Akciğerlerin çevresinde yer alan sıvı ya da havayı kaldırmak için uygulanan prosedüre Torasentez adı verilir. Torasentez uygulaması sırasında göğüs duvarından plevral bölgeye bir iğne yerleştirilir. Plevral boşluk denilen bölge, plevra ve iç göğüs duvarı arasında kalan kısımdır. Plevra ise akciğerleri çevreleyen çift katmanlı bir zardır. Plevral boşluğun içerisinde nefes alırken plevranın birbirine sürtünmesini önlemekle görevli az miktarda sıvı bulunur.
Plevral alanda yer alan sıvı aşırı miktarlara ulaşır ve bu duruma plevral efüzyon adı verilir. Plevral Efüzyon durumlarında akciğer tam olarak şişemez ve kişi için nefes almak son derece zor bir hale gelir. Bu durum kişide ağrılara ve nefes darlığına sebep olur. Özellikle yoğun fiziksel aktiviteler sonucunda daha da şiddetli hissedilir.
Torasentez uygulamasının birkaç nedeni vardır. Bunlardan ilki, kişide gelişen plevral efüzyonun nedenini öğrenmektir. Bununla birlikte plevrada biriken aşırı sıvının alınması için de kullanılır. Torasentezle alınan sıvı sonrasında bazı tetkiklere sokulur ve aşağıda belirttiğimiz bazı hastalıkların teşhisinde yardımcı olur.
Uzman hekiminiz başka nedenlerden ötürü de torasentez uygulamasını gerekli görebilir.
Tüm tıbbi prosedürler gibi Torasentez uygulamasının da bazı riskleri vardır. Bunlar:
Torasentez uygulamasının olası riskleri sizin genel sağlık durumunuza ve diğer etkenlere göre değişkenlik gösterir. Doktorunuza sizin durumunuzda hangi risklerin bulunduğunu danışabilirsiniz. Bunun haricinde halihazırda kanama problemi olan hastalarda Torasentez uygulaması gerçekleştirilemez.
Torasentez prosedürü kimi durumlarda yatış gerektirse de çoğunlukla hasta aynı gün içerisinde taburcu edilerek evine gönderilir. Torasentezin uygulanma biçimi hastadan hastaya değişebilir. Torasentez için seçilen teknik doktorunuz tarafından sizin sağlık durumunuz gözetilerek karara bağlanır. Ancak genel olarak torasentez şu aşamaları takip eder:
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göğüs HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.