Anasayfa Tıbbi Birimler Göğüs Hastalıkları Bronşektazi
Bronşektazi

Bronşektazi

Bronşektazi, bronşların farklı sebeplerden dolayı olarak genişlemesidir. Akciğerin bir ya da daha fazla noktasında, hatta tüm akciğerde meydana gelebilir. Bronşektazi hastalığı bronşiyal enfeksiyonlar ile gelişen kronik bir akciğer hastalığıdır. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi, “bronşektazi belirtileri, bronşektazi kansere dönüşür mü, bronşektazi ölümcül müdür” gibi merak edilen konuları sizler için anlattı…

İçindekiler

Bronşektazi Nedir?

Latincede bronşların gelişmesi anlamına gelen Bronşektazi, çoğunlukla iltihabi bir durumdan veya enfeksiyonlardan dolayı ortaya çıkar. Bronş duvarlarının elastik yapısının hasara uğraması bu sonucu doğurur ve ne yazık ki geri dönüşümü yoktur. Antibiyotiklerin keşfinden önce ölümcül bir hastalık olarak görülen bronşektazi, tüberkülozdaki azalma ve gelişen aşı uygulamaları sayesinde bir miktar gerilemiştir. Fakat gelişmiş ülkeler dışında kalan yerlerde halen daha önemli bir hastalıktır. Genellikle akciğerin sol alt lobunda ortaya çıkar ve bunu sağ alt lob ile lingula izler.

Bronşektazi Neden Olur?

Bronşektazi hastalığında mevcut vakaların yarıya yakınında hastalığın tam nedeni belli değildir. Kimi zaman doğuştan kimi zaman da sonradan ortaya çıkabilen bu hastalığın tespit edilen nedenleri içerisinde ilk sıra akciğer enfeksiyonlarına aittir. Enfeksiyonların haricinde obstrüksiyonlar yani hava yollarında meydana gelen tıkanıklıklar, bağışıklık hasarı ya da fibrozis gibi durumlar da Bronşektazi hastalığına yol açabilmektedir. Romatizmal rahatsızlıklar ve bağ dokuda meydana gelen rahatsızlıklar da bronşektazi riskini arttıran etmenler arasındadır.

Bronşektazi Belirtileri Nelerdir?

Bronşektazi vakalarında en yaygın şekilde rastlanan bulgular, kronik ve tekrar eden şekilde öksürükler ve yeşil ve sarı renkli balgamdır. Hastaların yarıya yakınında balgamın yanı sıra kan tükürme semptomu ile karşılaşırız. Bronşektazi vakalarında nefes darlığı da kaçınılmaz bir belirtidir. Kimi zaman göğüs ağrısı da belirtilere eşlik etmektedir.

Bronşektazi Tanısı Nasıl Konulur?

Hastaların tıbbi öyküsü detaylı şekilde dinlenir ve ardından fiziki muayene ve dinleme bulguları incelenir. Kan ve balgam üzerinde yapılan analizler de bronşektazi şüphesi gösteriyorsa yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi tetkikinin ardından hastalığın tanısı kesin olarak koyulabilir. Doktor eğer gerekli görürse solunum fonksiyon testlerine de başvurabilir.

Bronşektazi Nasıl Tedavi Edilir?

Bronşektazi hastalığının tedavisine esas amaç semptomların kontrol altına alınması ve hastalığı ilerleyen seyrinin durdurulmasıdır. Sık sık tekrar eden enfeksiyonları kontrol altına alarak hastanın bronşlarında meydana gelen englamasyonlar azaltılır. Bronşial sistemde yer alan bakteriler antibiyotik kullanımı sayesinde yok edilir ve bölgede istenilen hijyen sağlanır. Lokal olarak yerleşen vakalarda cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilebilir. Tıkanıklıklar giderilir. Enfeksiyonların kontrol altına alınması hastanın yaşayacağı komplikasyonları ve fonksiyonel kayıpları da azaltır. Hastanın yaşam kalitesinde önemli bir iyileşme sağlanır. Mukolitik ilaçlar sayesinde hastanın balgamdan kurtulması sağlanır. Nefes darlığı semptomu yaşanıyorsa bronkodilatör ilaçlar tavsiye edilir. Hastalığın altında yatan temel faktör tespit edilebilirse bizzat o nedene yönelik tedavi uygulanır. Bronşektazinin kalıcı bir hastalık olduğunu ve radikal cerrahi tedavi yöntemlerinin ancak uygun lokal vakalarda mümkün olduğunu unutmamak gerekir.

Bronşektazi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bronşektazi Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Bronşektazi hastalığı geri dönüşü olmayan ve sürekli olarak ilerleme eğiliminde olan kronik bir akciğer rahatsızlığıdır. Erken teşhis konulması ve tedavi planlamasının doğru yapılması hastaların yaşam kalitesi için büyük önem taşır. Hastalık tedavi edilmediği taktirde enfeksiyonlar sürekli tekrarlayan ataklar şeklinde devam eder. Solunum yetmezliği ve diğer komplikasyonlar eşlik eder.

Bronşektazi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Doktorlarının verdiği tavsiyelere titizlikle uymalı ve rutin kontrolleri aksatmamalılar. Bir şikayet yaşadıkları anda vakit kaybetmeksizin doktorlarına başvurmalı ve tedaviyi düzenli olarak sürdürmelidirler. Grip ve zatürre aşılarını ihmal etmemeli, pulmoner rehabilitasyon tavsiyelerine harfiyen uymalıdırlar. Sağlıklı bir yaşam tarzı geliştirmeli, dengeli bir beslenme rutini oluşturulmalı, uyku kalitelerini arttırmaları ve egzersiz yapmalıdırlar. Sigara veya diğer tütün ürünlerini kullananlar ise mutlak suretle bırakmalıdırlar.

Göğüs Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Göğüs Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Göğüs Cerahi Hizmetleri

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler