Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Alt ve Üst Solunum Yolları Hastalıkları
Alt ve Üst Solunum Yolları Hastalıkları

Alt ve Üst Solunum Yolları Hastalıkları


İnsan vücudunda yaşam için gerekli işlevlerin sürdürülmesini sağlayan önemli sistemlerden biri de solunum sistemidir. Bu sistem, çeşitli organların bir araya gelmesiyle oluşur ve üst ile alt solunum yolları olmak üzere iki bölümde incelenir. Solunum sistemi organları, çeşitli faktörlerin etkisiyle farklı hastalıklara maruz kalabilir. Bu rahatsızlıklar arasında alt solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar da yer alır.

İçindekiler

Alt ve Üst Solunum Yolları Hastalıkları Nelerdir?

Gırtlak, soluk borusu ve akciğerler solunum yolunu oluştururlar. Bu organlarda meydana gelen enfeksiyonlar çoğunlukla virüslerden kaynaklanır fakat nadiren de olsa bakteri kaynaklı enfeksiyonlar yaşanabilir. Alt solunum yolu hastalıkları meydana geldiği zaman akciğerlerde ve soluk borusunda bazı semptomlar gözlenir. Genellikle çocuklar arasında ortaya çıkan alt solunum yolu enfeksiyonlarında en yaygın rastlanan hastalıklar zatürre ve bronşittir.

Alt ve Üst Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri

Solunum yolu hastalıklarının belirtileri arasında hızlı ve düzensiz soluk alıp verme, halsizlik, ateş, göğüste sıkışma veya ağrı, hırıltı ve iştahsızlık sayılabilir. Özellikle çocuklarda gözlemlenen kuru ve ıslak öksürük, solunum yolu hastalıklarının habercisi sayılır.

Alt ve Üst Solunum Yolu Hastalıkları Teşhisi

Uzman doktor kişinin tıbbi öyküsünü dinler ve semptomları incelemek için fiziksel muayeneye alır. Eğer hekiminiz zatürreden şüphe ederse göğüs röntgenine başvurabilir. Veya herhangi bir enfeksiyon hali olup olmadığını tespit edebilmek için kan testine ihtiyaç duyabilir.

Alt ve Üst Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi

Uzman doktor kişinin tıbbi öyküsünü dinler ve semptomları incelemek için fiziksel muayeneye alır. Eğer hekiminiz zatürreden şüphe ederse göğüs röntgenine başvurabilir. Veya herhangi bir enfeksiyon hali olup olmadığını tespit edebilmek için kan testine ihtiyaç duyabilir.

Bronşiolit

Bebeklerde sıkça görülen bir iltihaplanma hastalığıdır. En önemli risk grubu üç ila altı aylık bebeklerdir. İki yaşı doldurduktan sonra görülen bronşiolit vakaları son derece nadirdir. En belirgin semptomu öksürük ve hırıltı olan bu hastalık soğuk algınlığı ile benzeşen semptomlar gösterir. Bunların yanı sıra bazı bebeklerde solunum sıklığının artışı veya nefes alma güçlüğü de gözlenmektedir. Hapşırma veya öksürme gibi vücut salgılarının teması yolu ile bulaşan ve hızlı yayılan hastalık bahar ve kış aylarında sıklığını arttırır. Viral bir hastalık olan Bronşiolitin spesifik bir tedavisi bulunmaz.

Soğuk Algınlığı

Günümüzde 200 farklı virüsün soğuk algınlığına yol açabileceği biliniyor. Bu yüzden soğuk algınlığında spesifik bir tedaviden söz edilemez. Soğuk algınlığı vakalarının tedavisi, çoğunlukla semptomların azaltılmasını hedefler. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen bu hastalık çok farklı semptomlara neden olabilir. 7 ila 10 gün süren bu hastalık sırasında eğer ateş şikayetiniz üç günden fazla sürmüşse muhakkak doktora başvurmanız gerekir. Zira soğuk algınlığı vakaları tedavi edilmediği taktirde kulak ve göz enfeksiyonlarına veyahut da zatürreye sebep olabilir.

Zatürre

Zatürre akciğerlerin birinde ya da ikisinde birden hava keseciklerinin iltihaplanmasına yol açan ciddi ve tehlikeli bir enfeksiyondur. Bakteriyel, mantar veya viral kaynaklı olabilen bu hastalık iyi bir bakım ile üç hafta içerisinde iyileşebilir. Fakat kimi zaman zatürre son derece riskli ve hayati tehdit yaratabilecek kadar önemli bir hastalık olabilir. Hastalığın semptomları arasında öksürük, ateş, nefes darlığı ve titreme gibi şikâyetler sayılabilir. Bu rahatsızlıkların herhangi birinden şüpheleniyorsanız geç kalmadan Özel Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimine başvurarak erken teşhis ve doğru tedavi ile sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz.

Alt ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Rahatlatıcı Çözümler

Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletmek ve önlemek için alınabilecek bazı önlemler ve uygulamalar şunlardır:

  • Yeterli miktarda su içmek,
  • Dinlenmeye özen göstermek,
  • Sigara kullanımından ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmak,
  • Bağışıklık sistemini desteklemek için dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve stres yönetimi gibi sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek,
  • Grip ve zatürre aşılarını zamanında yaptırmak,
  • El hijyenine dikkat ederek elleri sabun ve suyla düzenli şekilde temizlemek,
  • Maske kullanmak ve sosyal mesafe kurallarına uymak,
  • Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak.
  • Bu tür önlemler hem enfeksiyon riskini azaltmada hem de mevcut enfeksiyonların daha hızlı iyileşmesinde etkili olabilir.
Göğüs Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Cerahi Hizmetleri

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler