Lazer cerrahisi, ameliyatlarda neşter yerine lazer ışınlarının kullanıldığı cerrahi yönteme denilmektedir. Lazer cihazları, tek renkli, düz, yoğun ve tek fazlı monokromik ışık üretir. Işığın gücü ve dalga boyuna göre farklı tedavilerde kullanmak mümkün olmaktadır.
En ünlü lazer tipleri alexandrate, ruby, Nd-yag ve diode lazerleridir.
Lazer teknolojisi Dermataloloji alanında;
Lazerin en çok kullanıldığı alanlardan biri cilt yenileme işlemidir. Bu işlem kapsamında alt deride mevcut kolajenin tekrar yapılandırılarak, üst deride yenilenme sağlaması amaçlanmaktadır. Bu sayede cildin toparlanıp sıkılaştırılarak daha genç bir görünüm elde edilmesi sağlanır. Cildin yapısına göre frekans dalga boyları belirlenmektedir.
Kılcal damarların yüzeye yakın olması halinde ciltte meydana gelen görüntünün giderilmesi için damarın büzülmesi ve yok olması sağlanmaktadır. Damarın üstüne uygulama yapılmaktadır. Yüz ve bacaklarda oluşan kılcal damarların yok edilmesinde, yüzde görülen kırmızı renkli Rosesea hastalığının tedavisinde, doğumsal lezyonlarda ve ben türlerinin yok edilmesinde etkilidir. Dalga boyunun cildin alt kısımlarına etki etmesi sonucunda kılcal damar hassasiyeti ortadan kalkmaktadır. Bunun için lazer işleminde milisaniyelik atım genişliği olan IPL cihazları kullanılmaktadır. Bu tür işlemler soğutucu cihazlarla ve enerji azaltılarak uygulanmalıdır.
Ciltte sonradan oluşan akne ve doğum lekeleri Q anahtarlı lazerle tedavi edilmektedir. Doğum lekelerinin tedavisi tekrarlanan seanslar şeklinde olmaktadır.
Ciltteki ton farklılıkları ve düzensiz lekelenme durumlarında Q anahtarlı lazerle tedavi uygulanmaktadır. Lekelenme ve farklılıkların derecesine göre seanslar tekrarlanabilmektedir.
Cildin Q anahtarlı lazer ile lazer epilasyonu yapılmasına uygun olmaması durumunda tercih edilen bir tekniktir. Tüyler sarartılarak istenmeyen görünüm ortadan kaldırılmaktadır. Seans sayısı işlemin uygulanacağı bölgeye göre değişiklik göstermektedir.
Bu işlem çerçevesinde tüylerin kökleri lazer ışığı ile yok edilmektedir. İleri seviye bir lazer türüdür. Epilasyonun yapıldığı bölge ve tüy yapısına bağlı olarak 5-8 seans aralığında başarılı sonuçlar vermektedir. Seanslar arasında ise 5-6 hafta olmalıdır.
Bu epilasyon işlemi iğneler kullanılarak yapılmaktadır. İşlem kapsamında ince iğneler kıl köküne batırılır, elektrik verilerek kıl köyü parçalanarak tüy çıkarılır.
Ciltteki gözeneklerin sıkılaştırılması, akne ve izlerin ortadan kaldırılmasında kullanılan bir işlemdir. Cildin üst tabakasındaki kusurların giderilmesi ve cildin daha canlı görünmesini sağlar. Bu işlemde cilde karbon kremi sürülür ve ardından da Q anahtarlı lazer uygulanır.
Q anahtarlı lazer kullanılarak vücutta bulunan dövmelerin silinmesi amaçlanır. Dövmenin türüne göre tekrarlayan seanslar şeklinde yapılmaktadır.
Farklı boylarda frekans kullanarak deride bulunan iyi huylu tümörlerin alınması hedeflenir.
İşlem ile birlikte ciltte bulunan koyu maddeler olarak adlandırılan kromoformlar, ednojen, melanın ve hemoglobin lazer enerjisi tarafından absorde edilir. Hangi tedavide kullanılacaksa ona uygun güç ve dalga boyunda çalışabilen lazer cihazı seçilerek uygulama yapılmaktadır.
Lazer tedavisinin başarısını etkileyen birden fazla dış faktör vardır. Bunlar;
Güneşten zarar görmüş ciltlerde, hassas veya çok koyu ten rengine sahip ciltlerde, gebelikte, güneşe karşı hassasiyeti bulunan kişilerde damar ve varis tedavileri için lazer tedavisi tercih edilmemelidir.
Lazer tedavisi, geleneksel yöntemlere oranla daha az ağrıya sebep olur. Kısa bir süre içerisinde büyük alanlarda uygulanabilmektedir. Bunun yanında diğer tedavilere göre hiçbir özel bakıma ihtiyaç duyulmaz. Hasta, uygulamanın hemen ardından normal hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir.
Epilasyon tedavilerinde kılın büyüme aşamalarını bozmadan 4-5 hafta aralıklarla uygulanmalıdır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Dermatoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Dermatoloji HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Dermatoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.