Anasayfa Tıbbi Birimler Tıbbi Genetik Laboratuvar Hematolojik / Hemato-Onkolojik Genetik Testler
Hematolojik / Hemato-Onkolojik Genetik Testler

Hematolojik / Hemato-Onkolojik Genetik Testler

Hematolojik /Hemato-onkolojik genetik tesler, hastaların kan örnekleri alınıp genetik testler yapılarak kromozomlarında kanser yatkınlığının incelendiği testlerdir. Kanser, hücresel olarak bakıldığında genetik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Hücrelerin çoğalması, birbiriyle ilişkilerini kontrol eden genlerdeki hasarların birikmesiyle hücre kontrolsüz bir şekilde çoğalır ve bunun sonucunda da kanser oluşur. Hasarlı genler tespit edilerek;

  • Kanserden etkili bir şekilde korunma stratejileri geliştirilir.
  • Kişiye özel tedaviler uygulanabilir.
  • En önemlisi de kanser hastalığına karşı yeni ilaç keşifleri yapılabilmektedir.

Yapılan araştırmalarda kanserin nedenleri;

  • Çevresel Nedenler (Sigara, obezite, virüs, alkol, UV ışınları, kimyasallar) (Yüzde 50)
  • Rastgele mutasyonlar (çoğu yaşlılıkla ilgili) (Yüzde 35)
  • Kalıtsal geçiş-ailesel yatkınlık (Lynech Sendromu, BRCA mutasyonları, Prostat kanseri, Akciğer kanseri) (Yüzde 15 oranında sıralanmıştır.)

Günümüzde genetik testler artık kişiye özel yapılabilmektedir. Böylece hastanın onkolojik hastalıklarının tanı, takip, ilaç seçimi yapılabilmektedir. Genetik testlerle kansere neden olan genetik mutasyonlar, delesyonlar, gen artışı, translokasyonlar ve benzeri anomaliler tespit edilebilmektedir.

Hematoonkolojik Genetik Testler

Hematolojik (kan kaynaklı) kanserlere neden olan tüm kromozomal anomalileri, delesyonlar konvansiyonel sitogenetik, translokasyonlar ve sitomoleküler yöntemler ile tespit edilmesine imkân tanımaktadır. En sık görülen hematolojik maligniteler;

  • Akut Lenfositik Lösemi.
  • Akut Myeloblastik Lösemi.
  • Kronik Lenfositik Lösemidir.

Genetik Test Nedir, Nasıl Yapılır?

Genetik testler, kromozomlarda, genlerde veya proteinlerdeki değişikliklerin tespitini sağlar. Günümüzde 1000’den fazla genetik test yapılabilmetedir. Günümüzde tümördeki genetik değişimlerin tespitinde en çok kullanılan genetik test yöntemleri; Yeni Nesil Dizileme (NGS), İmmünhistokimyasal Çalışmalar, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR)’dur.

Genetik Testler Neden Kullanılır?

Genetik testlerin kullanılmasının iki sebebi vardır.

  • Anne babalardan gen yoluyla geçen kanserlerin tespiti, ailesel ve bireysel risk hesaplamaları, erken teşhis ve kalıtsal genlere yönelik ilaçların uygunluğunun değerlendirilmesi
  • Yaşam içerisinde sonradan oluşan (anne-babadan geçmeyen) tümörlerin oluşumu, kanserleştirici genetik değişimlerinin tespiti, kanser ilaçlarına uygunluğunun tespiti.

Hematolojik / Hemato-Onkolojik Genetik Testler Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde!

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde hematolojik onkolojik testlerle hastaların kan örneklerini alıp genetik testler yapıyor, kromozomlarında kanser yatkınlığını inceliyor, hasarlı genleri tespit ederek tedaviden daha başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Sizler de kanser hastalıklarınızın tedavisi için Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’ne başvurabilirsiniz.

Diğer Tıbbi Genetik Laboratuvar Konuları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Tıbbi Genetik Laboratuvar Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler