Kalbin orta bölümünde yer alan kalp iskeleti oluşmadığı için kulakçıklar ve karıncıklar arasında birleşik halde büyük bir delik bulunması durumudur. Delik ile birlikte kulakçıkları ve karıncıkları birbirinden ayıran kapakçıklar (mitral ve triküspit) da oluşmamıştır. Kulakçık ve kapakçıklar birleşik, tek ve büyük bir kapakçık halindedir. AVSD genelde Down Sendromu bulunan bebeklerde görülmektedir.
AVSD iki şekilde görülür. Parsiyel AVSD, üstte bulunan iki boşluğu, Komplet ASVD ise tüm boşlukları kapsamasıdır. Her iki tipte de akciğerde fazladan kan sirkülasyonu vardır ve belirtiler buna bağlı olarak ortaya çıkar.
Belirtileri doğumdan sonra birkaç haftada ortaya çıkmaktadır ve genelde kalp yetersizliğine bağlıdır. Komplet AVSD belirtileri ise;
Belirtileri yetişkinliğe kadar görülmeyebilir. Parsiyel AVSD belirtileri ise;
AVSD tanısı doğumdan önce ekokardiyografi ve özel kalp görüntülemeleri ile tespit edilebilmektedir.
Doğum sonrası ise belirtileri ilk birkaç haftada ortaya çıkar. Bebeğin kalbinde türbülan kan akımı nedeniyle üfürüm duyulur.
Bebekte AVSD belirtileri varsa elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (EKO), akciğer grafisi, kalp kateterizasyonu ile AVSD’nin tanı ve teşhisi konulur.
AVSD tedavisi ilaçlı ve cerrahi olarak yapılır. Bebeklerde ilaç tedavisi ile hastalıkta kısmen hafifleme sağlanabilir ancak bütün vakalarda düzeltici kalp cerrahisine ihtiyaç duyulur.
Soldan sağa şantlı bebeklerde konjestif kalp yetmezliğinde lasix, idrar yaptıran ve atardamar basıncını azaltan ilaçlar kullanılır. AVSD bulunan bebeklerde ilaç tedavisi belirtileri hafifletmek, ameliyattaki başarıyı artırmak ve bebeğin büyümesinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla sürdürülür.
İlaç tedavisinin ardından cerrahi tedavi yapılır. Komple atrioventriküler defektli çocuklarda 3-6 ay, parsiyel atrioventriküler defektli çocuklarda ise 6-18 ayda cerrahi tedavi yapılır. Cerrahi operasyonda delikler yama ile kapatılır, atrioventriküler kapak yeniden yapılır.
Komplet atrioventriküler septal defekt onarımında ortak olarak bulunan AV kapağı ikiye bölmek zor bir işlemdir. Mitral kapakta bulunan açıklık çok dar veya sızdırıyorsa, ameliyat sonrası bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. AVSD’de kanın son ventrikülden aorta geçiş yolu daraldığı için kalbin elektriksel sisteminde bozulmalar da görülebilir. Ventriküler yama yapılan bölgede bir hasar oluşması durumunda ise kalp pili (pacemaker) takılması gerekebilir.
Atriyoventriküler Septal Defeft (AVSD), anne karnında olan bebeğin kalbi gelişirken oluşur. Down Sendrumu gibi bazı genetik rahatsızlıklar AVSD riskini artırır.
Ameliyat sonrası en sık görülen problem mitral kapak kaçağıdır. Hastaların %10’unda ameliyat yeniden gerebilir.
Ameliyatta defekt başarılı bir şekilde onarılırsa çocuk aktivitelerine hiçbir kısıtlama olmadan devam edebilir. Ancak çocuğun takibinin bir kardiyoloji uzmanı tarafından ömür boyu yapılması gerekir.
Akciğerinde hasar oluşmadan AVSD’si cerrahi olarak düzeltilen kadınlar normal bir gebelik yaşarlar. Ancak kalp ve akciğer hasarı oluşmuşsa gebelikten kaçınılması önerilir. AVSD’si bulunan kadınların gebelik öncesi mutlaka bir kardiyolog tarafından muayene edilmesi önerilir.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.