Anasayfa Tıbbi Birimler Üroloji Ürolojik Kanserler HIFU Yöntemi İle Ameliyatsız Prostat Kanseri Tedavisi
HIFU Yöntemi İle Prostat Kanseri Tedavisi

HIFU Yöntemi İle Ameliyatsız Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanseri dünya genelinde ve ülkemizde erkeklerin en sık yakalandığı kanser türlerinden biri. Diğer kanser türlerindeki gibi prostat kanserinde de erken teşhisin sağladığı tedavi avantajı son derece önemli. Prostat kanseri vakalarında son yıllarda ameliyatsız bir tedavi metodu olan HIFU yöntemi en sık tercih edilen seçeneklerden biri.

HIFU’nun açılımı; High Intensity Focused Ultrasound yani yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason dalgaları… Prostat kanserinin ameliyatsız tedavisi HIFU yöntemi Özel Ortadoğu Hastanesi’nde başarı ile uygulanmaktadır. HIFU teknolojisi ile prostatın yalnızca hastalıklı kısmını tedavi edip çevredeki diğer dokulara hiç zarar vermeden tedaviyi tamamlayabiliyoruz. HIFU yönteminde hastaların prostat kanseri tedavisinin ardından idrar kaçırma veya cinsel işlev bozukluğu gibi riskleri de ortadan kalkıyor. Yakılacak bölgenin genişliği işlemin süresi üzerinde belirleyici rol oynuyor. Ortalama olarak 1–2 saat süresinde tamamlanan HIFU yönteminde bölge ne kadar büyükse süre de o kadar uzuyor. Gelin prostat kanserinin ameliyatsız çözümü HIFU yöntemini daha yakından tanıyalım.

İÇİNDEKİLER

HIFU Yöntemi Nedir?

Prostat kanseri vakalarında bugüne dek cerrahi tedaviler ve radyoterapi gibi yöntemler kullanılmaktaydı. Bu tedavi metotlarının çok sayıda yan etkisiyle de karşılaşılırdı. Günümüzde High Intensity Focused Ultrasound yani HIFU yöntemi diğer tedavilerin dezavantajlarını ortadan kaldırıyor. Günümüzde Özel Ortadoğu Hastanesi başta olmak üzere ülkemizde de başarı ile uygulanan HIFU yöntemi prostatın yalnızca kanserli kısmının tedavi edilmesini ve çevre dokuların zarar görmemesini sağlıyor. Bu sayede tedavinin ardından hasta idrar kaçırma ve cinsel işlev bozukluğu gibi risklerden de korunmuş oluyor.

HIFU Yöntemi Hangi Hastalar İçin Uygundur?

HIFU yöntemi çoğunlukla prostat kanserinin başlangıç evresinde ve kanserin henüz küçük ve yayılmamış olduğu hastalarda uygulanır. HIFU yönteminin önerildiği hastaları sıralamak gerekirse:

• İdrar problemi yaşamak istemeyen ve cinsel hayatının aktif şekilde devam etmesini isteyen genç hastalar için önemli avantaj sağlar.
  • Prostat kanserinin erken evresinde T1 ve T2 seviyesinde olan hastalar,
  • Kanserin henüz başlangıç evresinde olan,
  • Yaş ya da genel sağlık durumlarından ötürü prostat kanseri için ameliyata uygun olmayan kişiler,
  • Daha öncesinde karın bölgesinden ameliyat geçirenler,
  • Radikal cerrahi tedavi metotlarına karşı minimal invaziv tedavi seçeneklerini tercih eden hastalar.

HIFU Nasıl Uygulanır?

HIFU yönteminde öncelikle hastaya hafif dozda anestezi uygulanır. Makat bölgesinden içeriye prob ile girilir ve prostatın kanserli kısmına yüksek frekanslarda ultrason dalgaları iletilir. Bunların emilimi ile birlikte 85-100 derece seviyesinde bir ısı artışı olur. Tedavi süresince yalnızca kanserli hücrelere hasar verilir. Bu şekilde çevredeki diğer sağlıklı prostat dokusu korunur.

HIFU Yönteminin Özelliği ve Avantajları Nelerdir?

• Hastanın tedavi sonrasında cinsel işlev bozukluğu yaşamasını ve idrar kaçırmasını engeller.
  • Açık cerrahilerde hastaların 3-4 günlük bir süre zarfında hastanede kalması gerekir. Radyoterapi uygulamaları ise 30 gün sürer ve hasta sürekli hastaneye gidip gelmek zorunda kalır. Buna karşın HIFU yönteminde tek seansta sonuç alınır. Hasta yalnızca bir geceyi hastanede geçirir ve ardından evine dönebilir. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen HIFU tedavisinin ardından hasta aynı gün taburcu olabilir.
  • Olası komplikasyon riski son derece düşüktür.
  • Radyoterapi, kapalı cerrahi, açık cerrahi ya da HIFU tedavisinin ardından hastalık nüks ederse kolaylıkla yeniden HIFU yöntemi uygulanabilir.
  • Kanserli dokulara müdahale ederken çevredeki diğer sağlıklı doku ve organlara zarar vermez.
  • Hasta HIFU tedavisinde radyasyonun zararlı etkilerine maruz kalmaz, korunur.
  • Cerrahi müdahale için uygun olmayan hastalarda güvenle uygulanabilir.
  • Acı eşiği her insan için farklı seviyelerde olsa da HIFU işlemi son derece acısız, ağrısız bir yöntemdir.
  • Anestezi uygulanması için uygun olmayan ileri yaştaki hastalarda kolaylıkla uygulanabilir.

HIFU Yöntemi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

HIFU İyi Huylu Prostat Büyümesinde Kullanılabilir Mi?

HIFU metodu sadece prostat kanseri vakalarında uygulanan bir tedavi metodudur.

İleri Yaşlarda HIFU Yöntemi Uygulanabilir Mi?

HIFU yöntemi prostat kanseri yaşayan her yaştaki erkekte uygulanabilir. Hastanın kişisel durumunun tedaviye uygun olup olmadığına göre karar verilir.

Ultrasonik Dalgalarla Prostatın Tamamı Mı Tahrip Ediliyor?

HIFU yönteminde yalnızca prostatın kanserli dokuları yakılır. Sadece o noktayı hedef alan özel ultrasonik dalgalarla ısı artışı yapılır. Bu şekilde çevredeki sağlıklı dokular hasar görmeden, prostat bezinin tüm işlevlerini yerine getirmeye devam etmesi sağlanır.

Üroloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Üroloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Ürolojik Kanserler

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Üroloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.