Anasayfa Tıbbi Birimler Kalp ve Damar Cerrahisi Pediatrik Kalp Ameliyatları Siyanoz Olmayan Kalp Hastalıkları Ventriküler Septal Defekt (VSD)
Ventriküler Septal Defekt (VSD)

Ventriküler Septal Defekt (VSD)

Kalbin iki karıncığı arasında bulunan duvarda açıklık (delik) olması durumudur. Bu delik nedeniyle kalbin solundaki temiz kanın bir kısmı sağ tarafa geçir. Şikâyetlerin ciddiyeti ise açıklığın büyüklüğü ve buradan geçen kanın miktarına bağlı olarak değişir.

Ventriküler Septal Defekt (VSD) Tanısı Nasıl Konulur?

Ventriküler Septal Defekt (VSD) tanısı genelde doktor muayenesinde üfürüm duyulması ile tesadüfen konulur. Defekt büyükse üfürüm ile birlikte kalp yetmezliği bulguları da görülebilir. VSD hastalarında sık sık bronşit, zatürree gibi akciğer hastalıkları sıklıkla görülür. Erken tanı için çocuklar sağlıklı olsa bile kontrolden geçirilmelidir. Kesin tanısı ise çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından yapılacak muayene ve ekokardiyografi ile konulmaktadır.

Ventriküler Septal Defekt (VSD) Belirtileri Nelerdir?

VSD hastalarında VSD’nin tipi ve boyutuna göre belirtiler değişir. VSD hastalarında genelde herhangi bir şikâyet bulunmaz. Çocukların büyüme ve gelişmesi normal seyreder. Genelde doktor muayenesinde üfürüm duyulması ile tanı konulur.

Orta-Geniş VSD vakalarında ise;

  • Çocuklukta büyüme-gelişme geriliği,
  • Çabuk yorulma,
  • Kalp yetersizliği
  • Sıkça solunum yolu enfeksiyonları görülebilmektedir.

Zamanında müdahale edilmediğinde ise büyüdükçe pulmoner hipertansiyona bağlı olarak morarma ve hareketlilikte azalma eşlik edebilmektedir. Pulmoner hipertansiyon ise Eisenmenger Sendromu da denilen kalıcı hasarlara neden olur. Hastalık bu seviyeye geldiğinde ise genelde cerrahi kapatılması mümkün değildir.

Ventriküler Septal Defekt (VSD) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Küçük defekt görülen VSD’ler genelde kendiliğinden kapanır. Orta büyüklükteki defekt durumunda ise kalp yetersizliği belirgin değil, akciğer atardamarındaki kan basıncı yükselmemiş ve aort kapağı etkilenmemişse tedavisi 1-2 yaşında yapılır.

Kalp yetmezliği ve büyüme geriliği olan geniş defektli bebeklerde ise önce ilaç tedavisi uygulanır. Buna rağmen büyüme geriliği devam ediyor, kalp yetmezliği de kontrol altına alınamıyorsa ilk 6 içerisinde ameliyat ile delik kapatılır.

VSD’ler dikiş veya yama ile kapatıldığı gibi, girişimsel kardiyak yöntemlerle de ameliyatsız olarak kapatılmaktadır.

Ventriküler Septal Defekt (VSD) Sık Sorulan Sorular

Ventriküler Septal Defekt (VSD) Hastaları Neler Yapmalı?

Hasta belli aralıklarla kalp uzmanı tarafından kontrol edilmelidir. Küçük ya da küçülmüş ama tam kapanmamış, cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulmayan hastalarda işlemden sonraki 6 aylık süreçte sünnet, diş çekimi, dolgusu, ameliyat gibi girişimler öncesi kalbin iç tabakasını iltihaba karşı korumak için tedaviye gerek duyulur.

Doğuştan kalp hastalıklarında en çok görülen hastalıktır. Tüm doğuştan kalp hastalıklarının beşte birini oluşturur. Tek bir delik olabileceği birden fazla delik de görülebilmektedir.

VSD hastalarında genelde bir şikâyet görülmez ama deliğin çapına göre şikâyet artışı olabilir. En belirgin şikâyetler ise;

  • Hızlı nefes alıp verme
  • Emerken aşırı terleme
  • Yeterli kilo alamama
  • Emme sırasında yorulmadır.
Kalp Damar Cerrahisi Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kalp Damar Cerrahisi birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Pediatrik Kalp Ameliyatları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler