Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Alerjik Akciğer Hastalıkları
Alerjik Akciğer Hastalıkları

Alerjik Akciğer Hastalıkları


İÇİNDEKİLER

Alerjik Akciğer Hastalıkları Nelerdir?

Alerjik hastalıklar insan bedeninin birçok noktasında farklı belirtilerle ortaya çıkar. Alerjik reaksiyonlar en yaygın olarak solunum sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıkları olarak karşımıza çıkar. Kimi durumlarda tek bir sistemi etkileyen bu hastalıklar genellikle çok sayıda sistemi aynı anda etkilemektedir.

Alerjik hastalıkların solunum yolları üzerinde gerçekleştirdiği hasara bağlı olarak pek çok hasta başta astım olmak üzere farklı şikâyetlerle hastanelere başvuruyor. Astım en yaygın olanı olsa da tek alerjik akciğer hastalığı değildir.

Alerjik Akciğer Hastalıklarını sıralayacak olursak:

Astım

Alerjik hastalıklar içerisinde en yaygın karşılaştığımız alerjik rinit ve astım hastalıklarıdır. Alerjik rinit gözlenen hastaların bir kısmında durum astıma dönüşür. Burun kaşıntısı, akıntısı, tıkanıklığı veya hapşırma gibi şikâyetlerle başlayan süreç hırıltı, öksürük, şeffaf balgam ve nefes darlığı ile yoluna devam eder. Yani hastalık üst solunum yollarında başlayarak alt solunum yollarına kadar ilerler. Sonuç ise: Astım.

Astım vakalarının yüzde 60 ila 80’lik bir kısmı alerjik rinit sonrasında ortaya çıkan astım hastalığıdır. Bundan dolayı muhakkak astım şikâyeti olan hastaların, kökende alerjik bir neden taşıyıp taşımadığı araştırılmalı ve net bir tanı konulmalıdır. Astım hastalığının tedavisinde erken tanının önemi büyüktür. Alerjik rinit aşamasında teşhis edilen bir hastalık kolaylıkla önlenebilir.

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde alerji uzmanları yaptıkları testler sayesinde alerjiye neden olan alerjen maddeyi saptayarak ilaç veya aşı tedavisi ile alerjiyi ortadan kaldırmaktalar.

Eosinofilik Akciğer Hastalıkları

Akut Eosinofilik Pömoni- Aniden başlayan, nefes darlığı, öksürük ve ateş ile kendisini gösteren hastalık genellikle alerjenle bağlı gelişen duyarlılık reaksiyonunun sonucunda meydana gelir.

Kronik Eosinofilik Pnömoni- Hastaların büyük çoğunluğunda başta astım olmak üzere nasal polip, alerjik rinit ve atopi bulunur. Eosinofillerin beraberinde olduğu bu tabloda en çok karşılaştığımız belirtiler, kilo kayıpları, geceleri terleme ve hafif ateştir. Bunun yanı sıra kuru öksürük ve hemen ardından balgamlı öksürük de gözlenir.

Hipersensitivite Pnömosi

Tarihte ilk defa samanla uğraşan çiftçilerde tespit edilen bu hastalık, çiftçi akciğeri olarak da adlandırılmıştır. Bu hastalığa sebep olabilen etkenler arasında hayvansal proteinler, kimyasal maddeler, mantarlar, bitkisel ürünler, küfler ve kuş gübresi sayılabilir.

Alerjik Bronkoplumuner Aspergillosiz (ABPA)

Mantarların inhalasyonundan kaynaklı olarak hava yollarında meydana gelen hasardan dolayı öksürük, astım, ateş ve santral bronşektazi ile karakterize antijene spesifik hipersensitivite reaksiyon olarak tanımlanır. Çürümüş yiyecek ve nemli yüzeylerde ortaya çıkan bu mantar türü en çok karşılaşılan ajandır.

Bağışıklık sistemi üzerinde farklı şekillerde meydana gelen bu hastalıklar, başka isimlerle adlandırılsa da temelde hepsi alerjik bir takım reaksiyonların sonucunda oluşurlar.

Bu tür hastalıkların tanısının konulabilmesi için farklı testlere gereksinim duyulur. Tanı konulması ile birlikte tedavi sürecine geçilir. Bu nedenle alerjik kökenli hastalıkların tanı ve tedavisinin alerji uzmanlarınca yapılması şarttır.

Göğüs Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Cerahi Hizmetleri

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler