Böbrek kanseri ameliyatı yani nefrektomi böbrek kanserlerinde standartlaşan tedavi yöntemidir. Böbrek kanseri ameliyatlarında açık cerrahi yöntemi kullanılabileceği gibi, son yıllarda çok daha az komplikasyon gösterdiği ve hasta açısından çok daha konforlu olduğu için kapalı ameliyat yöntemi benimsenmektedir. Böbrek tümörlerinin tedavisi, patolojik tipine, hangi evrede olduğuna, büyüklüğüne, sayısına ve yerleşim noktasına göre değişkenlik gösterebilir. Eğer büyük bir tümör söz konusu ise böbreğin etrafını saran yağ dokusu ve kimi zaman böbreküstü bezi de dahil olmak üzere bütün doku çıkartılabilir. Bu tür ameliyatlara Radikal Nefrektomi ismi verilir. Küçük böbrek tümörleri söz konusu ise yalnızca tümörün yerleştiği alan çıkartılır ve böbreğin kalan dokusu, fonksiyonların kaybedilmemesi için korunur. Günümüzde robotik cerrahi yöntemi de giderek daha yaygın kullanılır hale gelmiştir. Ameliyat maliyetinin yükselmesinden ötürü kimi zaman robotik cerrahi tercih edilmeyebilir. Radikal Sistektomi, ParsiyelNefrektomi, Pyeloplasti ve Radikal Prostatektomi gibi cerrahi rekonstrüksiyon gerektiren prosedürlerde robotik cerrahi, öncelikli tercih olarak ele alınır. Ancak bunlar haricinde laparoskopi en yaygın tercih edilen yöntem olmayı sürdürür.
Böbrek Tümörü Ameliyatları Özel Ortadoğu Hastanesi’nde!
Siz de böbrek tümöründen kurtulmak ve özlediğiniz sağlığınıza kavuşabilmek için teknik donanımı, uzman hekim ve tıbbi personel kadrosu ile Türkiye’nin önde gelen sağlık kuruluşu Özel Ortadoğu Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.
Böbrek kanserinin ilerlemesi durumunda, genellikle tercih edilen cerrahi yöntem, tümörlü böbrek dokusunun kısmi veya tam olarak çıkarılmasıdır. Bu yaklaşım, kanserin yayılma olasılığını azaltmak ve hastanın sağlık durumunu korumak adına büyük önem taşır. Bu işlem, kanserin yayılma riskini azaltmak ve hastanın genel sağlığını korumak amacıyla gerçekleştirilir.
Ameliyat öncesinde, böbrek kanserinin evresini tespit etmek oldukça önemlidir. Kanserin evreleri ise şu şekildedir:
1. Evre: Tümör, 7 cm'den daha küçük boyutta olup yalnızca böbreğin içinde mevcuttur.
2. Evre: Tümör, 7 cm'den büyük boyutta olup hala böbrek dokusu içinde sınırlı kalmaktadır.
3. Evre: Tümör, çevresindeki dokulara yayılmış ve lenf düğümlerini de etkileyebilme potansiyeline sahiptir.
4. Evre: Tümör, çevredeki lenf düğümleri ile komşu organlara da sıçramıştır.
Tedavi sürecinde başvurulan cerrahi yöntemler, böbrek kanserinin yönetiminde şu şekilde sıralanabilir:
Ameliyat süreci, başlangıçta standart laparoskopik cerrahi tekniği ile yürütülür. Bu aşamadan sonra, hastanın karın bölgesinde her biri 1 cm'den daha küçük dört kesik açılır. Açılan bu kesiklerden, robotik kolların böbreğe ulaşabilmesi için özel parçalar yerleştirilir.Ardından, bu kollar, yerleştirilen özel parçalarla entegre edilerek, böbrekte bulunan kanserli dokunun ya da tüm organın etkili bir şekilde çıkarılmasını sağlar.
Özellikle "parsiyel nefrektomi" işlemlerinde, yani böbreğin sağlıklı kısımlarını koruyarak sadece kanserli bölgenin alındığı ameliyatlarda, robotik cerrahinin avantajları diğer yöntemlere göre belirgin şekilde öne çıkmaktadır.
Kanser hastaları için en güvenli seçenek olarak değerlendirilen da Vinci robotik cerrahi, tamamen robot kollarının kullanımı ile gerçekleştirilir.
Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen böbrek kanseri operasyonları, diğer yöntemlere kıyasla birçok avantaja sahiptir:
Bu nedenlerle, böbrekte kitle oluşumu nedeniyle parçanın çıkarılması gereken durumlarda robotik cerrahi önemli avantajlar sunmaktadır.
Tüm ürolojik operasyonlarda olduğu gibi, ameliyatı gerçekleştiren doktorun deneyimi büyük bir öneme sahiptir. Da Vinci cerrahisi gibi uzmanlık gerektiren bir yöntemde deneyimli bir doktor tarafından ameliyat edilmek, hem işlemin süresini kısaltır hem de iyileşme sürecini hızlandırır.
Böbrek kanseri cerrahisi geçiren bireyler, genellikle 3 gün içinde hastaneden ayrılabilirler.Bir hafta kadar kısa bir süre içerisinde, gündelik yaşamlarına yeniden adapte olabilirler.
Robotik cerrahi ile tedavi edilen bireyler, ilk iki yıl boyunca altı ayda bir düzenli kontrollerle izlenir.
Yılda bir kez sağlık muayenesi yaptırmaları, iki yıllık sürecin sona ermesinin ardından hastalar için önerilen bir uygulamadır. Bu düzenli muayeneler, sağlık durumlarının izlenmesi ve olası sorunların erken tespit edilmesi açısından büyük önem taşır.
NOT: Hastalıklar ve tedavi yöntemleriyle ilgili içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili tüm konularda doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Diğer Ürolojik KanserlerÖzel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.