Anasayfa Tıbbi Birimler Dahiliye Kas ve Eklem Hastalıkları (Romatizmal Hastalıklar)
Kas ve Eklem Hastalıkları (Romatizmal Hastalıklar)

Kas ve Eklem Hastalıkları (Romatizmal Hastalıklar)

Kas ve eklem hastalıkları bağışıklık sisteminin kemik, kas ve eklemlere hatta kimi durumlarda iç organlara kadar zarar vermesine sebep olabilen ciddi rahatsızlıklardır. Kas ağrısı, kaslarda güçsüzlük, parmaklarda solukluk, deride sertlik, sırt ve bel ağrıları, iltihaplanma, güneşe karşı duyarlılık ve merdiven çıkmada zorluk çekme gibi belirtilerle kendisini gösterir. Romatizmal kas ve eklem hastalıklarının çok sayıda farklı türü ve bu türlere göre farklılık gösteren semptomları vardır.

İÇİNDEKİLER

Kas ve Eklem Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Romatizmal kas ve eklem hastalıkları kontrol altına alınmadığı taktirde, sinir sistemi, kalp, akciğer gibi hayati seviyede önemli organlara zarar verebilir. Yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilen bu hastalıklar kişinin yürümek gibi basit gündelik aktivitelerde bile zorlanmasına neden olmaktadır.

Kas ve Eklem Hastalıklarının Nedenleri

Romatizmal kas ve eklem hastalıklarının oluşumunda çevresel etkenler, genetik bazı faktörler ve bağışıklık sistemi etkili olmaktadır. Kişi genetik bir yatkınlığa sahipse bile virüs veya diğer çevresel etkenler tarafından tetiklenmedikçe bu hastalıklar ortaya çıkmayabilir. Cinsiyet faktörü de bu hastalıklar üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Örneğin kireçlenme ve lupus gibi hastalıkların kadın bireylerde ortaya çıkması erkeklere kıyasla daha yüksek bir olasılıktır. Bununla birlikte erkeklerin gut hastalığı ile yüzleşme riski de kadın bireylere kıyasla daha yüksektir.

Kireçlenme (Osteoartrit)

Kireçlenme çoğunlukla omurga, kalça, el ve dizde görülen, kıkırdak başta olmak üzere eklemi meydana getiren bütün yapıları etkisi altına alabilen bir eklem hastalığıdır. Çoğunlukla yavaş seyirde ilerleyen kireçlenme hastalığı bu yüzden ilk zamanlarda herhangi bir semptoma yol açmaz. Hastalığın ilerleyen seviyelerinde gözlediğimiz tipik bulgusu, hareket halindeyken artan ve dinlenme sırasında azalan eklem ağrılarıdır. Etkilediği eklemlerde ağrılı şişlikler, hareket kısıtlılığı ve sertleşme benzeri semptomlara yol açar.

Kireçlenme hastalığı kişinin günlük rutin aktivitelerini yerine getirememesine neden olabilecek seviyede önemli bir rahatsızlıktır. Kireçlenme hastalığının kesin bir tedavi metodu bulunmamaktadır. Uzman hekim, kişinin tıbbi durumunu ve öyküsünü dikkate alarak çeşitli ilaçlar, destekleyici cihazlar ve fizik tedavi metotlarına başvurur. Tüm bu tedavilerden bir sonuç alınamadığı taktirde ise cerrahi müdahale seçenekleri değerlendirilir.

Yumuşak Doku Romatizması (Fibromiyalji)

Yumuşak doku romatizması genel kas ağrıları ile karakterize olan kas, yumuşak doku ve kemikleri etki altına alan romatizmal bir hastalıktır. Gösterdiği semptomlar arasında yorgunluk, kronik kas ağrıları, kaygı hali, fiziksel aktiviteye karşı dirençsizlik, uyku problemleri, odaklanma güçlüğü, depresif ruh hali, ve alt karın bölgesinde hissedilen ağrı sayılabilir.

Bu hastalık kapsamında görülen semptomlar ve hissedilen ağrılar çoğunlukla ortaya çıkıp kaybolma eğilimindedirler. Ağrının hissedildiği bölgeler değişebilmektedir. Erkek bireylerle kıyaslandığında kadınlarda daha yüksek bir yüzdeyle karşılaştığımız bu vakalarda kişinin lupus, kireçlenme ve romatoid artrit benzeri hastalıklarının olması bu hastalığın riskini de arttırmaktadır. Kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalık doğru şekilde teşhis edilmeli ve hastanın tedavi sürecinde doktorun uyarı ve talimatlarına uyum sağlaması gerekir.

Gut Hastalığı

Genellikle ayak baş parmağında ortaya çıkan şişlik, kızarıklık, ani gelişen şiddetli ağrı ve hassasiyetle karakterize olan Gut Hastalığı iltihabik bir vakadır. Kanda aşırı miktarda ürik asidin, doku aralıklarından eklem içine sıması ve burada birikmesinin ardından meydana gelir. Gut hastalığının semptomları birden bire ortaya çıkar ve 4 aşamada seyreder.

Gut çoğunlukla ayak baş parmağını etki altına alsa da esasen herhangi bir eklemde kendisini gösterebilir. En sık karşılaştığımız bölgeler bilekler, ayak bileği ve diz eklemleridir. Ağrı nöbetleri başladıkları andan sonra ilk 4 ila 12 saatlik zaman dilimi içinde son derece şiddetli şekilde seyredebilir. Atağın süresi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişmektedir. Sonraki atak daha uzun süreler boyunca devam edebilir veya daha fazla eklemi etkisi altına alabilir. Etkilenen eklemlerde kırmızılıklar, şişlikler ve hassasiyet sorunları gözlenir. Gut hastalığı ileri seviyelere geçtikçe kişinin hareket yeteneğini kısıtlamaya başlar. Gut hastalığının tedavisinde doktorun vereceği ilaçlar kadar hastanın beslenme alışkanlıklarının da önemli bir yeri vardır. Bu yüzden sürecin büyük bir titizlikle yürütülmesi gerekir.

Siz de kas ve eklem hastalıklarından şikâyetçiyseniz geç kalmadan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Birim’ine başvurarak özlediğiniz sağlığınıza yeniden kavuşabilirsiniz.

Diğer Dahiliye Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler