Anasayfa Tıbbi Birimler Dahiliye Kolesterol Yüksekliği
Kolesterol Yüksekliği

Kolesterol Yüksekliği

İnsan bedenindeki bütün hücrelerde bulunan kolesterol, sindirim, D vitamini ve hormon üretimi gibi önemli işlevleri yerine getirir. Karaciğer tarafından üretilen kolesterol, dışarıdan aldığımız gıdaların içerisinde de mevcuttur. İyi ve kötü kolesterol olarak iki farklı biçimde karşımıza çıkan kolesterolün, vücudumuzda belli miktarda olması gerekir. Buna karşın kötü kolesterol miktarındaki artış hayati tehlikelere neden olmaktadır.

Belirgin bir semptomu olmayan kolesterol yüksekliğini tespit etmek bu yüzden oldukça zordur. Özel Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Biriminde Tanı ve Tedavisi gerçekleştirilen Kolesterol Yüksekliğini gelin daha yakından tanıyalım.

İÇİNDEKİLER

Kolesterol Yüksekliği Nedir?

Karaciğer tarafından üretilen ve kanda bulunan, mumsu bir yapıya sahip bir çeşit yağ dokusudur kolesterol. Karaciğerde üretilmesinin dışında süt, et veya yumurta gibi hayvansal gıdalardan da çok miktarda kolesterol alırız. Bedenimizin sağlıklı şekilde çalışabilmesi için kanımızda bir miktar bulunması gereken kolesteroller hücre zarının oluşumunda, bazı hormon ve vitaminlerin üretilmesinde, özellikle de besinlerin sindiriminde önemli bir işlev görürler.

Buna karşın suda çözünmeyen ve bu yüzden de kanda kendi başına taşınamayan kolesterolün hücrelere taşınmasını lipoproteinler gerçekleştirir. Kötü kolesterolün seviyesinin artması durumuna Kolesterol Yüksekliği adı verilmektedir. Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Birimi olarak Yüksek Kolesterole dair bilinmesi gereken her şeyi sizler için anlattı.

Yüksek Kolesterolün Nedenleri ve Riskleri

Kolesterol yüksekliğinin başlıca nedenleri arasında kalp problemlerinden, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarından ve de en önemlisi genetik aktarımdan söz edebiliriz. Tüm bunların yanı sıra ilerleyen yaşla birlikte de kolesterol yüksekliği riski artmaktadır. Erkek bireyler kadınlara kıyasla daha çok risk altındadır.

Et, süt, peynir benzeri hayvansal gıdaları fazlaca tüketmek, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar tercih etmek de vücutta kötü kolesterol miktarını arttıran etmenler arasında yer alır.

Bir diğer önemli unsur da alkol ve sigaranın aşırı şekilde tüketilmesidir. Bu nedenlerin haricinde böbrek hastalıkları, obezite, tiroit bezlerinin yeterince çalışmaması, karaciğer hastalıkları ve tip 2 diyabet de yüksek kolesterol nedenleri arasında yer alır.

Yüksek Kolesterol Teşhisi

Yüksek kolesterolün belirgin bir semptomu olmadığı için kişinin düzenli periyotlarda kontrole gitmesi ve testler yaptırması büyük önem taşır. Kandaki kolesterolün seviyesi basit bir kan testi sayesinde saptanabilir.

35 yaşı geçmiş erkek bireyler ve 45 yaşı geçmiş kadın bireylerin düzenli periyotlarda test yaptırması önerilmektedir. Risk faktörlerine sahip olan kişilerin bir an önce kan testi olmaları ve uzman hekimlere başvurmaları hayati derecede önem arz eder.

Kan testleri sayesinde sınır değerleri gözetilerek kişinin yüksek kolesterollü olup olmadığı teşhis edilir.

Kolesterol Yüksekliği Tedavisi

Kişide kolesterol yüksekliği teşhisi konulmasının ardından bu seviyeyi düşürebilmek için, yaşam tarzında belli başlı değişikliklere gitmesi beklenir. Örneğin sigarayı bırakması, alkolü azaltması veya tamamen bırakması bunlardan bazılarıdır. Bununla birlikte hastanın durumu ve kolesterol seviyesi gözetilerek ilaç tedavisine başvurulabilir.

Yüksek Kolesterol tedavisinde beslenme alışkanlıklarını değiştirmek en önemli noktalardan biridir. Uzman doktorun önerdiği beslenme biçimlerini benimsemek, herhangi bir ilaca başvurmadan da kolesterol seviyenizin normale dönmesini sağlayabilir. Yüksek kolesterolden şikâyetçi hastalara genel olarak önerilen beslenme tavsiyeleri şu şekildedir:

  • Kırmızı et yerine beyaz et ve balık tüketilmesi
  • Hazır gıdalardan, atıştırmalıklardan ve hazır yemeklerden uzak durulması
  • Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması
  • Doymuş yağ ve trans yağ barındıran besinlerden uzak durulması
  • Kızartılmış yiyeceklerden sakınılması
  • Fiziksel aktiviteler ve düzenli spor
  • Hastalığın seviyesine göre alkol ve sigara tüketimini azaltmak yahut tamamen bırakmak

Bu ve bunun gibi yaşam tarzı değişikliklerine rağmen kolesterol seviyesi azalmıyorsa ya da farklı hastalıklarla kombine şekilde yüksek kolesterol yaşanıyorsa ilaç tedavisine geçilir. Kötü kolesterol düşürücü ilaçlara başvurulur. Bu ilaçlar, karaciğerin kolesterol üretimini azaltmayı hedefler. Uzman doktorunuz zaman içerisinde hastalığın gelişimini takip ederek ilaçlarda doz azaltmaya veya arttırmaya karar verebilir. Kimi zaman da başka ilaç seçeneklerini değerlendirmeye alır. İlaç tedavisine tabi tutulan hastaların doktorun belirlediği aralıklarla karaciğerleri, kas enzimleri, yağ profili ve kan değerleri takip altında tutulur.

Kolesterol Yüksekliği Sık Sorulan Sorular

Kolesterolü en hızlı ne düşürür?

Kolesterolü; zeytinyağı, pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye, karnabahar, kuşkonmaz gibi sebzeler, yulaf, barbunya, yaban mersini, domates, avokado, çikolata, badem, soğan, sarımsak, fındık, fıstık ve ceviz, yeşil çay, siyah ve beyaz çaylar, alıç çayı, kefir, keten tohumu, elma, armut, greyfurt, kırmızı üzüm, ahududu, balık, keçi boynuzu gibi besinler hızlı bir şekilde düşürür.

Kolesterol yükselince ne yapmak gerekir?

Kolesterolü düşürmek için bol bol balık, tahıl, taze sebze ve meyve tüketilmeli, az yağlı ürünler tercih edilmeli, kızartma, fast food, pasta, krema, margarin ve fırın ürünlerinden ise uzak durulması gerekir.

Limonlu su kolesterole iyi gelir mi?

Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.

En tehlikeli kolesterol hangisi?

Açken yapılan lipid testinde kolesterol düzeyi 130 mg/dl altında ise ideal, 130-159 mg/dl arası iken sınırda, 160 mg/dl üzeri ise yüksektir. Aynı testte HDL kolesterol düzeyi 40/mg/dl altında ise tehlikelidir.

Diğer Dahiliye Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Dahiliye Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler