Anasayfa Tıbbi Birimler Kardiyoloji Radial Anjiyografi
Radial Anjiyografi

Radial Anjiyografi

Hem balon ve stent uygulamaları için hem de koroner anjiyografi işlemleri için el bileğinde yer alan atardamarların kullanılması 1989 yılından bu yana tıp dünyasında tercih edilen bir yöntemdir. O günden bu yana pek çok kalp kliniği anjiyografi işlemlerinde Radial Anjiyografi’yi tercih eder. Kasık damarı yerine el bileğindeki atardamarın kullanılması, hem doktor hem de hasta açısından büyük avantajlar barındırır.

Radial Anjiyografi (El Bileğinden Anjiyo) Nasıl Yapılır?

El bileğindeki atardamar üzerinden yapılacak anjiyo uygulamasından önce hastanın cildinin altına lokal anestezi uygulanır. Yalnızca 3 mm büyüklüğünde bir kesi açıldığı için hasta herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir. Bununla birlikte anjiyo sırasında, giriş yeriyle ilgili meydana gelebilecek komplikasyon riski ise %1 seviyesinin altındadır. Doktorun azami dikkat göstermesi gereken konulardan biri de, açılan kesinin sıkıştırılmasıdır. Zira giriş yerine ilişkin yaşanan komplikasyonların önemli bir çoğunluğu, bu deliğin yeterince iyi ve doğru şekilde kapatılmamasından dolayı meydana gelir.

Radial Anjiyografi İyileşme Süresi

Anjiyo denildiğinde akla ilk gelen olumsuzluk, hastanın yatakta hareketsiz uzanma zorunluluğu veya tuvalet ihtiyacının yatakta karşılanmasıdır. Ancak bu gibi konforsuz durumlar, el bileğinden gerçekleştiren anjiyo işlemlerinde söz konusu değildir. Radial Anjiyografi’de hastalar salona yürüyerek gelirler ve işlemin ardından yeniden yürüyerek evlerine dönebilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilir ve kasık damarlarından uygulanan anjiyodakinin aksine, 6 saat boyunca yatağa mahkum kalmazlar. El bileği anjiyografi işleminde 3-4 saatlik bir gözetim süresi gerekir. Bu gözetim süresi boyunca hastalar hareketli halde bulunabilirler.

Radial anjiyo girişiminin ardından kişi evine yürüyerek döner. Hatta kolunu zorlamaması koşulu ile istediği her aktiviteyi yerine getirebilir. Doktorun tavsiyesine uyarak, gereken süre boyunca bandajı çıkarmaması veya banyo yapmaması yeterlidir.

Radial Anjiyo Kimler İçin Uygundur?

Radial Anjiyografi işlemi, hemen herkes için uygundur. Yalnızca bir kaza veya yaralanma sonrasında kolunda travma meydana gelen kişiler ile diyalize girmesi gereken hastalar, el bileğinden anjiyo olamazlar.

Radial Anjiyografi Sonrası

El bileğinden gerçekleştiren anjiyonun sonrasında hastanın kolunu fazla zorlanmaması gerekir. Yemek yiyebilir, basit hareketlerde kolunu kullanabilir. Ancak ağır nesnelerin kaldırılması gibi zorlayıcı aktivitelere girmemesi gerekir. Bu noktada açılan kesinin en kısa sürede kapanması hedeflenir. Hastanın kolunun üzerine yatması, kolda morarmalar yol açabilir. Fakat bu durum, kısa sürede kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Radial Anjiyografi’de özel bir beslenme programı uygulanmasına gerek kalmaz. Yine de hastanın damarlarında tıkanıklık sorunu varsa, az tuzlu, katı yağlardan yoksun ve düşük kolesterollü bir beslenme programı tavsiye edilebilir. El bileği anjiyografisinin ardından bol su tüketilmeli ve bu sayede hastaya uygulanan kontrast maddenin vücuttan atılması sağlanmalıdır.

Radyal Anjiyografi Avantajları

Radial anjiyografinin, kasık damarları kullanılarak gerçekleştirilen anjiyo işlemine kıyasla temel üstünlüğü, hastaya sağladığı konfor ve olası risk faktörlerinin minimal seviyelerde olmasıdır. Kasık damarından gerçekleştirilen anjiyografi işleminde, giriş bölgesinde damar balonlaşması, damarda kontrolsüz kanama ihtimali, kasık bölgesinde meydana gelebilecek şişlikler, atar ve toplardamarlarda oluşabilecek delikler ve hastanın hareket kabiliyetini kısıtlayan sorunlar gibi riskler söz konusudur. Öte yandan radial anjiyografi işleminde bu komplikasyonların ihtimali sıfıra yakın seviyelerdedir. Özellikle geçtiğimiz 7-8 yıl süresince radial anjiyografi, yaygınlığını önemli ölçüde arttırmış ve en popüler anjiyografi tekniği olmuştur. Diğer kardiyolojik teşhis ve tedavi yöntemlerinden bahsetmek gerekirse:

Pediatrik Kardiyoloji

Yeni doğan bebeklerden, her yaş grubundan çocuklara kadar, kalpte meydana gelen deliklerin ameliyata gerek kalmaksızın kapatılması işleminde kullanılır. Bilhassa kalp kapaklarındaki darlıklarda girişimsel anjiyografi yöntemiyle ameliyata gerek kalmadan tedavi sağlanması mümkündür.

Elektrofizyoloji Yöntemi

Girişimsel bir tedavi olan elektrofizyoloji yöntemi, özellikle kalp ritim bozukluğu vakalarında doktorların başvurduğu tetkiklerden biridir.

Ekokardiyografi

Stres altında ve doku düzeyinde değerlendirme yapmamıza olanak sağlayan bir çeşit kardiyolojik ölçümdür.

Talyum Sintigrafisi

Bu tetkik, kalp kasının damarlar tarafından sağlıklı beslenip beslenmediğini veya ne derecede beslendiğini anlamamızı sağlayan bir çeşit ölçümdür.

Efor Testi

Efor testi; ortalama, dahili ve gerçek zamanlı şekilde analiz yapmamıza olanak sağlar.

Ritm Holder

Bu yöntem, hastanın kalp ritminin 24 ila 48 saat süresince izlenmesini ve kaydedilmesini sağlar.

Tansiyon Holder

Kişinin tansiyonundaki dalgalanmaların, gün boyunca takip edilmesi ve kayıt altına alınmasını sağlar.

MR Cihazı ve Kardiyak Çekimler

Bu tetkikler sayesinde kişinin kalp ve damar sistemine ilişkin rahatsızlıkların teşhisinin konulması ve takibinin yapılması mümkündür.

Flat Panel Teknoloji

İleri seviyede bir teknoloji kullanan bu yöntem, kaset kullanmaksızın görüntü almamızı sağlar.

Kardiyoloji Birim Doktorları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi’nde görev yapan alanında uzman, deneyimli Kardiyoloji birim doktorlarını aşağıdan daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Diğer Kardiyoloji Hastalıkları

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Birimi’nde hizmet verilen diğer hastalıklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Online İşlemler