Damar içerisinde meydana gelen pıhtının kan akışıyla birlikte bulunduğu yerden ayrılarak farklı vücut dokularına ulaşması ve damar tıkanıklığına neden olması durumuna Emboli adı verilir. Bu Emboli’nin akciğer damarlarını tıkamasına da Pulmoner Emboli ismi verilmektedir.
Sağlıklı bir insan bedeninde kan dolaşımı iki ana dolaşım sistemi üzerinden gerçekleşir. Bunlar Büyük Dolaşım ve Küçük Dolaşım sistemidir. Küçük dolaşım sisteminde vücuttan toplanan oksijensiz kan, kalbin sağ kısmından gelir ve akciğere gönderilir. Küçük dolaşım aynı zamanda Pulmoner Dolaşım olarak da adlandırılır. Büyük dolaşım sisteminde akciğerden kalbin sol kısmına iletilen oksijenli kan vücuda gönderilir.
Akciğerlerdeki damarlara ulaşan bir pıhtı, kanın akciğere ulaşmasını engelleyerek oksijenle beslenmesinin önüne geçer. Eğer vücuttan toplanan oksijensiz kan, oksijenle beslenemeden kalbin sol tarafına ulaşırsa son derece olumsuz sonuçlar doğurur. Vücudunuzdaki oksijen seviyesi hayati risk teşkil edecek seviyelere düşer.
Bunun sonucunda da böbrekler, kalp ve beyin başta olmak üzere çok sayıda organ büyük hasar görür. Pıhtının kan akışını ne seviyede engellediği, organların göreceği hasarı da belirler.
Pulmoner Emboli vakalarının en yaygın nedeni bacaklarda bulunan toplar damarlardan kaynaklı damar içi pıhtılardır. Derin ven trombozu olarak da adlandırılan bu durum erken aşamada tedavi edilmezse kısa zamanda pulmoner emboliye dönüşerek hayati risk teşkil eder.
Yapılan klinik araştırmalar pulmoner emboli vakalarının üçte birlik bir kısmında teşhis konamaması halinde hastalığın hayatın kaybedilmesiyle sonuçlandığını gösteriyor. Buna karşın zamanında teşhis edilen ve erkenden müdahale edilen pulmoner emboli vakalarında hastanın iyileşmesi mümkündür.
Pulmoner Emboli hastalığı sırasında akciğer damarlarında yaşanan ani basınç artışı sağ kalp yetmezliğine neden olabilir. Bu durum yaşam kaybına kadar uzanan ciddi sonuçlar verebilir.
Bazı hastalarda kronikleşmiş pulmoner emboli, kalıcı bir şekilde pulmoner hipertansiyona sebep olabiliyor. Bu sorun kişinin yaşam kalitesini son derece sınırlayan ve orta vadede kalp yetmezliği başta olmak üzere hayati bir takım problemlere yol açabiliyor.
Bu hastalığın klinik belirtileri, damarlarda oluşan tıkanıklığın şiddeti ve boyutuna göre değişebilir. Emboli ile damarlara ulaşan pıhtının büyüklüğü, etkisini de belirler. Hafif seviyedeki emboli vakalarında hastalık herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak daha büyük emboliler ve tıkanıklıklar, akciğer dokusunu daha fazla etkileyecektir. Bu da klinik tablonun daha belirgin hale gelmesine yol açar. Kimi vakalarda ise büyük akciğer damarları tıkanır ve aniden şiddetli klinik tablolar ortaya çıkar. Ancak genel olarak pulmoner emboli hastalığının seyrinde karşılaşılan belirtiler şu şekildedir:
Pulmoner Emboli hastalığı her zaman için net ve belirgin bir klinik tabloya sebep olmadığı için, doğurduğu sonuçlar bazen başka kalp ve akciğer sorunlarıyla benzeşebiliyor. Bu da kimi hastalar için tanı konmasını güçleştiriyor. Bu yüzden pulmoner emboli şüphesi bulunan vakaların dikkatle ve derinlemesine incelenmesi gerekiyor.
Uzman bir doktor, tıbbi öykünüzü dinledikten sonra detaylı bir fizik muayene gerçekleştirir. Sonrasında doktorunuz ek görüntülemeler ve laboratuvar tetkikleri talep edebilir. Bu tetkikler içinde kanda meydana gelen pıhtılaşmanın tespiti için istenen d-dimer testi, akciğer röntgeni, elektrokardiyografi, ekokardiyografi, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, venografi ve pulmoner anjiografi gibi testler bulunmaktadır. Tüm bu tetkiklerin ışığında elde edilen verilerin incelenmesinin ardından hastaya tanı konulabilir.
Sonrasında da tedavinin planlanmasına ve uygulanmasına geçilir. Siz de Pulmoner Emboli belirtileri gösteriyorsanız geç kalmadan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimine başvurabilir ve evrensel kalitedeki sağlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göğüs HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.