazerin etki alanı cilt ile sınırlıdır. Bu nedenle rahim, yumurtalıklar veya iç organlara hiçbir zararı olmaz.
Lazer epilasyon, kıl dönmeleri için de iyi bir tedavi yöntemidir. Bu bölgede kalıcı sonuçlar alındığı için kıl dönmelerinin de önüne geçilmiş olur.
Kadınları en çok rahatsız eden tüylerden biri de bikini bölgesinden taşan tüylerdir. Bikini bölgesi lazer uygulamaları ile bu tür tüylerden kurtulmak mümkün olmaktadır. 6 seans olarak uygulanacak bikini bölgesi lazer epilasyon ile istenmeyen tüylerinizden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.
Bacaklarda bulunan tüy ve kılların yok edilmesinde kullanılmaktadır. Özellikle kadınlar tarafından tercih edilen bu uygulama, son zamanlarda vücut bakımına özen gösteren erkekler tarafından da ilgi görmektedir.
Lazer epilasyon uygulaması, bacak bölgesinde de etkili sonuçlar vermektedir. Kadınlar özellikle bu nedenle son yıllarda ağda ve epilatör benzeri uygulamalardan vazgeçmeye başlamıştır. Kolayca ve hızlı uygulanmaktadır. Bacak Lazer Epilasyonunun 1 seansı iki bacak için 1-1,5 saat arasında değişmektedir.
Kalça ve oturma bölgesindeki batıkların tedavisinde de lazer epilasyon tercih nedenidir. Lazer epilasyonla kıllar kalıcı olarak yok edildiği için batık riski de ortadan kalkar.
Bacaklarda lazer epilasyon uygulaması 6 seans olarak planlanmaktadır. Genellikle Alexandrite ile Diode lazerler tercih edilmektedir.
Kadınları en çok rahatsız eden tüylerden biri de dudak üstü tüyleridir. Bu tüyler erkeksi yapıyı simgelediği için kadınlar ince tüylerden bile rahatsız olurlar.
Dudaküstü bölgesinde genelde Diode lazerler tercih edilir. Bu bölgedeki lazer uygulamalarında ise 10 seansla başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Kadınlarda çene ve yüz bölgesinde oluşan tüylenmelerin nedeni hormonaldir. Çoğunlukla polikistik over hastalığından kaynaklanmaktadır. Kadın hastalıkları uzmanının tedavisiyle birlikte iğneli epilasyonla bu tüylerden kurtulmak mümkündür. Çenede yoğun bir tüylenme varsa Diode lazer tercih edilmektedir. Çenedeki lazer epilasyon uygulamaları 10 seansa kadar çıkmaktadır.
Enseden sırta doğru olan tüylenme erkekler tarafından istenmeyen bir görüntü oluşturmaktadır. Bu durum kadınlarda da görülebilmektedir. Genelde ince tüyler olduğundan lazer seçiminde dikkatli olunmalıdır. Diode lazerler birinci tercihtir ve 10 seansa kadar uygulanmaktadır.
Erkeklerin en hoşlanmadığı tüylerden biri de yanaklardaki fazla tüylenmelerdir. Erkekler genelde düz bir sakal çizgisi isterler. Bu nedenle yanaklarda da lazer epilasyon sıkça tercih edilir. Ortalama 10 seans olarak uygulanan sakal üstü lazer epilasyonlarında Diode lazerler tercih edilir.
Tıraş bölgesi olan boyunda sıklıkla sivilce ve kıl dönmesi görülebilir. Tıraş sırasında da kanamalar meydana gelmektedir. Bu nedenle bu bölgede de lazer epilasyon tercih edilir.
Sırt bölgesindeki tüyler yine erkekler tarafından istenmez. Kıl dönmeleri de bu tüylenmelerin olumsuz sonuçlarından biridir. Bu nedenle lazer epilasyon uygulamaları sırt kıllarında da tercih edilmektedir. Sırt bölgesindeki kıllar da genellikle koyu renklidir. Bu kılların tedavisinde daha derinlerde etkili olan Diode Lazerler kullanılarak daha olumlu sonuçlar alınacaktır.
Erkeklerde en çok kıl çıkan bölgelerden biri göğüs bölgesidir. Bu bölgedeki kıl yoğunluğu kişiyi veya partnerini rahatsız edebilmektedir. Dolayısıyla lazer epilasyonun tercih edildiği bölgelerden biri de göğüs bölgesidir. Erkekler genelde kılların seyreltilmesini istemektedir.
Göğüs bölgesinde Diode lazerler tercih edilir. Kişi açık tenli ve Diode lazerden fazla acı duyuyorsa Alexandrite lezarler de tercih edilebilmektedir.
Kol Lazer Epilasyonu hem kadınlar hem de erkekler tarafından sıkça tercih edilir. Kol tüyleri ince köklüdür. Dolayısıyla Diode lazerler seçilmelidir. Kollardaki lazer uygulamaları 10 seans kadar yapılabilmektedir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Dermatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Dermatoloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Dermatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.