Pnömani veya halk arasında bilinen adı ile zatürre, akciğerde bulunan hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvı ile dolmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Zatürre, kimi zaman bakterilerden, kimi zaman virüslerden ve nadir olarak da mantar enfeksiyonlarının akciğerlere ulaşmasından dolayı oluşur ve son derece bulaşıcıdır. Türkiye genelinde 0 ila 4 yaş arası çocuklardaki ölüm nedenlerinde ilk sırada yer alır.
Her yaşta karşılaşılabilen bu hastalık bilhassa 2 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ve 65 yaş üstünde çok daha tehlikeli hale geliyor. Dünyada her yıl, her 100 kişiden 2si zatürre hastalığına yakalanıyor. Dünya üzerinde gerçekleşen ölümlerin ortalama %7’lik kısmının nedeni olan zatürre erken teşhis edilmesi önemli hastalıklardan biri.
Grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşıcı olduklarını biliyoruz. Bu kolay bulaşan hastalıklar zatürre için de zemin hazırlıyorlar. Nadiren de olsa, mide ve ağız içeriğinin solunum yollarına kaçması veya bir takım kimyasalların solunması da bu hastalığa neden olabiliyor.
Aşılar en önemli koruyucu olarak öne çıkıyor. Tüm çocukların 2, 4, 6 ve 12. ayların sonunda zatürre aşısı olması önem taşıyor. Risk grubunda bulunan 65 yaş üstü bireylerin de hekimlerine düzenli olarak kontrole gitmeleri ve danışmaları gerekiyor.
Genellikle Pnömökok mikrobu diye adlandırılan bakterilerin yol açtığı enfeksiyonun bir sonucu olarak zatürre ile karşılaşılır. Bunun dışında Haemophilus influenza, Mycoplasma pneumoniae benzeri farklı bakteriler de zatürre hastalığının nedenleri arasında yer alıyor.
Pnömani yani Zatürre hastalığının görülme sıklığı havaların soğuması ile artış gösterir. Solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan bu hastalığın belirtileri öksürük, burun akıntısı ve hapşırık olabilir. Genellikle soğuk algınlığı ve griple karıştırıldığı için tedavide geç kalınan ve sonrasında ciddi problemlere, hatta hayati riske neden olan bu hastalıkta erken tanı için dikkat etmemiz gereken belirtiler şu şekildedir.
Son derece ciddi bir hastalık olan zatürre erken teşhis edilerek tedaviye başlanması gereken bir sorundur. Doktorunuz şikâyetinizi dinler ve ardından fizik muayene uygular. Akciğerlerin muayenesi de zatürre hastalığında birincil düzeyde önem taşır. Fizik muayenenin haricinde klinik durumunuza göre tedaviye yön verebilmek için kan tetkikleri, akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi ve balgam kültürü gibi testlerden faydalanılır. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, Zatürre dahil olmak üzere bütün göğüs hastalıklarında üst düzey bir sağlık hizmeti sunuyor.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Hastalıkları birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Göğüs HastalıklarıÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.