Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Diyafram Fıtığı
Diyafram Fıtığı

Diyafram Fıtığı

Diyafram kasının en zayıf noktasından midenin, bağırsakların ya da başka organların diyafram kasının arkasına yerleşmesini diyafram fıtığı olarak tanımlıyoruz. Diyafram fıtığı kişinin göğsünde ağrılara, bulantı ve kusmaya ve nefes darlığına sebep olur. “Diyafram fıtığı belirtileri, diyafram ağrısı neden olur, diyafram sıkışması neden olur” gibi konularda tüm merak edilenleri Özel Ortadoğu hastanesi anlattı.

İçindekiler

Diyafram Fıtığı Nedir?

Fıtık, insan bedenindeki bir doku parçasının veya organın, bir boşluktan geçmesi ve olması gereken yerin dışına çıkması durumudur. Karın bölgesinde oluşabilecek çok sayıda fıtık tipi mevcuttur. Diyafram fıtığı, yemek borusunun diyaframdan geçmesini sağlayan delikte yaşanan gevşemenin neticesinde midenin üst kısmı, göğüs boşluğuna geçer. Bunun sonucunda da diyafram fıtığı vakaları meydana gelir.

Son derece yaygın şekilde görülen diyafram fıtığı, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin yaklaşık dörtte birinde ortaya çıkmaktadır. Diyafram fıtığı vakalarının önemli bir çoğunluğunu fazla kilolu insanlar ve kadınlar oluşturmaktadır.

Diyafram fıtığı vakaları kişide herhangi bir şikayete neden olmaz. Hatta bir başka hastalıktan ötürü uygulanan tetkikler sırasında tesadüfen ortaya çıkarılmazsa hiçbir belirti göstermeden devam edebilir. Küçük fıtıklar kişide herhangi bir ağrıya sebep olmaz. Yalnızca mide asidi yemek borusuna kaçarsa ağrılara yol açabilir. Reflü hastalığının tedavisinde faydalanılan ilaçlar, diyafram fıtığının yarattığı belirtilerin giderilmesini de sağlar. Fakat normalden büyük diyafram fıtıkları için cerrahi tedavi seçenekleri uygulanmalıdır.

Diyafram Problemleri Nasıl Belirlenir?

Doktorunuz, şikayetlerinizi dinledikten ve tıbbi geçmişinizi değerlendirdikten sonra, fiziksel bir muayene yaparak diyaframdaki olası bozukluklardan şüphelenebilir. Kesin tanı koymak, hastalığın derecesini saptamak ve uygun tedavi yöntemlerini belirlemek için çeşitli tetkikler uygulanır.

Göğüs Röntgeni

Bu yöntem, kalp, akciğerler, hava yolları, damarlar ve kemiklerin görüntülenmesini sağlar. Kemik kırıkları, enfeksiyonlar ve diğer anormalliklerin teşhisinde kullanılır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT)

BT taraması, göğüs bölgesini ayrıntılı bir şekilde incelemeye olanak tanır ve diyaframla ilgili sorunların daha net görülmesini sağlar.

Ultrason

Diyaframın fonksiyonel durumunu değerlendirmek için kullanılan bu yöntem, özellikle doğumsal diyafram anomalilerinde veya diyafram felci şüphesi durumunda tercih edilir.

Solunum Fonksiyon Testleri

Diyaframdaki sorunların solunum kapasitesi üzerindeki etkisini ölçmek için solunum fonksiyon testleri yapılabilir.

Arter Kan Gazı Analizi

Bu test, kanınızdaki oksijen ve karbondioksit seviyelerini ile kanın pH dengesini kontrol ederek solunumla ilgili sorunları belirler.

Frenik Sinir Uyarımı Testi

Frenik sinirin elektriksel iletim kapasitesini ölçen bu test, sinir kaynaklı diyafram problemlerinin teşhisinde kullanılır.

Elektromiyografi (EMG)

Kasların elektriksel aktivitesini ölçen bu test, diyafram felcini değerlendirmek için önemli bir yöntemdir.

Bu tetkikler, diyaframla ilgili anormalliklerin tespiti ve tedavi planının oluşturulması için kritik öneme sahiptir.

Diyafram Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Diyafram fıtığı vakalarında cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır. Diyafram fıtığı dolayısıyla doğal yerlerini kaybeden organların düzgün şekilde olmaları gereken yere yerleştirilmesini amaçlayan cerrahi tedavi aynı zamanda diyafram kasının da tamir edilmesini sağlar.

Bazı vakalarda özellikle fıtık küçük boyuttaysa ya da semptomlar son derece hafif seviyede seyrediyorsa cerrahi tedaviye gerek duyulmayabilir. Ancak hastanın durumunun yakından takip edilmesi gerekir.

Cerrahi tedavi gerektiğinde kapalı yöntemle (laparoskopik) gerektiğinde ise açık yöntemle gerçekleştirilebilir. Açık cerrahi uygulamasında fıtık bölgesinin geniş bir kesi atılarak açılması ve organların doğal konumlarına yerleştirilmesini amaçlar. Laparoskopik (kapalı) cerrahide ise vücuda açılan kesi çok daha küçüktür. Hastanın iyileşme sürecini daha hızlı ve konforlu hale getirir.

Diyafram fıtığının cerrahi tedavisinin ardından hastalar normal yaşamsal aktivitelerine geri dönebilirler. Fakat tedavinin başarı yüzdesi hastalığın ne kadar süredir devam ettiği, fıtığın büyüklüğü ve hastanın sağlık durumu gibi etkenlere göre değişkenlik arz eder.

Diyafram Fıtığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diyafram Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Karın bölgesinde yer alan iç organlar yırtılmış diyafram kasından geçerek yukarı yönde göğüs boşluğuna doğru kayar. Bu fıtıklaşmanın neticesinde hastada bulantı, kusma, ağrı ve yemek sonrası hazımsızlık gibi şikayetler görülmektedir. Hatta mide ya da bağırsağın fıtık içerisinde sıkışması hastanın kangren sorunu yaşamasına sebep olabilir.

Diyafram Fıtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Diyafram Fıtığı Ameliyatları yaklaşık 1-2 saat sürmektedir.

Göğüs Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Cerahi Hizmetleri

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler